Friday, 19 October 2012

Yang Bersarang Rendah - Farewell My Dear Baby Birds

The Flashback,
30/9/12 - Two eggs discovered

 7/10/12  - Happy birthday

 8/10/12 - Day 2

 9/10/12 - Day 3

 10/10/12 - Day 4

 11/10/12 - Day 5

 12/10/12 - Day 6

 13/10/12 - Day 7

 14/10/12 - Day 8

 15/10/12 - Day 9

16/10/12 - Day 10

 17/10/12 - Day 11

18/10/12 - Day 12
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
19/10/12 - Day 13

Pagi nie sewaktu sibuk round kebun, tiba2 terdengar bunyi bising2 dekat garaj, riuh rendah dengan suara burung. Kemudian pergi menjenguk ke sarang..aaahhh.. kosong.... 

Gone....we'll miss you..

Nampaknya anak2 burung telah tiada dari sarang. Tidak pasti samada telah terbang atau dimakan sang meowww.. ibubapanya kelihatan, namun cuma berdua. Hairan juga, kelibat langsung tidak kelihatan. Takkan dah boleh terbang laju walaupun baru walhal petang semalam masih berada didalam sarang waktu hujan lebat. Biasanya jika masih awal mereka akan terbang rendah... ini langsung tidak kelihatan.. musykil..musykil.. 

>> kemudian petang bila abuaidan balik, dia cuba trace the birds..katanya nampak kat balcony rumah neighbour sebelah, tengah bagi makan the babies...wah cepat juga progress dah terbang sejauh tu. Kemudian kami jenguk dari dari tingkap (hampir maghrib), nampak yg the parents terbang, & diikuti oleh one of the babies..terbang keatas pokok..semoga selamat dari meowww...

So goodbye my dear birds and take care...:)


10 comments:

  1. burung apa ni eh?

    http://kaio.my

    ReplyDelete
  2. huhuhu... sedih pulak... kan semalam saya kata 'tak lama lagi dah'... emmm... mudah-mudahan selamat la dia terbang dari cik meow... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eja pun sedih jugak..menghayato citer btul...heheh.. btul laa.. dah terbang dikebas maknyer..heheh...tp bila dah terbang tinggi inshaallah selamat

      Delete
  3. As salam ummu,
    Betul spt apa yg saya jangka, baby bird Red-vented bulbul ni tinggalkan sarang lbh awal drp biasa. Sepatutnya, ia meninggalkan sarang setelah masuk minggu ketiga. Cuba ummu perhatikan, baby bird biasanya pulang ke sarang pada waktu senja dan tidur di situ utk beberapa ketika sblm tinggalakn sarang utk hidup bebas. Hari ni mereka test terbang je tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam en. adry,

      hmmm..sebab kena kacau tuh..rsnya aidan ada main dekat pokok sarang, mrk takut kot.. mrk dah tak blk dah en. adry..tak nampak batang idung daaahh..hehe

      Delete
  4. Assalamualaikum,,,
    selamat malam,, sini hujan sejak petang tadi, sejuk sangat..
    dah dinner ke? makan apa tu? hihihihi
    opppssssss.. mana peginye sang anak burung tu?
    sure tertannya2 kan... hmmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalakumsalam..
      ms awak hanta msg nie kta dah tdo dah..heheh..dinner makan sardin jerrr...

      anak burung tuh dah belajar terbng dah..tak balik daaa...huhuhu

      Delete
  5. Bye2 baby bird.xpa ummuaidan,nanti2 ada lg la yg barsarang rendah tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tunggu tahun depan la yer hitomi..huhuhu

      Delete
  6. dh terbang dh....slmt menjalani kehidupan ye babies skalian.hihi ^^

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads