Tuesday, 2 October 2012

Suatu Konflik Tentang Bendi, Kesudahannya....

Assalamualaikum pembaca blogku yang budiman,

Kalau dalam entry yang lepas, merungut tentang kacang bendi yang ditanam yang menunjukkan tanda-tanda ketidaksuburan dan kata-kata cabaran dari 'big boss' bahawasanya tukang kebun belum berjaya menanam bendi lagi. 

Namun hari ini alhamdulillah dengan izin Allah yang mengubah nasib seseorang atau sesuatu, 2 minggu kemudiaanya bendi-bendi tukang kebun telah menunjukkan keupayaan mereka yang sebenar. Yang mereka bukanlah bendi-bendi yang lemah atau tidak sehat malah mereka bakal berjasa kepada tuan yang mencurahkan keringat selama dua bulan sudah. 



Kesemua pokok-pokok yang dahulunya kecil-kurus dan daun-daun yang bergulung merengkok (nak tunjuk dalam blog pun malu) kini telah membesar, seiring dengan pokok-pokok yang lain. Mungkin kerana hujan yang kerap dalam minggu-minggu yang sudah turut membantu pembesaran.



Hampir kesemua 12 pokok telah mula berbunga dan berbuah, alhamdulillah. Pokok ini dari jenis yang berbuah agak banyak dan tahan lebih lama. Inshaallah daripada minggu depan tidak perlulah kami membeli bendi dari pasar lagi, jimatlah dalam $2 untuk bendi.

Akhirnya, dia pun mengakui akan kesuburan bendi2 tukang kebun, "your okras look very healthy, alhamdulillah....." 



23 comments:

  1. best... best... best... saya suka bendi... masuk dalam kari, celur atau digoreng...
    kalau orang mengandung (sarat) katanya elok makan bendi untuk memudahkan bersalin... wallahualam... petua org tua... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm...bendi masak kari ikan mamak style sedap kan...mudah bersalin kerana bendi berlendir yerr..hehehe

      Delete
  2. sihatnye.....nampak sedap je sayur bendi tu. Celur dan makan cicah sambal belacan sedap ni. masak kari dan asam pedas pun sedap juga. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..nak kena buat sambal belacan nie...tp malas btul nak buat kalo mkn sorang2...jom shiro temankan makan nasi ngan sambal belacan

      Delete
  3. Alhamdulillah.dah dapat pun hasilnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya kak..hasil yg ditunggu & diusaha bbrp kali utk dpt sebaik itu, alhamdulillah

      Delete
  4. saya jadi jeles ni mbak. kok pokoknya rendah aja buahnya banyak deh. pokok saya tinggi tu, buahnya sikit aja. mbak, ni beli benih mana? jenis bendi emas ke?
    syukur ye, akhirnya abuaidan percaya kemampuan tukang kebun dan pokok bendi kurus itew. huhuh. Alhamdulillah dengan izin-Nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakeknya(tuh ker utk adik nie), tak sure sgt la benih bendi singa betina atau emas sepuloh, namun amek dr umah jiran tu...dulu tanam yg jenis berbuah satu, satu..tak lebat..kena tanam byk lak tu..
      pokok bendi kurus tu cuba menggemokkan dirinya utk impress tukang kebun, hehe

      Delete
  5. Replies
    1. sedap kan..asam pedas ikan ngan bendi pun sodap

      Delete
  6. Alhamdulillah. Subur tanaman bendi puan. Nanti boleh la masak kari dengan bendi. Nyum~

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks..semua orng nampaknya suka kari bendi yerr..masak goreng pun boleh wong..

      Delete
  7. your okras look very healthy!!! Best to hear that kan sis! i pun baru start harvest my bendi today.

    ReplyDelete
    Replies
    1. very good to hear it my dear olive (hehe), u punya bendi bila nak masuk blog? mesti leng jgk kan...

      Delete
  8. tak perlu celur pun, ratah cam tu jer.. rangup sgt. Lynn pun dah almost 2 bulan tak beli sayur..mkn jer apa yg ada, kadang2 main campur jer sbb short supply, tapi dah dimasak licin jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ratah camtu? tak rasa berlendir ker nanti? tak pernah buat.. wah best nyer lyn tak yah beli sayur, kebun complete yer...bagus, bagus..

      Delete
  9. okras?tu nama bendi ea kak?baru tau..huhuhu..maluuu -_-"
    alhamdulillah..akhirnya gemok dan sehat utk mengeluarkan hasil :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuhla namanyer yut... tp dlm hindi panggil ' bindi' jugak..
      tak sangka yg kurus ngan daun merengok2 leh jd gemuk kan..kuasa Allah..

      Delete
  10. Salam.. Nak Tanya ummuaidan letak apa ye utk menggemukkan pokok bendi ni..? Saya punye bendi pun kurus2 aje.. Daunnya kurus, dah macam jari2 je kurusnya.. yang ummuaidan punya lebar2 daunnya yek.. Tapi, alhamdulillah adala juga ia berbuah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak letak apa2 sangat..cuma sekali jer letak sikit baja..tp tuh tak mempengaruhi sangat..cuma kalau watering tu dua kali sehari laa..dan janganlah tanam ditempat yg betul2 direct full sun kan..

      Delete
  11. Ooh.. Tak bole direct sunlight ye... Hmm.. Kita punye pokok bendi Mmg kat direct sunlight.. Tengahari Mmg kering le tanah tu klu x siram..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads