Wednesday, 31 October 2012

Cucumber - Yang Betina Dah Keluar, Berbuah Pun Sudah

Inilah dia bunga betina yang boleh menghasilkan buah

Kalau seminggu yang lepas mengadu tentang semuanya bunga jantan, namun hari ini alhamdulillah tiada lagi aduan2 yang tidak bersemangat itu. Selepas beberapa hari, seperti kata Ibu Qistina (tunggu ia akan muncul kemudian), bunga pompuan (errhh..bunga betina) pun muncul dengan galaknya. Alhamdulillah dengan izinNya banyak yang telahpun menjadi buah. Jom layan gambar buah2 kecil dengan pelbagai rupa bentuk. 


 Yang ini berbuah diatas tanah


Inilah pokok2 yang telah berjasa.

Setelah pokok2 ini berbuah nampaknya kena mula menanam batch yang baru kerana jika ditunggu selesai menuai buah2 ini baru hendak menanam akan mengambil masa yang agak lama pula untuk menunggu untuk hasil yang baru pulak..eloklah ditanam berterusan. Sedang mencari ruang yang sesuai...

24 comments:

  1. Mcm2 bentuk timun ummuaidan ni..he..comey2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie masih kecik lagi hitomi ..kalau besau nanti tah hensem ker tak..heheh

      Delete
  2. rezeki preggy ummu...:D
    ini yang suka visit blog ni..sebab bole wt inspirasi bg sy lebih bersabar dengan tanaman yg baru nak membesar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itlah nadia..rezeki setelah byk kali tanam timun tahun nie gagal krn cuaca tak sesuai...nak bertanam kena byk bersabar tauu

      Delete
  3. Saya rasa elok puan lapik timun atas tanah tu. Nanti berkulat pula ia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy nak tgk dulu wong, bukan apa orang kat sini biarkan timun menjalar atas tanah shj, takder trellis mrk buat...

      Delete
  4. Aaaa memang selalu camtu yang jantan sahaja keluar meriah dulu baru ada betina kemudian.
    Take Care. Aidan suka makan timun tak? Aunty kalau ada Rayyan tak de chance nak makan timun semua dia ambil letak dalam piring dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm adam dlu baru hawa kan..heheh

      Aidan tak suka vege aunty..tak mcm rayyan or ilhan ..susah nak buat dia mkn kecuali kentang..tuhpun ikut mood jgk...diana buat sikit entry camana nak buat anak suka mkn sayur yerr..

      Delete
  5. Mmm. Rasa lapar pulak melihat timun ni. Geram nak cicah sambal belacan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah gulai ikan letak timun..mkn ngan nasi dagang..sedap...

      Delete
  6. Para timun tu pun nampak kemas. Ummu Aidan yang buat atau Abu Aidan yang bikin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Para tuh kan mama drp sebahagian dawai pagar yang lebih..mcm kepingan lah yg blh digunakan bila2 perlu..so selalu guna tu jer nan senang kalau yg tak memanjat tinggi mcm kacang...

      Delete
  7. Assalamualaikum.. ummuaidan...
    >> injection ATT tu untuk ibu2 mengandung biasanya.. bila dah sakit nanti insyaALLAH tak kena sakit kancing gigi.. biasanya nye lah.. kan sakit tak ingat dOnia nanti.. wallahualam.. :) tapi biasa kalau luka2 berat, or exciden pun diorang kasi injection ATT tu.. takot down terkena kancing gigi.. itu le function nye.. :)
    >>> dah agak dah tadi.. time nani masuk keje.. sure ummu tengah tido tengah hari.. hehehehehe.. Syok lah.. dah rehat time tu, kitorang baru nak start keje.. skrg kat sini dah kul 12 tengah hari.. jap gi kul 1 nak kuar lunch.. cari apa2 kat bawah.. :) ehehehe.. :)

    >>> pssttt.. dapat gak bunga pompuan.. :P boleh ler makan ulam timun plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mak yong...oooh gitu yer,..patutlah kat sini kla sakit tu tahanlah jgk..tiada pil penahan sakit nyerrr...huuhuuh
      makyong lunch sampai kenyang yer..jgn tertido kat opis lak..hehehe
      -kecik lagi tu nak buat ulam, pahit kot lagi...hehehe

      Delete
  8. assalamualaikum ummu...bestnya dpt makan hasil tanaman sendiri...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumslam mama..memang best sebab fresh petik dari kebun kan...

      Delete
  9. Salam ummuaidan.. Banyaknya pokok yang awk tanam. Besarnya kebun awk. Seronok sgt tgk. Saya cuma ada pokok kaktus je satu. Itu pun bila hidup saya bukan main suka. Sebb saya beli 7, hanya 1 je idop. Lain semua mati. Huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam lyd...ada ruang sebab tu bertanam..lgpun sy nie kan full time hse wife..drp dok umah sajer2 baik bertanam kan..heheh..kaktus yg takyah jaga tu sy tak tanam lak..hehehe

      Delete
  10. Fuwiitttt, nanti buleh make timun cicoh budu yeay .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulih tuh...dok berange nok ajok dini make nasi nge budu, ike singge nge ule2 hehehe..

      Delete
  11. As salam ummu,
    Memang dah mcm ni perangai kebanyakan pokok sayuran jenis memanjat/menjalar. Keluar bunga jantan dulu, bunga betina akan menyusul kemudian. Kita sbg penanam ni kena bersabar. Tgk tu, dah banyak putik buah timun batang (kata ore Kelate). Gulai dengan ikan ayo(tongkol) pn best jugak tu ummu, buh lada hijau besar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kumsalam en.daun...yer sy juga notice tuh..tp bila tengok dl semua jantan terperanjat jugak... gulai aye pastuh make nge nasi dage sedap tuh che adry...:)

      Delete
  12. congrast on dpt "bunga pompuan"...Funny la term ni. wish u get a baby pompuan too k

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..thanks... i nak baby pompuan ker? mana2 pun ttp best..right..hehe

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads