Friday, 12 October 2012

Groundnut - After 3 & 6 weeks

The second batch, planted on 24/9/12

The first batch, planted on 1/9/12 

View of the whole site

Maintetance at this stage : Watering once a day should be enough. Weeding at least once a week should be good enough (banyak lagi rumput yang tak habis dicabut tu)

P/S : teringat kata-kata Kak Mar nak tengok pokok2 kacang tanah yang tersusun...inilah dia kak.



>>> Earlier entries

18 comments:

  1. Cantik dan nampak sihat :-) Rasa nak cuba tapi saya tak makan kacang. Hmm maybe tanam boleh share dengan jiran kot :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe anak2 mama or hubby suka kot..atau satu family tak makan? ..takper bertanam utk hobi blh jer mencuba...especially bila ada space kat umah

      Delete
  2. Wow... ini betul-betul mengkagumkan. Kacang tanah pun tanam sendiri. Pokok bunga merah tu exora ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..cikit jer lyd...yg bunga merah tu mmg btul exora...tp sy kurang gemar sikit ..tah tahu naperr.

      Delete
  3. wah,,,mesti xsabr nk pungut hasil,

    ReplyDelete
    Replies
    1. lambat lagi niee....dlm 3 bulan lagii

      Delete
  4. impressive! sygnya Lynn tiada tanah seluas nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie pun ruang kecik jugak..namun kena buat batas yg tinggi & tanam gembur baru hasil elok sikit

      Delete
  5. kejap lagi dapat lah makan kacang rebus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lambat lagi lah kak..awal tahun depan kot..

      Delete
  6. As salam ummu,
    Masa kecik2 dulu(sklh rendah) biasa tgk pkk kacang pjg yg arwah nenek tnm dlm sawah padi slps musim menuai padi. Arwah tnm kcg dlm jumlah byk utk jualan. Kcg tnh ditanam dlm susunan berbaris dgn jarak tertentu setiap rumpun pokok. Nmpk sgt menarik bila saujana mata memandang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam en. adry, masa kecik dulu sy pernah amek umah cabut kacang tanah..hehe.. biasanya elok tanam berjarak2 lah kerana pokok lebih subur..namun sy tanam mcm nie sbb malas nak cabut satu, ruang bertanam kacang nie pun takbanyak..tp fun bila menuai lah

      Delete
  7. bawah tu kacang tanah la ye kak?ooo..mcm ni upe pokok kcg tanah...serius tak tahu..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawah blom ada lg yut..lambat lagi....haa inilah rupanya..rajin2 jgk akak dptlah nengok2 pokok hehe

      Delete
  8. wah, subur-subur belaka ah. how long kena tunggu for harvest sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama lagi olive ..mau2 dlm 3 bulan lg kot..

      Delete
  9. Salam. Suburnya pokok kacang. 3 bulan lg kenduri kacanglah ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak aji...heheh kenduri memakan kacang rebus yg fresh dr kebun sendiri..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads