Wednesday, 17 October 2012

White Sweet Corn yang Kusangka Tak Menjadi

Dalam posting dulu pasal sweet corn atau jagung manis ada sebut yang benih dari canada ini cepat sangat berbuahnya (2 bulan), dan buah2 pula adalah kelihatan kecil dan lonjong (tidak besar & gemuk seperti yang sepatutnya. Jadi tidak eagerlah untuk menunggu tuaian jagung nie, dibiarkan jer selama dua minggu own its own, kalau jagung biasa bila buah dah besar, selang 2/3 hari kopek nak tengok isi dalam dah kuning ke blom. 

Namun 2 minggu berlalu, semalam bila tengok macam kulit luar dah terbuka, menampakkan isi putih susu, terasa seperti nak harvest tengok. Bila pagi ini harvest dan tengok dalam mashaallah, elok isi dalamnya...dah cantek, elok, boleh makan dah nie..

Sweet corn jenis isi putih

 Daripada tempoh berbunga dan mula berbuah kepada masa sesuai untuk tuaian 2 minggu,
 memang cepat variety jenis ini

Buah nampak kecil tapi isi dalam padat

Nasib baik hari tu tak tuai masa buah muda buat sayur, kalau tak... dan ada buah yang masih tinggal kat pokok dibiarkan untuk buah benih, inshaallah.

Buah nampak kecil kurus kan, namun jangan underestimate isi dalamnya...

By tengahari dah selamat direbus, nak cepat2 amek gambar siap ngan janggut2 masih bersisa, mintak maaf yer.....

hidangan untuk small boss ..rasa lembut, manis namun tak selemak jagung biasa

19 comments:

  1. cntiknye isi..sedp ni klu rebus

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jgk..tp kurang lemak jer...hehe

      Delete
  2. uwaaaaaaaaaaa... hari tu gi pasaraya.. konon2nya nak makan bubur jagung.. tapi fikir2 balik cam malas... letak balik jagung tu.. dah lepas 3 hari ni.. dah lupa pasal jagung.. skrg nampak jagung plak.. nakkkk!!!!.. nak wat bubur jagung gak this weekend.. uwaaaaa.. bestnye tengok isi dia.. walaupun tak rapat2 sangat.. tapi tembun gak eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waahh mak buyung mengidam jagung... meh sini meh saya buatkan bubur jagung spesial..hehehe, kena srh mr mama beli byk2 tuhh

      Delete
  3. Syok makan jagung fresh. Aidan makan fresh tak terus petik makan begitu sahaja. Ilhan tak sabar-sabar dia belasah mentah je selalunya.
    Jagung sebelum isi kuning jadi popular atau yellow breed. Orang dulu makan yang warna putih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...yr boys always close with nature..semua suka yg fresh dan raw mcm carrot yer..hehehe
      oo..warna putih dari dl lagi ye..ingatkan kuning yg asal

      Delete
  4. cepat jugak boleh tuai ye. 2 bulan je. Sedapnya jagung. Kalau ada banyak lebih bleh buat puding jagung plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lyd..mmg cepat jagung nie..puding jagung ngan tepung castard ..i pun terpikir gitu gak.heheh

      Delete
  5. tak pernah tengok arh jagung isi putih. But look so young & nice to eat. Janji got jagung to eat..the rest just don care! besar or kecil does not matter..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. i pun first time..tak pernah makan atau lihat sblm nie...moiii u nie main sebat je yer..kalau yg jagung kuning bila kecik tak sedap isinya...yg gemuk2 br best...

      Delete
  6. bestnyaaaa, petua org dulu2 kalau nk tanam jagung x boleh bercakap, kena zip mulut...kalau tidak isi jagungnya x rapat/padat. x tahu lah boleh digunapakai ke tak petua ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. betulker petuanya gitu pendragon..hehehe... tapi sy gie kebun pun bukan ckp ngan sapa2 gak..sorang2 ..takkan nak ckp ngan pokok kan..hehehe

      Delete
  7. Waaaa masha Allah dah ada hasil! Bestnya bestnya bestnya.

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah, dah dapat hasilnya.cantik isi jagung tu, warna mutiara.
    Jangan lupa suap sikit kat anak angkat tu, sebelum dia terbang k. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. well said...."anak angkat"....ahahahha... :p

      Delete
    2. olive pn blh jd mak angkat birds jugak kalau nak..hehe

      Delete
  9. hasil dari bumi...... tapi kaler dia tak sekuning disini...... tapi tetap nampak cantik butirannya..... slmt mkn jagung!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg kuning pun ada remy .ini first time tanam yg putih..benih dr canada..thanks

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads