Sunday, 28 October 2012

Makan Pulut Ngan Nyior Cicah Ikan Kering

Assalamualaikum...

Malam semalam teringat akan beras pulut yang dibeli dari Lautoka tempohari, kat sini dipanggil sticky rice. Beras pulut tak banyak dijual cuma dikedai2 cina sahaja boleh didapati kerana hanya orang2 cina dan asia sahaja tahu makan glutinous rice..orang pacific tak biasa. So cakap ngan Abuaidan tak payah beli bread esok kita makan pulut jer.

Our family (including Aidan) jenis morning person, bangun awal untuk solat subuh, biasanya takkan sambung tido daah..so breakfast pun awal lah jugak, before 7.00am...so pagi nie kerana nak masak pulut masuk kitchen seawal kul 6am...sini kan matahari naik awal..kul 5 pagi cerah...

 Fajar kul 6.00am (actual time 5.00am)

Kemudian mula masak 1 1/2 cawan pulut, cukuplah untuk 3 orang makan. malas nak rendam dulu terus jer basuh dan masak guna microvawe. Actually guna microwave lebih praktikal kalau memasak pulut sebab tak melekat diperiuk dan membazir, tapi kalau rajin lagi bolehla kukus, pun lagi sedap.

Lebih kurang 20min juga masanya. tapi setiap 5 min mesti buka, keluarkan dan kacau beras agar bahagian dibawah tak keras. Kalau keras tambah air, kacau biarkan kejap dan masak lagi beberapa minit sehingga masak dan pulut tak mentah.

Dah siap pulut untuk breakfast.

Dihidangkan bersama kepala parut gaul dengan garam sikit dan ikan kering..
alhamdulillah memang sedap.


Yang ini adalah pengukur kelapa yang digunakan disini.

Leper sahaja, tak boleh duduk diatas semasa mengukur (spt yang kat umah mak).. 

Cara nak kukur, kena guna supports..then duduk diatasnya...

OK..beres sudah urusan breakfast..urusan lunch pulak dengan daging korban...nanti citerlah kemudian..inshaallah.

>>>Selamat hari raya lagi...

24 comments:

  1. Assalamualaikum... ummu :) nani datang melawat sini... wahhhh sedap makan pulut ngan ikan kering dan kelapa.. dulu2 kalau bekfes kat kampung mmg makan camni.. the best.. terangkat abis.. :) hari tu gi raya rumah member.. dia pun ada jamu makan pulut dan sambal + ikan kering.. mmg sedap sangat.. :) dah ler tekak kita skrg ni nak makan macam2 kan.. best dan puas sangat dapat makan benda2 yang jarang jumpa.. :)
    >> senangnye masak camtu pulut dlm microwave tu.. praktikal.. dan senang tak yah nak cuci periuk yang berkerak2... hmmmm biasa nani buat dlm periuk je.. masak atas api.. itu pun waktu musim durian.. sbb asben nani suka makan pulut durian.. nani pun suka.. :) eheheheh..
    ehhh ummu.. skrg kul bape kat Fiji? hmmm nampak ummu komen kat blog nani tadi.. kul 5 lebih.. hmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam nani... sedap tuh...abuaidan pun makan ikan kering tuh..heheh..tuhlah sbb tringat kat kg breakfast camni yg buat tuh..rendu kan..

      dulu selalu masak pakai periuk tp lps jumpa kat myresepi yg diorang tunjk camnie yg praktikal buatlah camnie..senang tak susah2 nak basuh melekat lekit kan...

      lama dah tak jumpe pulut duyan tuh.duyan apa lg...hehe

      kalo m'sia ngan fiji beza 5 jam nie...skrang dlm kul 1.15ptg laa...ok take care yerrr..

      Delete
  2. salam..sampai sini bau ikan kering u... sodap tu..3rd day k mar kat sini nak balik dah.. breakfast cekodok bawang ikan bilis jer..yg lain2 fast food burger dll SIL yg uruskan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan baunyr..makan byk2 takleh lerrr...
      wah buat cekodok ikan bilis jugak tuh heheheh... mesti penagt tuh kak mar byk jalan...balik awal rest kan..

      Delete
    2. kala ni pukul 3.55 ptg ..otw balik kl...org sana dah nak tidur ya!

      Delete
  3. Assalamualaikum ummuaidan! singgah beraya sini....dijamu pulak mata ini dgn pulut ikan kering aduhhhhh...melelehs...sedaknyooo..! x pernah masak pulut, tapi kalau boleh masak guna microwave boleh jugak cuba ni. kalau balik kg mak selalu buat pulut ni mkn bersama ikan rebus goreng ataupun mkn dgn ikan kering je. selamat hari raya aidiladha buat ummu sekeluarga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam, selamat hari raya PD..thanks PD kerana sudi singgah berayer wpun yr place lebih meriah..hehehe...tak pernah msk yer..msk guna microv nie senang jer..tt mesti selalu kena kacau tak tak masak..kita lak dr kecik makan pulut ngan kelapa..ikan kering jarang2..tp kelapa mesti ade...

      Delete
  4. As salam ummu,
    Biarpun jauh beribu kilometer dr kg halaman, pulut ikan kering tetap blh dirasa di bumi Fiji. Ikan kering yg cikgu puteri kirimkan atau ummu bawa dari Malaysia?
    Simple bentuk pengukur nyor tu berbanding yg di Malaysia. Mata pengukur pn berlainan. Kaki tempat duduk pun takdok.. Nk kukur nyor kena lapik la baru tak rendah kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam en. adry... itulah sbg orng melayu kita mesti ttp bw tradisi serta makanan kita kat maner2 kan.. ikan tu cikgu prnama yg bagi dulu..

      kena duduk atas tangga atau atas kerusi ker baru boleh 'kokot ngor'(bak kata orng kelate....) che adry blh sebut 'koghre'? heheh

      Delete
    2. Hehe..saya blh blh sebut koghre tu. Hmpir terlupa nama unik pengukur kelapa dlm loghat Kelate. Masa kecik2 dulu selalu tumpang ibu ibu kukur nyor. Bonceng kat blkg supaya koghre tak terconget..haha..

      Delete
    3. hehehe..samalah kita kenangan ms kecik2... tgk dah update dlm entry kat atas cara guna koghre nie...

      Delete
  5. Mmmm nikmatnya breakfast ni... Kalau di tempat saya, breakfast pulut dimakan bersama sardin. Hehehehe. Semasa membesar saya ingatkan semua lrang pun makan pulut dengan sardin,rupanya di negeri saya sahaja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oiih..tak pernah dengar tuh pulut mkn ngan sardin...sedap ker..? tp kala ade serunding pun sedap jgk kan..heheh..kalo kat kelantan yg biasa ngan kelapa atau ngan gula melaka selain ikan kering..ms kecik sy tak suka pulut ngan ikan kering..heheh

      Delete
  6. dah lama tak makan pulut ngan kelapa parut ni.Eee kukur kelapa tu mesti siksa mengunakannyakan.Kat sana misen kukur kelapa tak ada jual ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah siksa sangat kak..mula2 oklah..kena tahu teknik dia...tgk dah update dlm entry cara guna,,,heheh

      Delete
    2. mesin pemarut takder kak..kelapa yg dijual hanya sebiji2 yg dah buang kulit jerr...balik proses sendiri...:)

      Delete
  7. Diana kena telan air liur tengok orang makan pulut je lah. Berangin badan tak sesuai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo...rugikan tak dpt nak merasa pulut..takper lah...hehe

      Delete
  8. wahh... pakai 'manual' lagi kukur kelapa... ok tabik spring... kalau kena kat saya mau tak terparut kelapa tu... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab takder kelapa parut yg dijual..mau tau mesti gak kena kukur sendiri kala nak kan..tp kalau utk santan sy biasa blend jerrr..

      Delete
  9. salam. skrg musim hujan kat sini, kalau kena pulut ikan kering, tak lama lepas makan cari bantallah! comey koghe dia! pernah satu ketika dlm perjalanan blk kg, Mak Aji ngan Pak Aji bercerita, terkeluar perkataan koghe, anak2 tanya apa, dgn cepat Mak Aji sebut - alah, macam nasi lemak tu, he he he! kami berdua gelak terbahak-bahak, anak-anak terpinga-pinga bingung!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak aji...betul tuh musim hujan ngan pulut atau ubi kayu mmg kena..mcm mana koghre blh jd mcm nasi lemak..hehehe

      Delete
  10. hmmmm......tak pernah lagi makan macam tu sis. seriusly sedah kah? wondering ni....@_@

    ReplyDelete
    Replies
    1. pulut you tak pernah makan olive..wah ..i ingat chinese ppl know..korean ppl they eat pulut maa....sedaplah

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads