Thursday, 7 March 2013

Satu-satunya Kari Ayam Yang Popular

Seperti yang pernah diceritakan dahulu, kebanyakkan Indian di Fiji adalah dari North India tidak seperti kaum India di Malaysia yang kebanyakkannya from South India. Yang bezanya North ngan South nie selain dari kulit mereka lebih cerah, berbahasa hindi dan urdu, makanan pun agak berlainan sedikit dengan South.

So, north origin nie diorang tidak begitu gemarkan cili dalam masakan.mungkin tak tahan pedas kot. Jadi kebanyakkan masakan mereka banyak menggunakan serbk kunyitlah. Dari segi food pulak tidaklah begitu pelbagai seperti south, cara penyediaan yang agak lebih kurang sama sahaja..iaitu menggunakan banyak masala didalam masakan...mari kita tengok masala2 yang biasa dahulu...


Basic masala yang mesti ade - jintan manis, jintan putih, halba, mustard seeds, serbuk kunyit. Yang lainnya adalah seperti kayu manis, bunga cengkih,  pelaga,lawang dan sebagainya. Kebanyakkan mereka membuat sendiri serbuk kari dirumah untuk digunakan dalam masakan (buat sendiri lebih bersih lah kan..)

Untuk memasak daging atau ayam pula mesti menggunakan Hot masala..hot masalah ni yang biasanya campuran kayu manis, lawang, bunga cengkih, pelaga, ketumbar, jintan manis dan putih. Boleh pilihlah sendiri nak letak apa kan since buat sendiri. Serbuk rempah untuk ikan pulak takder hot masala nie... Sini serbuk rempah dlm paket kat supermarket tak laku...

So bila masak kari ayam menggunakan hot masala disamping rempah 4 beradik yg juga dimasukkan.. serbuk cili mintak maaf (huhuh).. dan tidak menggunakan kelapa didalam kari..


So mereka memekatkan kuah dengan memasukkan banyak sangat masala dan tambah airlah untuk jadi kuah kan. Ade orang masak dengan kentang, sampai kentang hancur dan jadi sebahagian dari kuah.. pekatlah jugak...ade jugak letak sedikit tepung jagung nak bagi pekat. Takder santan eloklah jugakkan since tidak menggemukkan sangat...:) Sesiapa yang peminat cili mungkin tak suka makan kari mereka nie..saya pun bila masak selalu curik2 guna  rempah paket (yg bercili) dan letak santan..lagi sedap dan berkuah banyak sikit.

Yang pelik sikit mereka nie hanya tahu masak ayam kari style gini jer..takdelah masak merah ker..kurma ker..goreng kunyit ker atau sup ker..memang kalau kita gie makan kat umah depa beginilah cara masakan yang utamanya (boringlah jugak)... sapa yang nakkan kelainan tuh bolehlah datang makan rumah ummuaidan..setidak2nya ade jugak ayam goreng kunyit..hehehe

61 comments:

  1. ayam goreng kunyit, feveret anak2 akak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..feveret tuh kak..takder laut lain pun takper...:)

      Delete
  2. wah menarik..nak try-lah masala jenis north indian nie boleh share resepi kak. mintak isteri buatkan...
    p/s kalau buat ketam cili letak kari sedap tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak reti sgt nak buat masala nie zayri..kari tuh tumis cam kari biasa jer cuma tak letak santan.
      akak rs boleh kot tp kena tambah serbuk cililah..hot masala tuh suba google tgk..lebih complete step nak buat dia akak rs ade kat internet...

      Delete
  3. hihi...ayam goreng kunyit Ummu mesti sedap kan?..
    oh! depa masak mcm tu je.. erm..klu selalu makan mcm tu mesti boring jgk kan... kena lah pelbagai kan bila masak di rumah sendiri..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tuh atie..

      mmg boring..lagilah ummu nie jenis tak suka kari2 sangat..sekali sekali msk jgklah utk abaidan...

      Delete
  4. saya suka oder nasi putih ayam kunyit bila makan kat kedai

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi putih ayam kunyit ngan tomyam..baru ngam..:)

      Delete
  5. hehehhe ayam goreng kunyit jugak menjadi pojaan hati!
    ummu taruk rempah2 dlm bekas kecik2 tu comey pulak sy tgk..sy failed mnr satu jintan manis & jintan putih..kat umah main taruk je sbb tak berlabel bekas nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh itukan yg paling senang & sedap
      heheh dl saya pun konpius jgk nadia mana 1, tiap kali nak guna gie check internet..hapa daaa..:)

      Delete
  6. salam ummu, kari ni nmpak kurma la pulak...sebab tk dak cili kot...mcm sedap je tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurma ade santan jgkkan @na..orng2 melayu or indon depa kurang gemar ..:)

      Delete
  7. salam ummu...kak siti samalah ngan ummu..curi2 masukkan cili dalam kari and taruh santan sikit..tapi biasanya rempah yang kita buat sendiri lagi sedap rasanya..Lagi satu kalau dh ada kari tu tak lengkap rasanya kalau tak ada sambal belacan..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak siti..itulah yg saya dengar...tapi rempah buat sendiri depa basuh dan jemur kering2 dulu kak..pastuh siap goreng kering sebelum mesin..itulah yg sedapnya.

      Delete
  8. hehehe... bila saya ke 'negeri org' tempohari... baru saya tahu... betapa di Malaysia, makanan sangat mewah... segala jenis dari masakan thai, masakan mamak atau india, masakan cina, masakan arab, masakan barat... malah masakan melayu sendiri ada banyak varieti... sampai kita dah tak tau nak makan apa... huhu...

    bila kita berada diluar tpt kita, baru kita nampak kan... emm... lepas ni ummu bole la buat kelas masakan kot... hihihi... ajar masak kurma... masak kicap... sup... sambal... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh ..betul sangat tuh eja...m'sia lah syurga makanan yg ade pelbagai..mana kat tempat lain camtuh..psstt..sy pun kurang gemar masakan indon tuh..pernah gie bandung gak..hheheh

      kelas masakan hehehe..nak ke depa nie blajar..asyik selesa ngan resepi sikit gitu jer..heheh

      Delete
  9. nyum2!!!sedapnya Nor...Nor, trigin nk rasa masakan2 Nor... ehehehe!!semua nmpak sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..kalo tak sedap kang nyesal jer akak nanti..ngehngehngehnn

      Delete
  10. nampak sedap lah ummu.....pekat je kan...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. agak pekatlah sikit yan sbb taruk tepung jagung tuh...

      Delete
  11. akak jugak jarang2 mengunakan santan dalam masakan..ganti dgn susu cair...

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu cair sy belum pernah guna lagi kak...

      Delete
  12. Agak kakak kalau ummu buat kelas memasak mesti ramai yg kagum sebab macam-macam variasi resepi kita kan dan bila mereka rasa sedap mesti mereka akan mencuba. Boleh buat kelas memasaklah Ummu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..bagusnya idea kakak nie.. nak ke depa belajar..mungkin dah selesa ngan resepi depa gitu jer...tp bila ade guest selalunya ummu biasa gak masak msakan melayu ..tunjuk kat depa...

      Delete
  13. Jarang masak guna santan......mungkin boleh cuba masakan ni....:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..boleh cuba kalau tgk dkt paket serbuk kari pun ade resepi yg tak guna santan..

      Delete
  14. kari dia macam rupa masak kurma

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade lah jgk sbb tak guna cili..tp takder santan tuh

      Delete
  15. mmg terangkatlah..sedap sgt tu..cicah roti..emmm lazat

    ReplyDelete
  16. Slm singgah bila sakit sedikit kebah. TQ doanyer ye!

    ReplyDelete
  17. As salam ummu,
    Cerita pasal kari ni teringat pulak sebuk kari yg terkenal kat Kelate suatu masa dulu iaitu sebuk kari cap orang terbang. Masa kecik2, mak selalu minta tlg gi kedai beli serbuk kari ni. Skrg ni tak tau masih wujud ke tak serbuk kari jenama tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry..
      ade lagi serbk kari cap orng terbang tuh..itulah kari yang tersedap mengikut mak saya..ade ms balik dulu buat dtg sini..ade sepeket lg kot tak abih..heheh

      Delete
  18. salam kenal, sedap tu dgn roti pun jadi :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal...kalo cicah roti pun ok jgk tuh

      Delete
  19. Lapar lapar lapar.. ok perut dah tahan asik tgk makanan aje dari Okje sampai ke Yan sampai ke Ummu, semuanya masakan.. so kena pergi makan jugak, diet hari ni cancel. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..pegi cepat2 makan..jgn nak diet2 tau..:)

      Delete
  20. Assalam
    Lain lubuk lain ikannya, lain padang lain belalangnya. Lain tempat lain karinya, hihi. Kalau kita, sebab kuah tak merah, sebab santan tak dipakai, campuran rempahnya berbeza, bukan karilah kan ummuaidan? Tapi kena juga kita menerima hakikat itu kari orang Fiji. Bagus juga kalau dapat merasainya.

    Mudahnya memasak pelbagai jenis lauk hari ini sebab rempah untuk banyak macam masakan sudah dipaketkan dengan pelbagai jenama. Nampaknya nak kena cari rempah cap orang terbang yang ummuaidan sebut tu. Ada ke di negeri Selangor ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam pak temuk
      betul kata pak temuk tuh..apalah ummuaidan nie.kari ttp kari cuma cara dan rasnya yg berbeza kan..sbb tak terbiasa begitu kan..itu yg susah nak adjst yg style lain pulak..hihihi
      rsnya takder pak temuk rempah org terbang kat selangor..kena carik kat kelantan ataupun terengganu jgk kalo nak..:)

      Delete
  21. Hehehe memang kuat rempah mereka yang berasal dari North ni.
    Terkenang jiran saya sewaktu student, warga Pakistan. Beria-ia nak masak dan ajak saya dan housemate ke rumah. Dia nak masak Haleem, oakai serbuk paket Shan.

    ReplyDelete
  22. Perut kami warga Malaysia, termasuklah housemate saya yang berketurunan India Malaysia tak berapa tahan dengan kuantiti rempah Haleem tu. Tapi lama-lama kami dapat adapt. Lepas tu masakan Rogan Josht, Palak Josht, Vindaloo (yang ni India campur Portugis punya resipi) dan Dopiaza menjadi kegemaran.
    Haleem? Oh tidak... Masih trauma...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmmg depa guna rempah boleh dikatakan dalam setiap masakan..masuk sayur pun pakai rempah,,setidak-tidaknya serbk ketumbar ataupun jinta..huhuhu..sy nie jenis yg cukup ngan sayur air jer, kalo bekas rempah tuh sy tak bukak utk masak makanan sy ..hehehe..
      Kat sini pun ade jgk rempah shan tu, tp jrg guna..haleem sy belum pernah makan, jd tak dpt nak imagine camaner rsnya hehehe..ingat tak nasi palao dulu sy cerita..mmg penuh rempah tuh..:)

      Delete
  23. oooo, masala tu rupanya campuran semua tu... selalu juga tertanya tanya, tapi tak sempat nak google.. tq for the information :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dlu pun sy tak tahu jgk..sejak dok sini jer baru tahu menda2 nie seme...:)

      Delete
  24. Salam Ummuaidan,

    Very informative ni. Pak Aji suka kari mamak yg x pakai santan, jd Mak Aji pekatkan dengan boh serbuk rempahnya byk sikit dan tambah dgn buah keras yg ditumbuk. Rasanya jd lebih lemak dan kuahnya pun lebih pekat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam makji
      kala buat guna serbk kari yg biasa kita beli tuh boleh jgk..tp rs lainlah sikit sbb sy pernah cuba..

      Delete
  25. as salam kak..sori baru jumpe blog akak ni mase duk jejalan..he3 akak bkeje ke kat fiji? salam kenal kak..sy di sheffield,uk..best tengok akak blh bkebun...kat tempat sy ni nak kuar umah pun malas sbb sejuk..sy ade cube tanam pokok kesum dlm umah..tp mcm hidup segan mati x mau..he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam aiysa..
      thanks kerana jumpa jgk blog akak nie..akak full time hsewife kat sini.. hmm kalau cuaca sejuk mungkin kesum tak sesuai sangat kot..:)

      Delete
  26. dah lama tak masak kari. takde geng nak makan la. anak2 pandai makan kuah air jeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..sy pun suka kuah air jgk...:)

      Delete
  27. salam kenal. nina singgah dan follow

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal..dah follow daa pun

      Delete
  28. ohhh gitu ye UA....baru tau, untung jugak ni bila ada teman blogger di Fiji...hehe...Bukak le restoran kat sana masakan Malaysia...mesti laku!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalo bukak restauran malaysia kat sini..ade ker orng nak dtg okje..mrk setia ngan makanan mrk jer nampaknya...heheh

      Delete
  29. saya lebih suka kari tanpa santan.. lebih sedap.. ;)
    tukang masak: chef hubby..
    tukang makan: saya dan anak2... hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker..heheh ..sy prefer ngan santan sbb dah biasa kan dr kecik..bagus jgk ade hubby tukang masak yer..)

      Delete
  30. ayam goreng kunyit lagi sedap kan...hihi;p
    PC kurang skit bab2 kari ni...tak berapa suke sgt...tapi maggi perisa Kari PC suker...hehe;p

    ReplyDelete
  31. saya suka je kari ada dan tak da santan. yang ada santan rasa berlemak2 sikit yang tak da santan rasa mcm pekat sikit kari dan kebiasaannya kari yang tak da santan ni saya makan kuah dia agak masam sikit mungkin sebab letak ais asam kut. :)

    ReplyDelete
  32. UmmuAidan kena demo atau ajar mereka pelbagaikan masakan ayam, goreng kunyit yang paling simple is the best pun hahaha (sebab dah 3 har berturut2 saya masak ni).

    ReplyDelete
  33. ore xleh makaey kalu xpedas. xsedak. hehe. kari india ore mmg xleh makey jgk, mace mamak tu.

    pahni kak nor ajar drg buat masak kunyit ko sumo tu. hihi.

    ReplyDelete
  34. tp klu tak guna santan nnt rasa yer pekat sngguh masala tu....dr segi kesihatan ada bek ye jgk kan...wlupun rasa masala semata.hihi

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads