Tuesday, 23 October 2012

Suanana Tapak Karnival Tahunan di Fiji Islands - Gerai-Gerai

Petang ahad yang lepas jugak sempat menjengah tapak pesta dibandar, karnival yang diadakan setiap tahun. Apa yang ada di karnival adalah pelbagai gerai2, persembahan2 pentas dan some rides too. Bermula sebelah petang hingga malam, disebelah paginya tidak diadakan kerana mereka mereka menghadiri church meeting. Kami masuk sekejap cuma untuk melihat sekitarnya tanpa membeli sebarang barang atau makanan mahupun bermain dengan permainan yang disediakan, cukuplah untuk mengambil gambar sebagai catatan. So jom tengok suasana karnival disini, tengok samada sama ata tak dengan yang ditanahair....

Pemandangan pada simpang masuk, gerai2 dari sebelah sisi.

Tapak karnival

Jom berjalan tengok2 gerai, apa diorang jual disini.

Kelihatan seperti barangan untuk kanak2.. 



Gerai menjual makanan Fijian

Spare parts & aksesori kereta


Gerai yang menjual aksesori seperti kalung2 & gelang tangan pun ade..


Pemandangan dari jauh sikit

Mungkin gerai minuman yang masih belum dibuka tetapi ada orang siap duduk2 lagi anak-beranak

Ice cream pun ada jugak

Yang berpakaian formal ini mungkin urusetia karnival. Berkemeja, bertai namun memakai skirt, rs pelik sikit kan...namun itulah style formal mereka. 

Tapak karnival ini agak becak kerana baru lepas hujan lebat

Sudah menghampiri waktu maghrib waktu saat ini..sebab itulah gerai mula memasang lampu..

Basically sama jer dengan tempat kita cuma, tak sebesar mana jer karnival nie. Gerai pun tak banyak. Actually ade beberapa permainan berbayar yang diorang sediakan, namun kita citer kemudian pulak lah, okey?..banyak sangat gambar tak muat blog lak nanti ..heheh...

21 comments:

  1. selamat petang mak yong...
    mcm best gak.. ada jual2 ni mmg syok jamu mata.. kalau ada karnival apa2 kat kl ni pun saya suka gi.. sbb suka tengok2 and kot2 berkenan beli.. hehehehe.. tapi kena control.. kang ada over budget kan.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ptg mak yongku..hehe
      sy sbnrnyer kureng sket karnival nie..sbb byk orng bersesak..tak suka..ms muda2 dulu tuh suka la hehehe.

      Delete
  2. ada muzik2x tak kak nor kat karnival ni?hihihi..kat msia takde muzik mcm tak sah...mmmm.bingit pon ada kdg2x..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tuh ade yut..ms akak gie tuh baru jer nak buka..awal ptg lagi kan..bila kami nak blah maghrib baru start konsert..sampai kat umah nie yg 3km from town pun leh dengar...

      Delete
  3. betul betul nampak pelik lelaki berkemeja dgn skirt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn tak percaya..kalau tak hospital, sekolah, govt ..depa nie pakai gini..yg besau2 & gemuk2 pun same lah jgk berskirt..

      Delete
  4. Berkemeja, bertali leher, berskirt, he he! Mrk ikut Scottish yang pakai skirt petak dan tiup bagpipe tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebeanrnya yg sy dengar berskirt nie mmg asal fiji..sebab ingat tak cara org asli berpakaian camaner? yg kain carik2 paras lutut kan..dah membangun sket jdlah skirt...bgpipe jrg lak nampak mak aji..

      Delete
  5. As salam ummu,
    Karnival yg mcm gini kalau kat Kelate diorg panggil ekspo. Ada brg jualan, gerai makan dan permainan.

    Memang bagi kita nampak pelik bila org lelaki pakai skirt dan berkemeja mcm tu tp dah tradisi diorang. Saya pernah baca, org barat mengatakan org lelaki Melayu pakai skirt panjang. Bagi mereka itu sesuatu yg pelik tapi tidak bagi kita kerana ia adalah kain pelikat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam en.adry...terima kasih kerana mengingatkan ttg ekspo..hampir lupa..:)

      dioarn tuh tak pernah nampak kan kain pelikat nie..sbb tuh diorang panggil skirt panjang..kain pelikat atau sarung kat sini dipanggil sulu, tp tak berjahit...

      Delete
    2. Masa blik kg, masih blh lihat karnival atau ekspo ni. Kat sana pn ada juga kain pelikat ye. Mereka pakai utk apa? Kain pelikat cap gajah duduk ada tak? Hehe..

      Delete
  6. kelakar & pelik la pulak tgk lelaki pakai kemeja bertali leher tapi ber'skirt'!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp bila tgk lama2 mesti rs menarik lak..heheh

      Delete
  7. Betul lah.. Suasananya lebih kurang macam kat Msia. Cuaca pun sama kan, khatulistiwa? Betul ke? Kat sana apa bahasa rasmi? Bahasa Inggeris ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuaca sama jer ..khatulistiwa atau tropika..namun ada bbrp bulan yg lebih sejuk mcm kat cameron.
      bhs depa sini english yg utama..so kalau tak tah bhs depa no worry nak blajar2..janji tau english sudah..heheh

      Delete
  8. Mcm fun fair la ni ek..ummuaidan beli apa ja kt cni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade fun fair tuh... tak beli apa pn hitomi sbb takder yg menarik.. tak byk choice..makanan puun blom tentu halal kan

      Delete
  9. Ada persamaan macam pesta konvo rasanya.. hehe. Saya pun dah bertahun tak pergi pesta konvo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah sgt mama ponkey..pesta nie actually kecik jer kalau nak banding ngan yg kat mesia..tgk kwsn pun kecik...

      Delete
  10. Tak ramai org lg ya..kedai mainan tu kalau akak memang akak elakkan..HS mesti nak pekena at least 1 mainan..

    ReplyDelete
  11. hehe...pelik la tngk org laki berskrit cm tu..hehe..klu kat malaysia xdpt la nk tngk..:)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads