Sunday, 21 October 2012

Sunday Morning - Daylight Saving, Nasi Lemak dan....

Assalamualaikum...

Tahniah kepada pasukan tempat hometownku kerana memenangi piala Malaysia semalam. Takper lah tumpang gembira dari jauh.

Hari ini dah bermula 1 jam daylight saving bermula diawal pagi. Maknanya sekarang Fiji dah menjadi 5 jam awal daripada Malaysia. Apa yang untungnya daylight saving nie yer, 1 jam dipercepatkan agar waktu matahari telah keluar tegak dimanfaat sebaiknya, dimana pejabat dan sekolah bermula 1 jam lebih awal, jadi mereka boleh menjimatkan masa disebelah petang. Kiranya kalau sekolah habis pukul 4pm yang biasa, dgn daylight akan habis pukul 3pm (wpun jam menunjukkan kul 4pm).. Namun yang tak bestnyer, waktu solat subuh yang jam asal adalah kul 4.20am, namun kini dah jadi 5.20am, maknya takder break lepas solat subuh untuk mengaji ker, apa2 ker... terus kena prepare breakfast dan bekal lunch big boss... a bit rushing..

Pagi nie dah selamat menikmati nasi lemak yang basic jer.. alhamdulillah dengan fresh ikan bilis from sabah..memang sedap tidak liat langsung.. big boss siap tambah nasi lagi. Aidan pulak decided nak makan nasi jer tanpa telur mahupun ikan bilis, bertambah2 juga makan nasi sajer pun..hehe. Nampaknya nasi lemak ini akan jadi breakfast, lunch dan mungkin dinner sebab masak banyak, takkan nak buan pulak kang kalau tak habis...lagipun big bos dah pergi meeting jauh2 takpayah susah2 nak masak lunch, makan jer apa yang ader 2 beranak tinggal.

Yang budak kecik sorang nie pulak since terjumpa kucing yang datang menumpang kat kawasan umah memang seronoklah kerjanya mengejar kucing. Tak ingat nak makan, tak rasa lapar kerana kucing... dalam usaha menangkap kucing, berlaku sedikit pergelutan...

Ini actually tempat simpanan sementara barang2 hardware for some WIP, meoww kecik bersembunyi dibawahnya. Nampak tak ibu kucing tengah cuba datang dekat sewaktu mendengar anaknya menjerit dipegang oleh aidan. 

 "Meoww bite aidan...huuuuuhhuu.." budak yang kena gigit meoww menangis. Orang dah kata jangan ganggu meoww tak dengar, kan dah kena. Tengoklah betapa kotornya budak nie kerana mengejar meoww...hmmm.penat nak mencuci pakaiannya..

Meoww kecik yang dah lari kebawah. Budak kecik yang kena gigit tadi tak serik, tak nak masuk dalam rumah, masih lagi nak tangkap meoww... kalau abu ada, memang tak dapatlah...disebabkan mummynya kepenatan tak larat nak buat apa2 selain daripada keep on suruh dia masuk dalam rumah.

12 comments:

  1. budak memanglah macam tu puan,anak saya pun dah banyak kali kena cakar tak serik serik dengan kucing.....menangis macam nak rak,lepas tu usik lagi kucing tu...aish sabarjerlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..memang depa nie ngan kucing sangat lah ada daya tarikan kan...btul kata awak hidayah, kena sabar jer kan...

      Delete
  2. assalamualaikum ummu,
    wah bernasik lemak hari ni yer.. kita masak kari ikan je pun.. tu pun mr mama yg wat.. hihihi.. kenyang dah makan tadi.. skrg tengah layan citer kat tv.. 'are u afraid of the dark' ... hihi relaks2 minda..
    Kelantan 3 atm 2, smlm nani layan gak.. tapi kat tv je.. mak buyong sarat, tak larat gi stadium walaupun dekat je... hehe
    looorrr ciannyer dia kena bite ngan meow.. jentik sket tinga meow tu, nnti dia takot lah nak bite lagi... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam mak buyung...sehat ker weekend nie.? sorry lambat reply komen..takder power kat sini ..lps asar br ada,& aru jer balik ronda2..selamat melayan tv yer..

      ooo..takperlah mak buyung tgk kat umah...

      hehehe..dia tuh manjo kena ckit dah ngangis tapi lasak..hummmm

      Delete
  3. hmmm sampai sini bau ikan bilis sabah tu...raya ni En. Din order nasi lemak..so tk de la rendang dan seangkatan dengannya..
    anak lelaki memang lasak...teringat si abang (anak sulung) ..tak pernah tengok ayam jantan..satu laman di kejarnya ayam tu..masa tu di Jln cochrane rumah arwah MIL.. ayam tu penat dia patuk pulak perut siabang..nangis terkejut..semua orang ketawakan dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooh..nasi lemat order utk raya haji ke kak...? buat rendang daging korban ker...

      hahaha..kelakar abang konon2 berani & lasak..nangis jugak yer

      Delete
    2. ala Ek n. Din suruh akak masak nasi lemak..kita org lepak kat PD inshaallah..raya kat sana

      Delete
    3. ooohhh...ok laa tu lgpun orng bandar sambut rya haji tak briya sgt..

      Delete
  4. Salam. Sedapnya nasi lemak!! Mak Aji kat KB masa match yg final tu, in fact kat wakaf che yeh cari tudung. Jalan lengang, d wakaf che yeh byk stall tutup, yg buka siap ada tv utk tengok match, dgn sorak2 lagi. Meriah betul, apalagi bila menang!! On the way ke KL pula bertembung dgn players d penyokong yg blk dr KL. semua teruja dgn bendera d flash lampu dan hon, macam pesta pulak.
    Budak2gitulah, anak Mak Aji pun sama bab kucing, semua minat. Kesianlah pulak kena cakar Aidan ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak aji..wah dah sampai wakaf che yeh yer...biasanya meriah pd waktu mlm.. seronok laa mak aji dapat merasakan suasana tu yer..at least kenangan kat negeri che siti wan kembang kan..

      ala ckit jer tuh mak aji..dia th mmg manjer..ckit pun nak nangis tp tak serik2 ..heheh

      Delete
  5. hihihi...aidan ni.sabar ea..nnt dh ada adik leh men gan adik..lupa dh kucing ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak tak rasa dpt adik blh lupa kucing..ngan adik2 nanti dibwnyer kejar kucing..hehhe

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads