Wednesday, 17 October 2012

Ronda-ronda Lautoka Town - Final Part

Oleh kerana adanya sambutan, permintaan dan appreciation daripada kawan2, maka siri ronda-ronda ini disambung lagi lah, untuk yang ke terakhir. Namun begitu jangan baca kerana cepat2 nak tinggal komen atau sekadar melawat, yg eloknyer releks, ambik masa, prepare some tea or coffee ngan kopok atau biji matahai ker, duduk dengan komputer dan slowly slowly go through the photos.. kalau tak berminat no big deal..:) 

Kemudian kami menuju ke city mall (tapi taraf taklah mcm mall kat mesia). Actualy br first time perasan nama bangunan nie sebab amek gambar kan..sblm nie main masuk jer.tak pandang2 pun ..

Pemandangan santai didalam mall

Actually datang ke sini sebab nak pegi chinese shop nie, ada mende2 yang takleh dpt kat town kami (yg mcm m'sia punya lah). Kedai amoi nie kedai yg imports mcm2 dari overseas termasuklah m'sia..

Yang bedua ni tgh cari apa pun tak sure..tengok-tengok jer kot

Yang biasa dicari disini adalah meehon, pastuh longkou vermicelli (betul ker namanya?,yg plastik biru) untuk masak dengan sayur, sedap..

Pelbagai asam2 yg diimport. Diorang sini panggil chinese lolly (mcm tak sesuai jer kan namanya), ni kira mahal ni harganya

Barang yg ada nampaknya semakin berkurangan.  Inilah yg kami dptkan - longkou, beras pulut, asam plum (utk aidan tu, hehe) dan aidan lak dapat sebuah pit pit (keta mainan), sikit jer sbb takder byk choice

Ah Moi yang busy melayan customers. Tanya dia ada jual agar-agar ker, dia keluarkan yg dah berabuk bertahun2..takkan nak amek kot. Katanya if you want, come tomorrow, I'll bring from my house..heheh sanggup jual yg umah dia kerana bisnes...

Kemudian keluarlah dari mall, kat bahagian nie banyak chinese shops & restaurants actually..

Melintasi seberang jalan, yang Rups beruang besar tuh abuaidan kata rubbish brg2 yg dijualnya...takder kualiti..

Pemandangan another street pulak

Another street

Sebuah simpang tiga

Yang ini adalah kawasan masjid juga sekolah rendah dan sekolah tahfiz belongs to Fiji Muslim League yang menjaga segala muslims affairs kat sini (committee yg manage the league tu semuanya volunteer-tanpa gaji, percaya atau tak? ...even muslim youth organisation also the same)

Masjid Jamek, mana2 masjid di Fiji nie design dia hampir serupa jer..takder lah semewah masjid kat tanahair kan, masjid budget.. takde peruntukan dari government pun...duit semua dari account yg handle yg muslim league, dan derma2 dari muslim countries yg sudi..

Jalan lagi ke street yang lebih depan, matahai hari semakin rendah (dalam kul 5.30pm)

Nampak tu lelaki yang pakai skirt, haa inilah pakaian rasmi lelaki kat sini...berskirt..

American outlet nie mcm reject shop laa..murah2 baru wpun baru sbb factory reject, $2 pun ada jgk...(yg lelaki berbaju putih tuh dah tinggalkan anak dia bila jumpa ngan studentnya yang akan pergi ke Singapore & M'sia tak lama lagi.. seronok berbuallah tu..)

Same street, tapi berpaling belakang jap, sebab didepan banyak sgt pancaran matahari..

Another street, semakin lengang...kedai dah tutup takde kedai bukak malam. Sabtu pun half day, ahad langsung tutup..mcm mana nak shopping...?

Gambar2 bonus untuk korang,

Nampak tak 2 fijians kids nie jalan2 dibandar tak pakai kasut..mmg junglee (nie zoom dr jauh sbb tuh tak sharp sangat)

Budak2 sekolah yang junglee jgk (dr fijian secondary school), berskirt juga rasminya...

Ini pulak gals uniform untuk muslim secondary schools

Oklah ... cerita2, gambar2 round bandar dah beres..nanti round bandar lain lak..cita lain lak laaa....cuma satu jer lg tinggal...foto2 bersantai ditepi pantai...aaahh cita esok lah pulak kalau ada masa...simpan lama2 nanti basi pulak kan...

Ok..gud nite, sewaktu korang membaca nie, mungkin kami kat sini dah berada atau hampir dialam mimpi daaaa....(4 jam awal disini)

18 comments:

  1. Terasa diri di fiji...:D
    skang pukul 4.30 petang di malaysia...bersiap-siap nak balik dari ofis..heheh sempat lagi tgk update ummu...:D gud nite!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yer ker.)..thanks sbb menyempatkan diri baca enry nie...hehe

      Delete
  2. ala,

    takkan dah final part kut. Sambung la lagi....best. :)

    salute dengan community muslim di fiji,walaupun tiada dana untuk bina masjid tp sebab ikhlas hati dan derma orang ramai boleh bina masjid besar macam tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm....dah takder subject dah nak cite..heheh...semua dah cite ..hehe..next time yerr..

      diorng semua buat kerja utk muslim commmnunity ikhlas wlpun menghabiskan duit sendiri.. jrg kalau nak cari organisation/ commitee yg berjalan tanpa profit samada pd indiviu atau organisasi..inilah fisabilillah

      Delete
  3. Terimakasih ummuaidan & abuaidan kerana membawa saya melihat bandar2 dibumi fiji, walau tak jejak kaki di sana, tapi perkongsian ini adalah yg.terbaik dan amat dihargai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama kak..asalkan akak berminat utk melihat dunia fiji ini selagi itulah kami akan terus berkongsi jika ada peluang..inshaallah

      Delete
  4. owhhhhhh.. macam tu rupanya permandangannye fiji island lautoka town.. hmmmmm.. menarik gak.. suka tengok tempat org.. nak pegi tak tau tercapai ke tak.. tengok gambar pun jadi la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..takperlah jass..lgpun bukan semua tpmt kita boleh pergi kan..tgk2 gambar at least dptlah tau sket2....

      Delete
  5. thanks for sharing bumi fiji kepada remy......terasa dekat dihati...walaupun jauh di hujung dunia.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2..betul kata remy jauh dihujung dunia..nak dekat kutub selatan dah kan..9tp still jauhla)

      Delete
  6. eh2x..dyorg pkai skirt ke ke sekolah?blh ea tak pkai kasut?kompem g sana ayut jakun.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakaian rasmi diorang..kasut tak wajib..sandal pun boleh janji jgn selpar jepun... alaa yut diorang nie lagi jangkung..jgn risau..hhehe

      Delete
  7. macam kl tahun2 60an pulak rasanya. baru nak membangun ke fiji ni? post lah lagi yer entry pasal fiji. saya suka baca n tengok. nak sampainya ntah bila ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer lah ..negara dunia perang ketiga MS ..bukan maju lg cam mesia..nanti bila ader lagi sure sy post lagi inshaallah

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads