Tuesday, 16 October 2012

Cambahan Satu Dalam Berjuta

Betullah kata orang boleh menjadi tempat untuk meluahkan perasaan, suka mahupun duka..tambah-tambahan bila tinggal berjuahan dengan keluarga, sanak saudara mahupun kawan-kawan. Satu kepuasan dalam berkongsi apa yang ada dalam pikiran mahupun hati , luahan samada mendapat respon dari pembaca atau tidak itu hanyalah second matter.

Menjadikan aktiviti berkebun dan berblog sebagai hobi, pengisi masa lapang dan juga a way to keep busy untuk melapangkan fikiran daripada sesuatu impian didalam hidup yang belum pasti tercapai..

Menyemai benih, bercambah, bertanam satu demi satu dikebun continously tanpa merasa bosan mahupun malas. Seronok melihat benih bercambah dan membesar. Dan seronok juga mencatat segala aktivitnya dan photonya didalam blog..untuk kenangan dan dikongsi bersama-sama rakan blogger.

Namun dalam hati masih tersimpan suatu keinginan dan cita-cita yang tidak pernah pudar. Membesar dari keluarga yang besar sudah tentunya juga inginkan sebuah keluarga yang besar. Ibu mana sanggup melihat anaknya membesar bersaorangan tanpa adik beradik sebagai teman bermain dan membesar bersama-sama. Doa-doa dan juga harapan yang tidak pernah putus, Allah akan menyebelahiku one day..lambat akan cepat...inshaallah.

Dengan sympton cepat penat yang menjadi2 kebelakangan ini (almost 3 weeks) dan juga satu instinct bahawa sesuatu yang baik dan dinantikan mungkin akan berlaku, semalam 1 alat ujian telah diberi dari pharmacy, katanya jlnkan test waktu early morning,

Bagaimana sekiranya -ve...

Berdebar juga hendak membuatnya, manalah tahu salah expectation kan frust lah jugak. Namun hati sudah yakin 80%. Lepas solat subuh, sebelum menyediakan sarapan dijalankan ujian yang mudah ini...

Cambahan satu dalam berjuta

Alhamdulillah, Allah adalah sebaik-sebaik Pemberi rezeki, Pemurah dan juga mendengar luahan hambanya. 

Hmmm..hendak call mak pun masih terlalu awal pagi ditanahair....

47 comments:

  1. Salam ummuaidan,

    alhamdulillah...tahniah!!!!

    aidan akan jadi big brother !!! yeay !!!

    Take care deh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam dini..thanks tuh la..good 4 aidan taklah keseorangan..

      Delete
  2. Alhamdulillah......tahniah.

    betul la tu satu dalam berjuta.....keke.

    Take care,happy for you. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks a lot ibu qis...awak bila lak..heheh

      Delete
  3. Alhamdulillah dan tahniah atas berita baik! High time Aidan dapat adik (a cute baby girl would be a nice addition!). Berkebun, berkebun juga, your precious one kena jaga juga ya! So happy for you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks mak aji.moga2 seperti yg didoakan..heheh..apa2 jer terima..
      buat ms sekarang berkebun mcm ayam jer..kais2 gitu jerr.hehe

      Delete
  4. Alhamdulillah... Tahniah ..dah agak dah ..hari tu kata letih lain macam je kan..anyway jaga diri baik2..tak boleh lah mencangkul kuat-kuat lagi ya...ingat Allah Taala bila lihat perkara-perkara pelik terutamanya binatang2 ya...semoga dilindungi dan diberkatiNya..salam sayang dari jauh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak mar.. itulah orng berpengalam mesti pandai mengagak kan... cangkul skrang nie angkat sket pun dah termengah..kena surrender dulu..hehe..thanks again for good advices..inshaallah akan berhati2..

      Delete
  5. Tahniah, tahniah.. Teringat masa Lynn mengandungkan anak sulung.. mcm tu lah excited nak call mum midnight tapi tangguhkan dulu. The next morning my dad call, bagitau mum pregnant! Alamak! dah kurenggg excited..he he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks...eehh..mum lyn mengandung serentak ngan lyn ker? :) takper ..blh nice experience jgk tuh...

      Delete
    2. ya, mum tgh aktif lagi! ha ha..beza lynn dan mum hanya 10 tahun. I am 45 now & mum only 55. She got married when she was 9 (first menses terus grandpa kawinkan sbb masa tu byk kes prostitution atau jual anak di thailand sbb poverty)

      Delete
    3. wah biar benar lynn...mcm siti aisyah jer... u ngan mum mesti nampak mcm adik kakak jer kan..(or yr mum look much younger..heheh)

      Delete
    4. har? Lynn...i cannot believe that!!! u dgn mak u cuma beza 10 yrs????? OMG!! 1st time i heard abt tis! memang look like sisters la

      Delete
    5. hm..memang betul! Kadang2 she behave like my sister!! We shares everything..mum very moden & open minded

      Delete
    6. hehehe....sronok jgk tuh..:)

      Delete
  6. owhhhhh ummuaidan... TAHNIAHHHHHHHHH.. you become a pregnant mother now... TAHNIAH... aikkk berjangkit ek? jauh ni.. :P take care dear... 3 weeks ? ape pun semoga semuanya berjalan baik dan insyaALLAH selamat sampai ke hujongnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuhla mak buyung yg besau nie bwk penyakit...baru berkawan dah terkena..hehehe...rsnya dlm 3 week (psstt...tak ingat btul2 tarikh last period., tp dah lewat dah..)hehe..thanks a lot atas doa jass..same to u too...

      Delete
  7. tahniah..bestnya..teringin juga nak second baby..kna tgu first baby besar dlu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks...kdg rs elok jgk dekat2 ..blh jg serentak..jauh2...kesian lak anak takder kawan ms kecik2.

      Delete
  8. Yeah!!!! Bingo!!!!! Then wat i guess hari itu benar!!!!!! hiahiahia.....Gongxi gongxi!!!! So, jgn lagi cangkul kuat kuat ya...dah ada excuse minta daddy Aidan yg buat...wakakakakakakakakakakakak

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheh....ah moiii...thanks for be happy for me..itulah kawan...u menang tekaan nie i kena bg apa yer...hehehe.....nanti i ade excuse utk tak turun kebun kan..hehe

      Delete
    2. dah ada excuse tak turun kebun??? hahaha..u sama naughty dgn i ni sis. wah, got hadiah ya?? curious....okay la bagi i cabbage satu biji ok ...must b u tanam one...sis, bcause of u i tanam carrot..carrot plant tu dah cantik although i don c carrot yet..but aft i letak baja dah browning bit daunnya...

      congrast again to u & take good care!

      Delete
    3. wah...dah bagus dah olive tak payah letak bajalah..janji rajin siram..cuba tanam pineapple pulak tgk siapa harvest dulu..yr pineapple or 'adik aidan' nie hehehe

      Delete
    4. hahaha...i dah ada dua pineapple trees....but still tak produce fruit lagi...okay let tgk siapa harvest dulu ya...eh, knp tiba tiba cerita pasal nanas ya....

      Delete
    5. eh..mana aci pineapple yg dah lama tanam..yg barulah br fair..i think pineapple would normally take 6-1 yr utk berbuah that's why kita pilih nanas, ok..hehe

      Delete
  9. Alhamdulillah..tahniah ummuaidan. :)

    ReplyDelete
  10. Tahniah ummuaidan. TUmpang gembira. Perasaan gembira yang tak dpt nak dijelaskan kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks lyd...betul tuh..gembira yg benda2 lain dah tak matters dah bg kita...& gembira bila dpt peluang utk melaluinya lg...sungguh seronok the feeling tu..

      Delete
  11. tahniah kak. saya pun tumpang gembira. lepas ni tak boleh agresif sgt berkebun ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thsnks a lot hijau daun, seronok berkongsi kegembiraan dgn korang...dah bersemak dah kebun akak nie...nak bekerja kejap jer penat..last2 cabut rumpur jer slow2..

      Delete
  12. Conratulation dear!
    Aidan mesti seronok nak dapat adik.
    Anak saya si Ilhan dan Rayyan masa pertama kali tengok Abby balik bersalin dari hospital...bagi soalan sampai mama dia tak tau nak cakap apa....soalan mereka dalam masa yang berlainan~ Mama, buy baby ke?
    Take Care.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks diana...

      Aidan at this stage tak tahu apa lagi..hehehe...

      Hahah..kelakar i think rayyan tu yg adik kan. ilhan the big bro...
      Mesti seronok kan u at least ada 3 kids..they can play with each other..tambah plk dah ada baby gal lg... cukupla kalau nak berehat sementara pun kan...:)

      Delete
    2. Sekarang ni rehat dulu...rumah pun bising je memanjang.
      Tapi nanti tengok baby rasa nak lagi :P.
      Kena abis study dulu.

      Nanti boleh email (kebunkmg@gmail.com) untuk address nak anto seeds.
      Jaga diri.
      Tapi gardening senang bersalin.
      Masa rancak gardening ngandung Rayyan dulu in 15minutes sampai hospital dah selamat keluar, contraction pun laju sangat within few hours je. Nasib tak bersalin dalam kereta. Nurse kata second child contraction cepat. Pastu yang third one lambat pula.

      Delete
    3. hehehe..begitulah kata orng, a mom tak pernah puas, 1 tak cukup, nak 2, pastuh nak lagi..nak lagi...

      oklah i'll email you soon...

      oh macam tuh yer gardening blh membantu...hmmm mungkin sebab duduk bgn..duduk bgn kan..i dl ms nak bersalin aidan 2/ 3 hari berjalan2 spy senang kuar...

      Delete
  13. Congrats ummu.. Salam perkenalan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks nurul..salam perkenalan juga..

      Delete
  14. Salam perkenalan...Tahniah ummu..take care..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam perkenalan nadia..thanks a lot ...:)

      Delete
  15. alhamdulillahhhhh....mudah-mudahan selamat membesar baby in your tummy kak nor :) happy for you...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks yut...akak sssangaattt hepi this time....ayut lak lambat jer baca entri nie..hmmmm apa nie...hehe

      Delete
  16. tahniah ummuaidan! awal-awal pregnancy ni jangan lasak sangat. rehat2 jer dulu. biar aidan pula berkebun (habislah...) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks MS.. betul tuh ..mmg kalau pegi kekebun pun dah rs penat sangat padahal blom buat apa2 lg pun..heheh..kalau aidan berkebun..selamat semua di 'cut grass ' rasanya..hehehe

      Delete
  17. Wahhh macamana kita boleh terlepas entry ni... tahniah Ummu Aidan! :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tuhla tunggu mama ponkey ucap tahniah nie..:)..thank u very much...

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads