Saturday, 13 October 2012

Introducing Gulgula..

Gulgula adalah salah satu kuih muih tempatan yang selalu dihadangkan untuk minum pagi atau petang  dan juga sebagai hidangan yang wajib pada sesuatu majlis. Kalau ditanahair macam kuih serimuka ataupun karipap yang selalu dijadikan hidangan bersama teh. Rasanya lebih kurang jemput-jemput manis yang selalu dijual digerai2 pada waktu pagi.

 Seperti cekodok-cekodok gandum yang biasa kita makan, namum saiznya 
lebih kecil, sebesar ibu jari kaki. 

Bahagian didalamnya. Kelihatan agak gebu kerana dibuat menggunakan self rasing flour. 

Cara membuat gulgula atau jemput-jemput manis ini adalah mudah namun jika salah teknik tidak akan mendapat rasa yang enak samada dari segi luaran atau dalaman. Bahan yang digunakan adalah self raising flour, susu tepung, gula, secubit garam, sedikit kismis sebagai penambah rasa. Namun kebiasaan bagi orang-orang disini meletakkan serbuk buah pelaga untuk aroma dan rasa. Kalau tak suka tak perlu letak. Paling utama bila menggunakan self raising flour adalah merehatkan adunan sekurang-kurangnya setengah jam, supaya adunan bila dioreng nanti isi dalamnya naik dan lebih gebu. Gereng dengan api sederhana, jika api kecil kulit boleh menjadi terlalu garing, jika api besar, bahagian luar nak hangit, bahagian dalam masih lagi belum masak.

Dihidangkan bersama teh susu atau CHAI yang menjadi kegemaran masyarakat tempatan.

12 comments:

  1. sekali pandang memang rupa cekodok tepung kat sini... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mcm cekodok tepung yg manis..lama2 makan akan rasa sedap jugak..akan suka jgk..

      Delete
  2. tengah nak cari sth to eat. okay! courier to me

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok..nanti i cepat2 bungkus..tunggu taww..

      Delete
  3. nampak sedapnya gulgula. Pertama kali pekena chai di New Delhi beberapa tahun dulu, diletak halia dan pelaga. Tehnya direbus dgn rempah sekali dgn susu - memang piping hot! Sedap pula tu. Kat KL teh masala lebih kurang itulah tapi yg sana punya lg umph!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada diorng buat jugak chai halia & pelaga mak aji tp saya kurang gemarlah..dgn rmepah ratus bermasala dlm teh, nak pening..rindu teh tarik...hmmmmteh tarik + nasi lomak..

      Delete
  4. nampak menarik gulgula tu.....
    simple aje nak buatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple & mudah remy kalau kena caranya..kalo silap cara, mmg tak laku..

      Delete
  5. lame tak buat jemput2 ni....nnt nk bt la :)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads