Thursday, 11 October 2012

Menanti Sarifa.....




Sarifa adalah antara local/ tropical fruits yang sedap rasanya. Mula berbuah dimusim panas, sekali setahun. Ketika musim lebih sejuk daun-daunnya akan gugur kekeringan. Pokok redang sebesar pokok jambu. Buah Sarifa yang mengambil masa lebih kurang sebulan lebih untuk sedia dimakan. Juga buah- buahan yang menjadi rebutan dengan si birds, yang biasanya lebih tajam mata.

21 comments:

  1. owhhh.. buah sarifa ye.... sedap tak? banyak tak skali dia berbuah? mcm mana isinya? cam tak penah tengok je... kat sana je kot ade ek? hmmmmm >> garu dagu << kalau petik dari atas pokok lepas tu peram sebulan ke ni? ke biar masak atas pokok kira2 sebulan baru leh petik..? hmmm banyak tul soalan ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orng sini panggil salifa..tp tgk kat google panggil sarifa....isi nanti msk kita tnjukkan yer.susah nak explain now...taklah lama peram..kalau yg dah kat pokok tuh dah lembut sikit petiklah, sehari dua peram dah blh makan, kutip awal elak kena curi ngan burung....kdg tak sempat nak tgk..dah kena kebas...

      Delete
  2. As salam ummu,
    Di Malaysia buah ni dikenali dgn nama nona serikaya atau buah sekaya. Satu famili dengan nona dan durian belanda iaitu anonacecae. Ketiga2 spesis ini ada dlm posting blog saya. Kalau rajin blh la baca nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam en. adry,

      Nanti sy check blog en. adry..buah rs lain sket ngan durian belanda... rs lebih manis & kurang bau...kalau budak2 suka makan tandanya buah nie sedaplah...

      Delete
    2. Rasa buah nona serikaya tak sama dgn durian belanda yg masam2 manis. Nona serikaya lbh menyamai nona tetapi rasa nona lagi sedap. Nona, nona serikaya(sekaya) dan durian belanda adalah buah yg berbeza dlm spesis dlm famili yg sama. Kiranya merka bertiga ni sedara mara la. Nona serikaya pulak byk varietinya dan spesiesnya. Ia blh dibezakan melalui bentuk buah dan warna kulitnya.

      Delete
    3. thanks en. adry...buah nona dan nona serikaya ada kat disini semuanya... namun nona sy blum pernah makan lagi...tapi nona sekaya mcm dlm entry saya ni mmy manis & sedap lebih sedap dari durian belanda...kat mesia ada byk ditanamker nona sekaya? orng tak berapa gemar yer sbb tu tak femes mcm durian belanda..

      Delete
  3. kalo buah nona sy selalu makan masa kecik2 dlu, skang ni yg glamer dijual warna ungu, tak penah bli pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..ungun pun ada jgk yerrr

      Delete
    2. Yg kaler nona serikaya bkn nona. Nona hanya ada satu warna saja, kulit pn berbeza nona serikaya. Pebezaan kedua2 spesis ini saya tulis dlm posting blog terdahulu sbb ramai yg terkeliru antara keduanya. Ummu blh search 'nona' kat google blog saya. TQ.

      Delete
  4. Betul la. Nampak macam buah nona. Okay, menanti gmbr buah yg dah masak plak nanti.

    ReplyDelete
  5. Saya dah google. Sama je. Isi dia macam durian belanda. Tapi saya tak penah makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain sket lyd, durian belanda sy pernah makan..rs pun mmg ada kelainan...

      Delete
  6. besar ke saiz buah ni ummuaidan? bentuk memang sebiji buah nona. nanti nak singgah blog Adry@Daun pulak cari tau pasal ini buah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang saiz buah2 jambu batu..buah nona sy tak pernah tgk.hehe

      Delete
  7. Masa kecik2 dulu pernah juga mkn buah nona...

    ReplyDelete
  8. Puan tak balut? Mungkin boleh elak di makan burung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya orng tak balut..cuma bila dah almost ready petik cepat2..

      Delete
  9. sarifa?mcm2 buah upe ye ada... -_-"

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads