Tuesday, 16 October 2012

Ronda Ronda Lautoka Town - Part 1

Kami selalu jer kebandar ini bila sesuatu keperluan tiada dibandar tempat yang kami tinggal..Lautoka Town the 3rd largest town in Fiji.. kalau tengokkan keadaan bandarnya lebih kurang bandar Raub Pahang kot (kalau tak silap)..layan jerlah gambar kalau nak tengok mcm mana keadaan bandar disini...

 the first street yg kami berenti dan parking keta, nak cari brg sket.

Father and Son bergandingan

 Mula skali masuk kedai hardware, nak beli gloves utk berkebun + kerja-kerja umah
 (tgn jd semakin elergi now)

Dalam kedai hardware, curi-curi amek gambar (Abuaidan kate jgn amek gambar nanti kena marah)



 Kedai berdekatan yang menjual pelbagai aksesori, kelihatan meriah.

 Seberang jalan pulak kelihatan bangunan Courts, oklah barang-barangnya sama cam kat Mesia.


 Sebenarnya kat Fiji tak byk shopping kompleks, ni pun bangunan plaza yg terbaru sedang disiapkan. 

 Macam asal kita dr tpt sama kan? look alike atau ya benar seekor kancil. Abuaidan kata Daihatsu.

Actually kami nak pergi ke Morris Headstrom atau MH Supermarket, tempat yag selalu kami kunjungi bila datang sini,

 Rasanya sebesar Giant kot kalau tak Mesia (maybe giant lebih besar kot, dah lupa daa)

 Masuk dalam

 Siap didalam kenderaan rasmi

YATES seeds - nie section yang first dan wajib pergi, nak tengok dan beli seeds..
namun seeds nampaknya semakin tak banyak jenis

 Yang biasa-biasa jer, yang watermelon tuh sakit hati jer tengok

Tengok sayur lak, 
Besar gilo capsicum sebiji pun agaknya dah dalam $5.00, kalau beli boleh amik benih tanam.

Celery pun besar jugak..agaknya yg kat umah tuh bilalah nak membesar sampai gini...hurmmm

 Kat sini boleh mengurangkan rindu pada tanahair bila tengok brg2 dari tanahair nie...hehe

Dah amek mana-mana yang patut, masa untuk keluar dari MH,
Payment counter, sini pun boleh bayar utility bills jugak..  

Kemudian pergi minum teh kat restauran kejaplah sambil berehat-rehat, bukan muslim restauran tetapi vegetarian restauran yang tidak menjual sebarang meat.

 White tea for Abu, mango juice for mummy and plain water for aidan. 
(akhirnya aidan habiskan juice mummy)..

Masa tengah tunggu samaso molvi (ustaz) pencen ni pulak datang tersengih-sengih
(dia nie dulu imam masjid kat tpt kami)

 Samosa dah sampai, kenalah share sket ngan molvi yang tiba-tiba muncul.

Keluar dari restauran menuju ke market nun kat depan sana,
  Sapa pulak yg memimpin tangan aidan nie...mummy aidan  yer?

Hmmm..bersambung pulak lak nanti....

21 comments:

  1. daihatsu ke?... nampak macam kelisa je depan dia tu... tapi design kelisa mmg tiru keta jepun gak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yg import rsnya dia guna nama daihatsu..kelisa ya, tok teringatkan kancil lak..hehe

      Delete
    2. Memang Perodua jalin kerjasama dgn Daihatsu utk model kereta di bawah 1000L. Model yg besar Perodua guna teknologi Toyota. Bkn meniru.

      Delete
  2. ummuaidan pun interfreme juga :) ....keluar jenjalan masih berbaju kurung kekal kemelayuan kita gitu...ayu sekali,heeee :)

    Kenapa ya abuaidan cakap tak boleh ambil gambar?...Orang fiji tak suka ambil gambar ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...abuaidan suka saya pakai baju kurung wak...kalau pakai jubah dia tanya kenapa tak pakai your baju melayu..

      tak boleh amek gambar takut orng marah sbb kedai persendirian.dia ingat kita ada niat jahat kan kot..

      Delete
  3. wah siap ada sambungan gituuu...hehehhe...cepat sambung, suka baca.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..seronok yer...nanti cuba siapkan sinopsis citer secepat mungkin..hehe

      Delete
  4. Replies
    1. mmg seronok.jauh berjalan luas pengalaman

      Delete
  5. Salam. dapatlah kita kat sini yg x pernah pijak bumi Fiji tumpang tengok keadaan di sana. thumbs up for the baju kurung!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mak aji..itulah ..seronok jugak berkongsi tentang kehidupan disini...baju kurung tetap maintain..tapi sekali balik mesia buat stok utk 3 tahun heehe

      Delete
  6. Sis, u aso so slim n tall. Look good in baju kurung. wee wee.....ayu (am i rite?)..tat is kelisa. sebiji sebulat..ahha...good la. through u i can see dunia yg lain...seeds tu bukan jenisnya makin berkurangan, but jz tat sis already have most of them kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. leng loi..slim meh? kejap lg badan i bakal naik 80kg..makkk.. yea yea ..baju kurung ayu ..ehehehe.. that's why i told like i like to write in blog than facebook,blog better place utk share some stories.. psl seeds tuh betul olive.. but last time they have more..i dont know why diorang cuma sell yg in demand jer..

      Delete
  7. tq share, dpt juga tgk tempat orng dari pic2 ni

    ReplyDelete
  8. As salam ummu,
    Terima kasih bawa kitorg jln2 kat Fiji. Kalau nk gi mkn angin kat sana memang payah. Saya ada tgk peta satelit bumi Fiji dn bandar Ba tmpt ummu tinggal skrg ni. Ada sekolah muslim kat situ kan. Saya nmpk di bhgn barat laut ada kawasan pertanian yg luas. Tanaman apa tu ye? Blh cite sikit tak?

    Tahniah sbb aidan bakal jadi abang. Ada la teman sepermainan dia kat sana nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam en adry,

      Setiap bandar kat sini adalah satu sekolah muslim (1 sek ren, 1 men)..tak lebih dr tu.. dkt jer ngan umah ade sekolah yg abuaidan mengajar..
      tanaman itu sugarcane..dulu ade saya buat posting pasal sugarcane preharvesting blh tgk :
      http://oursimplegarden.blogspot.com/2012/09/must-see-video-burning-of-cane.html
      (ada video ngan gambar tuh)

      thanks en. adry, kat sini bukan mcm kat mesia ada byk saudara mara keliling, kawan2 selalu berkunjung ngan anak2 mrk.masing2 kat sini jenis homely.. sbb itu aidan mmg keseorangan..

      Delete
  9. lagi belanje ya.. !!,, jangan lupe kunjungan juge kat sini yer
    Cerpen Persahabatan Sejati

    ReplyDelete
  10. macam tak banyak beza dgn Malaysia kan...

    ReplyDelete
  11. tu kete kelisa...kancil len ckit.hihihi...courts tu mcm kedai courts kat msia ea kak...bsar gak cawangan dia.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul-tul..akak pun dah hamoir confuse....courts lebih kurang lah yut...

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads