Tuesday, 9 October 2012

The 4th Batch of Cucumber for The Year

Cucumber yang ada dikebun sekarang ini adalah yang batch ke 4 yang ditanam pada tahun ini. Honestly daripada bacth yang pertama hingga ketiga memang tidak memuaskan. Malah batch yang ke 2 dan ke 3 dikira sebagai kegagalan kerana tidak mendapat hasil, hanya dua tiga biji buah dan dibiarkan menjadi benih...fuhhh.  So where/ what I should put the blames on? 

  • Myself  - cucumber yang tidak sesuai pada musim lebih sejuk ditanam pada musim sejuk. Sebabnya? kerana menanam hanya ikut variety kegemaran, bukan variety yang sesuai. Last last, sia -sia jer lah sebahagian usaha. Moral of the story - tanamanlah ikut kesesuaian variety, bukan ikut kesukaan tukang kebun.
  • Weather - perubahan cuaca yang kadang-kadang tak menentu, dari sejuk kepanas, panas kesejuk. Hujan yang bertaburan tinggi  yang tidak menentu juga merosakkan tanaman sewaktu pokok tengah mula berbuah. 
So cucumber yang I've planted pada 15/9/12  adalah dari variety yang biasa sahaja, iaitu bukan dari favourite,

Yang banyak dijual dipasar2 mahupun supermarket (banyak biji)

Remember dalam entry yang lepas ada cerita pasal heavy rain dan cucumber yang ditanam itu telah menjadi sebegini rupa,

Ditimpa hujan lebat pada 25/9/12 (3 minggu lepas)

Setelah pokok2 dibaikpulihkan dan dek kerana hujan yang agak kerap kebelakangan ini , pokok2 telah menjadi semakin subur dan lihatlah keadaan mereka pada hari ini, amat menyenangkan mata memandang,


Sulur paut juga telah terbentuk

Awalnya ingat hendak biarkan menjalar atas tanah jer (seperti orang2 disini biasa buat), namun oleh kerena pokok2 sekitarnya masih kecil, takut akan mengganggu pembesaran pokok2 lain, jadi simple trellis atau junjung dibuat pada pagi ini,


Inilah variety yang kurang sesuai dengan cuaca lebih sejuk tetapi rasanya sangat sedap berbanding dengan variety yang ditanam sekarang,


Yang variety seperti ini ada tak kat tanahair? mungkin ada tapi  rasa macam jarang jumpa...

16 comments:

  1. alhamdulillah dah cantik da tu..daun pun dah leba
    r

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..nampaknyer gitulah..sbb tu rs excited..hehe

      Delete
  2. Nampaknya di Fiji varieti timun ada dinyatakan. Di Malaysia yang saya lihat tertera label timun sahaja. Nampaknya di Malaysia perlu di upgrade lagi pengetahuan label varieti di setiap paket biji benih jualan agar senang nanti pembeli nak google.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker..tak tahu pula.ini mungkin sebab dekat paket benih kan..kalau kat pasar takder diorang mention varieti apa pulak kan..

      Delete
  3. benih jenama yates ni tak da kat mesia ni ya? banyak nampak kat luar negara ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dengar ade ckp yates ade gak kat mesia, tak surelah pulak

      Delete
    2. ada yates kat ACE hardware shop

      Delete
  4. aritu ayut g pasar nmpk gak timun yg yg sblh kiri tu..slalu nmpk sbln kanan tu.tp blh kiri tu mcm tak cantik..hahahaha..upe ye mmg bntuk mcm tu.tak tahu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg kanan tu sebenarnya cantek & sedap lg dari yg akak tanam tuh..yg kiri tuh rsnya lg sedap bg orng tak suka rs msm timun sngt

      Delete
  5. Betul seperti apa yang saudara Izham katakan. Memang di sini ada cakap 'timun' atau habis detail 'timun F1 203585058' contohnya. Maklumat lain tak ada. Macam nak galakkan kebergantungan pada pembekal benih.

    Yang Slicemaster tu ada iras seperti timun kampung kecil. Kalau timun Soarer tu ada juga di kedai organik, dinamakan timun Jepun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. slicemaster tuh besar mama pongky saya dah tanam ..kalau utk makan sefamily sebiji tuh mmg cukup..buahnya pun lebat kalau kena time...soarer tuh timun jepun ya....ooo baru tau..

      Delete
  6. assalamualaikum.. salam kenal.. singgah sini tengok kebun.. kenal dari blog a malay lady a chinese man.. :) sonok berkebun ye.. :) suka tengok org tanam menjadi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jas...singgah la selalu, ramai kawan sikit kan dok jauh2 nie..heheh....oo..jas pun suka gardening gak yer..

      Delete
  7. yeah! cucumber plant dah cantik. i punya dah hampir the end of life cycle. tis time timun i sgt besar. show u next time. tengah malas...hiahiahia

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah...timun besar2 simpan tak mao tunjuk ..apa nie olive..kena update blog selalu so that i can see yr plants more...hehehe

      Delete
    2. ;p. okay akak. :p...lawak lah...ahahhahahahahahhahaahhhaha

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads