Tuesday, 16 October 2012

Ronda Ronda Lautoka Town - Part 2 (Lautoka Market)

Kemudian pergilah pulak ke Lautoka market, bukan nak beli apa2 pun, saja on the way nak ke plaza di sebelahnya..alang2 lalu ameklah gambar untuk korang tengok...sharinglah kan nanti korang pikir ummuaidan tak pernah cita pasal Fiji asyik cite psl kebun buruk dia jerrr..... 

Kalau ada $30 pun dah cukup untuk ke market..dah boleh beli banyak sayuran atau buah-buahan dah...


Penjual2 dikaki lima, harga sama jer luar dalam pun - tak cukup space kat dlm diorang jual kat  kaki 5,sewa pun murah sikit.              

Bahagian dalam pasar

Watermelons - boleh jer diorang tanam apsal yg ummaidan tanam tak berjaya..isskk..isskkk...
ini dalam $3 jer sebiji

Purple cabbage..tp  biasanya orng tak minat dengan cabbage color2 selain hijau..

Ginger sedollar jer setompok.. diorang guna ginger lebih drp kita guna lengkuas ..tiap2 masakan mesti nak bubuh halia paste, tak paham betul....

Kelapa setompok sedollar..yg dah parut takder, yg santan siap takder..beli dgn biji balik kukur sendiri. tapi ummuaidan selalu cungkil isi dan blend jer..lg senang takyah naik pengukur...hehe

Labu nie besar nie dlm 4-5 kg, sekarang dah murah sebiji baru jer $2, kalau malas nak tanam beli jer la kan...

Ini pulak akar yangona namanya...diorang keringkan dan tumbuk2 buat minuman. untuk memberikan rasa happy & high diorang kata (ulama kata haram)..dl jiran sebelah umah selalu panggil kawan2 minum yanggona pastu main gitar bernyanyi2 sampai kul 4pg, sampai terbwk dlm mimpi pegi marah depa..:)

Ni pulak dah kat luar, gerai beroda yang menjual indian sweets..tp bila tengok nampak kotor cam tak selera nak pegi dekat..hmmm

 Yang muslim pun ada jugak menjual tapi muslim nie kira minority lah.

Yang ini dalo atau keladi nie, pun diorang makan untuk mengenyangkan macam ubi kayu..  sekali sekala makan sedap jugak.

Pemandangn dikawasan luar market, kalau nak beli air minum atau jus yg dijual kat sini jgnlah..diorang kacau dengan tangan yg dimasukkan dalam air minuman, pengotor ya amat...

 Lawak untuk hari ini,

Ini 2 orng nie ummuaidan nak tangkap gambar mula2 tuh tp mcm diorng tak selesa, so minta izin nak amek gambar depa, then diorng tanya "may i know for what purpose" then ummuaidan jawab " ohhh sorry..i'm a tourist, just want to take yr phto for memories...then they said" wow..ok..ok we'll take photo with mango.." tengok tu kedua2nya memegang mangoes ditangan berposing...hehe



Ada satu atau dua part lagi nie nah di share kan, nantilah nak kena arrange photos..mengarang lagi..kan tak tertido jwbnyerr....


19 comments:

  1. sis, u sgt sgt rajin la update blog u!!! salute!! i pun sgt sgt rajin la membaca blog u kan...haha..menarik!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin sebab masih ada idea & photos nak rakamkan disini...u must baca every enrty tau leng loi..nanti i balik mesia i nak tanya u balik semua apa yg i wrote dlm blog tuh...hehehe..kalau u fail siaplah nanti...:)

      Delete
    2. oh no. Ni cikgu dari Fiji nak bagi i exam ni...Tak apa. Sure pass one ^_^

      Delete
  2. Salam. Seronok ikut pegi pasar! xde kelapa siap kukur? nasib baik ada blender. naik pengukur, he he. Dulu ada beli pengukur (nostalgia konon) tp x pakai pun, lenguh dan x pandai sgt guna. Yangona boleh pulak mrk jual in public ya, kat sini mcm ketumlah tu agaknya tp kat sini illegal. Waiting for more!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mak aji,pengkur tuh leceh mak aji, yg ada kat sini pun bukan jenis bentuk kuda yg boleh duduk terus, yg leper dan kena letak atas bangku dan duduk atas pengukur atas bangku tuh baru blh kukur..yangona mmg ada dimana2 kat restauran pun diorng jual....nanti kena sort photos for more stories yerr...

      Delete
  3. Wow kagum tgk labu depa...besar gedabak....kt sini comel2 ja size...kihkihkih....

    Apsal ek depa nk posing ngn mangga? hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. dini, depa tanam labu tuh mcm paling mudah sgt kerjanya..dah tumbuh..pokok2 labu tu layan diri jer..dah berbuah petik..

      sebab depa kan baru beli mangga...hehe

      Delete
  4. tahniah Ummi.
    Cantik2 gambar yg dikongsikan.
    Oh nak bagi tau, benih kacang panjang hari tu, tak perlu junjung.itu benih kacang panjang tumbuh macam terung, tak menjalar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama kak...

      Nanti saya tunggu abuaidan free nak suruh buat batas.kalau sy buat mau pengsan nanti...:)

      Delete
  5. The Market or street scene is interesting. Biasanya saya make it a point to melawat semasa melancong di luar negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. You r right..a must visit destination kan..sebab boleh tgk mcm + gelagat manusia..

      Delete
  6. tq share pic..boleh jgak sy tngk tempat org..

    ReplyDelete
  7. byk la kelapa kat fiji..meh nak kelapa meh..huhuhu.ketandusan kelapa msia ni klu raya.huhu

    ReplyDelete
  8. Nak tau..Fiji adalah salah satu negara yg Lynn pilih utk migrate.. & suprisingly Rizal was ok with it

    ReplyDelete
    Replies
    1. naper nak migrate ke fiji..dakyah lah..susah nanti..takder facility yg cukup kedai sabtu ahad tutp..nak makan luar tak byk yg halal..hhhmmmm..baik migrate kat australia lg senang..tp western ppl diorng suka fiji sebab kehidupan tenang....releks..

      Delete
  9. kami nak migrate sana sbb itulah, tenang, relaks & kosnya kurang berbanding dgn Canada. Australia byk sgt M'sian kiasu kat sana, x exclusive dah. Every yr ke KK pun sebenarnya ada urusan beli tanah kat Kundasang..kononnya nak duduk di puncak gunung..(angan2 ler dulu kan..)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuma satu jerah lynn kat sini..bisnes hour yg pendek 8-5pm, susah nak beli brg..klinik atau pharmacy pun sama jgk..kalau sakit kena gi umah doktor wpun mlm2..hospital kalau mlm kurenglah sikit...
      wah..seronoklah nanti nak dok kundasang yer...best2 blh tanam sayur byk2..

      Delete
  10. halia tu banyak betul.. geram lak tengoknya.. ;)
    baiknya hati dorang.. sudi bergambar.. ;) lagi menarik kalau dapat bergambar dengan dorang.. heehhe..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads