Thursday, 16 May 2013

My Fat & Yummy Karipap ala IKEA

Bila kali terakhir anda semua makan karipap Ikea? Korang mesti last week jer baru kan..but sadly for me, it was more than 5 years ago.. apa yang best tentang karipap ikea? saiznya yg besar dan intinya didalam yang sedap..ade telur jgk gitu..

So alang2 buat karipap keledek smalam, terlebih kulitnya plak..banyak lak tuh..nak buang gitu rs sayang jer so ari nie dlm kesusahan nak mencanainya (tersangkut kat perut lah) tetap jgk teruskan usaha mengkaripap.asalnya nak mudah kerja buat guna acuan besar,.at the it turned out very good (mari angkut bakul..hehe), tasty rangup dan satu tidak cukup (mmg biasa kalau buat sendiri mesti  bedal lebih dari satu pun..) ...

 Karipap saiz XL berinti kentang + ayam + telur...ala2 IKEA gitu kan...:) 

Since dah dapat formula untuk karipap buatan sendiri yang mmg terangkap bakul sendiri nie..eloklah keep it in record, supaya senang nak refer ..asik2 tiap kali nak wat, tiap kali menggoogle..leceh kan...

Resepi Karipap Sedap ala IKEA

Inti
- Rebus 3 biji telur, potong 4 bhg
- 2 biji kentang yang besar (potong dadu)
- 1/2 cawan daging ayam (potong dadu)
- 1 biji bawang besar (kisar)
- 3 biji bawang putih (kisar)
- sedikit halia (kisar)
- 4 sudu besar rempah kari
- separuh kiub ayam
> Panaskan minyak, tumis bahan2 kisar sampai naik minyak, masukkan rempah kari dan sedikit air dan masak sehingga naik minyak. Masukkan ayam dan kentang, masak sehingga kering air, jangan terlalu lembik. Masukkan garam, sedikit gula dan perasa. Biarkan sejuk

Untuk kulit/ doh
- 4 cawan tepung
- 1 cawan air
- 2 sb marjerin
- 1/2 cawan minyak masak
-1/2 sk garam
> panaskan minyak dan marjerin, kemudian gaulkan kedalam tepung, masukkan sedikit garam...masukkan air pelan2 dan uli sehingga membentuk doh..rehatkan dalam 5-10 min. 
> Bulatkan kecil, canaikan dan terapkan..dan letak dalam acuan, masukkan intik..tekap..dan siap...



Satu karipap XL = 2 karipap biasa..makan panas2 memang sedap, alhamdulillah.

Mak buyung makan lebih dari 3, anak bujang habiskan sebiji, kerana karipap XL nie jgk kekenyangan waktu lunch..nampaknya lunch lewatlah hari.. heheh

p/s : Sorry yer kengkawan tak dapat balas komen dan blogwalking semalam kerana internet running out of data semalam...mati kutu jugaklah seharian hidup tanpa blog...:). inshaallah slowly akan jln2 dan reply komen...

51 comments:

  1. byknya mak buyung makan. hehehee
    minggu lepas bru tgk JJCM y ada karipap besar, ada telur kt dalam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh kat JJ CM pun ade yer..dah bagus tuh...:)

      Delete
  2. salam UA, ni kena pi IKEA.. terliurnye...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat2 yer ana pegi tapau utk kami sama...:)

      Delete
  3. Replies
    1. kito samo dini....duk dgr saing2 jah beli make sedap!...tapi sayo pernah make karipap kelate size xl ada telur inti kurma ayam..meme sedap!

      Delete
    2. heheh...si'e nyoh ko 2 oghre nie..acu gie ikea try ..meme sedap..make skali nok lagi..hehhehe

      Delete
  4. salam UA. tu dia rajinnyee mak buyung ni kerja keras. kalau bjiran dgn ros kan senang, xyah susah2 mencanai, ros hulur je. heheh!!!btw ada plok acuan karipap size xl ni ekk. ros xpenah jmp yg acuan besar gedabak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros...
      itulah..bila lak nie nak transfer kat fiji..hehehe...
      lama dah beli acuan besar nie...

      Delete
  5. terliur tengok karipap tu Ummu...

    ReplyDelete
  6. Salam Ummuaidan,

    Mak Aji pun suka karipap IKEA, kalau pergi memang beli sedozen, walau orangnya kadang2 dua orang saja! Suka sebab boh telur tu dan panas-panas! Boleh skip lunch atau dinner kalau dah kena dua tiga biji nih sebab saiz jumbonya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      wah sedozan tuh makji..biar benar..heheh..mmg blh buat alas perut kan karipap cenggini...

      Delete
  7. OKje memang penggemar karipap UA....tapi sedih! sebab tak pernah buat sendiri hehe ...kalau buat mesti tak menjadi sedap acane tu? hehe

    Tapi OKje ni kata je duk Malaysia, tak pernah pun makan karipap kat situ! Sedap ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. karipap ikea tuh mmg terkenal dengan kesedapannya okje..

      Delete
  8. nampak sedap...tak penah makan karipap inti telur ni...nak try t

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap karipap inti telur nie..cubalah rose..

      Delete
  9. Itulah hikmahnya bila duduk diperantauan ummu. Yg duduk di M'sia sebab kalau nak ada depan mata jadi tak sehebat yg duduk jauh sana gigih buat.

    Boleh buat business di sana ummu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh...ade gak yg dokm'sia leh buat duit kakak dgn kegigihan utk lain lakkan...

      bisnes tak laku kakak..dorang tak biasa ngankaripap nie

      Delete
  10. semalam baru makan.. tapi belilah..

    psstt: betullah kak.. kalau tak simpan resepi, tiap kali nak buat mesti nak google.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan karipap besau...

      heheh..itulah yg selalu terjd pd akak...

      Delete
  11. akak kalau buat karipap,kerepot jadinya..bab mengelim tu hehe..tak berseni...buat guna acuan pun tetap tak comel..

    ehh..asal kg mana kat kelate tu??

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau guna acuan tahan jgklah kan leh dpt bentuknya...

      asal K.K kak...dok gunong kat bkt kecik tuh interval jer

      Delete
  12. ermmm sedapnyer...terliur nengok karipap tu...

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum makyong...
    ooo patut tak sampai umah smlm.. ingat makyong gi klinik ke... rupanya internet takde... sama macam nani pagi tadi... kat rumah ok.. cuma malas nak apdet kat rumah sbb internet rumah dah penuh koata.. too slow... jadi mai ofis je baru apdet.. haa... cakap pasal ofis nani ni.. bandar puteri.. nama dulu2 org panggil ialah batu 12.. ingat tak? ada giant kat sini.. situ lah ofis nani.. :)
    and nak komen pasal karipap lak.. last sunday kat JJCM tv3 tu, ada la tunjuk karipap camni.. namanya di gelar karipap lori.. besar dabak... rm2.50 sebijik.. mmg puas makan kot sebijik.. nani blom penah nampak karipap lori ni.. and ahad lepas sibok hakimi (anak no2) soh wat karipap.. on the same time juga nak ayam masak merah.. so nani bagi dia pilihan.. nak apa sbnarnya.. dia prefer ayam masak merah.. maka karipap kansel.. hahahaha... kejam tak mak ni? hahahahaha.. malas sebenarnya.. kalau wat karipap tu.. nak nguli, canai, kelim.. semua nani wat... tu yg malas... bersila kat lantai sampai kebas2 kaki tak leh bangun.. mana taknye.. sampai sekilo tepung ko.. hahahaha ape pun.. mmg nampak sedap karipap makyong ni.. mmg yg karipap lori tu pun letak telo camni.. next time nak cuba gak wat.. tungguuuuu..! oppsss sori panjang berjela komen.. dah macam entry sendiri je kan.. :P sori tuan rumah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam nani..
      karipap lori yer dia panggil hehehe..mahal tuh, baik buat sendiri.alaa nanti hujung minggu nie nani buatlah karipap lak utk si kimi tuh kesian dia kan..

      Delete
  14. la....kg kita berjiran la ya...entah2 ayah akak kenal dgn keluarga ummuaidan

    meh kita citer panjang
    tlg emel akak kat
    kamsiah70@gmail.com

    bgtau nama sebenar,nama keluarga..umah kat mana hehe

    ReplyDelete
  15. Salam,

    Deliciousnye tgk karipap tu.....hujung minggu ni nk buat la projek karipap ala2 ikea resepi datang dari fiji. hehehe. Part kelim tu mmg fail,tak pe...janji sedap tu yg penting. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa...kelimlah guna acaun mmg senang dan cepat sikit...selamat berkaripap yer...:)

      Delete
  16. It reminds me of Polish pierogi. Pierogi is a dish of wheat flour pastry with a various filling, for example, cottage cheese, meat or sour cabbage with mushrooms, in summer we fill pierogi with fresh fruits and serve with a cream :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe different culture they make it different way or different filing inside eh..indian also have the same look, but different filing...

      Delete
  17. Assalam Ummu...
    sedap nya Karipap tu...mcm betul2 karipap IKEA kot (tak pernah makan karipap Ikea) sbb di Sabah takde ikea.. :(
    rajin Ummu buat...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie...
      takder ikea yer kat sabah....bukan rajin tu terpaksa..heheh

      Delete
  18. Salam,

    Sedapnye nampak karipap...terliurnye

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      alhamdulillah..kena taste..:)

      Delete
  19. wuihhh...
    kalau letak ikan sardin cap ayam sekor boleh gak tu...
    hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. eee...nanti too much rs ikan lak...kena campur2 ngan kentang gak tuh...

      Delete
  20. karipap bukan kuih kegemaran sy, tapi kalo org fiji yg buat tentu sedapkan...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..homemade sedap lah sikit drp yg beli pagi2 tuh rose...

      Delete
  21. pernah mkn...berbulan lps..mesti ada telurkan..nak buat sndiri sampai la tak buat2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade telur lain sket rsnya kaknor..

      Delete
  22. saya pun belum pernah makan karipap IKEA.. dari rupanya, sangat menggoda... harus masuk dalam waiting list recipe ni..
    saya suka resepi yg sukatan tepat mcm tu, bukan main agak2 :)
    Tq UA :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus kena buat cepat2 nie..heheh

      tp kalau kita dah biasa buat lain kali sukatan main campak2 jer..hehe

      Delete
  23. nampak sedap, lain dari biasa..

    ReplyDelete
  24. Memang nampak sedap...besar sebiji pun kenyang ni...

    ReplyDelete
  25. nom!nom!nmpak lg sedap dr yg ikea punyala Nor :)))

    ReplyDelete
  26. 1st time tgk ada telur dalam karipap.. cam nak tiru je... bolehkan Ummu... :)

    ReplyDelete
  27. TQ share mmg sedap sgt tu, hehehe

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads