Monday, 29 October 2012

Yang Menjadi Kemestian Pada Hari Raya Korban Setiap Tahun

Assalamualaikum..

Alhamdulillah daging korban yang diharapkan telah datang mencurah rezekinya. Menjelang waktu maghrib lebih 8kg daging (bercampur2daging, tulang dsbnya) telah diberikan oleh rakan-rakan yang membuat korban, sebenarnya tak expect pun. Dan yang paling best sekali adalah 2 batang ekor lembu juga telah sampai kerumah. Sebenarnya ekor lembu memang telah lama booked sebab teringin nak buat sup ekor. Ekor lembu kat sini taklah popular sangat..mereka tak tahu yang bahagian ekor adalah daging yang terlembut. 

Setiap tahun dengan adanya daging korban + tulang kami akan membuat operasi memasak sup tulang diluar rumah. Lebih santai dan menjimatkan gas juga kerana rebusan memerlukan masa yang lama. Ini juga sebagai ingatan yang keluarga ditanahiar juga biasanya akan membuat sup daging/ tulang tiap2 kali raya korban.

Dekat 10 ketul tulang ekor termasuk tulang biasa ready untuk buat sup..nampak kecik/ sikit tu tapi sebenarnya besar jgak tambah lagi dengan sayuran lagi..cukuplah untuk makan 2 kali lunch + dinner, taknak extra-extra.

Persediaan tungku dan menyalakan api, nampak tuh bollywood star ni bakal jadi bahan untuk nyalakan api..hehe

 Letak kayu2 kecik jer buat peridup api..dah nyala dah

 Makin marak, tambah kayu2 lebih besau lak...boleh mula letak periuk

Tukang jaga api yang kena dijaga sebab kalau terlepas mata..tah haper2 yang bakal dia buat dekat fire, merbahaya ..eloklah amek langkah berjaga-jaga.

 Periuk yang hendak diguna disapu ngan tanah dulu sblm guna..supaya tak hitam sangat nanti mudah nak cuci balik..

 Tulang2 yang baru dimasukkan dalam air panas

 Memasaklah periuk nie selama hampir 3 jam, jimat gas sikit kan...daging lebih lembut

Untuk rempah pulak stock sup bunjut tulang dah habis so kena kreatif sendiri nak masukkan rempah tanpa memasukkan biji2 berserabut. rebuskan dalam api kecik sampai kuar air..tapi ter'ralit' baca blog kengkawan sambil merebus..kering semua air, nasib baik blom sempat hangit, tambah air lagi..hehehe 

 Bahan2 rempah disediakan sikit sebanyak based on rempah bunjut yang Adabi nyer + lain2 resepi ...
 Siap, masih panas2 dalam periuk, actually letak sikit kentang. carrot tomato dan celery.

 Transferred siap dalam mangkuk

 Letakkan sikit ketumbar yang byk kat kebun tu.untuk hiasan dan bau...sedap..tapi yang tak best takleh letak cili direct sebab 2 'lelaki' dalam umah ni tak tahan pedas...hmmmm

 Side dish - daging goreng kunyit ngan kacang panjang.. faveret sepanjang masa

Siap hidang..nampak tak sambal belacan lada hijau tuh..hehe takder lada merah...sempurnalah hajat

Namun bila dah pekena kali kedua masa dinner..dah terasa banyak sangat makan daging..dah naik mual..rasanya buat sementara waktu nie kena KIV dulu stock daging2 dalam deep freezer. Ingatkan nak buat some meatballs atau pegedil dengan daging2 yang ada, mak pulak suggest buat serunding...dulu pernah gak buat serunding namun berkurung jugak nak menghabiskannya..kena pikir2 la pulak nak buat ker tak.  

17 comments:

  1. waalaikumsalam ummu...
    amboiiii.. hard working sungguh en.suami tolong nyalakan api tu.. sedap nye makan sup reneh guna dapor tradisional tu.. hari tu time korban kat dewan.. (sabtu) nani dah makan sup kawah guna kayu api.. sedap sangat.. :)
    >> ooo org sana tak brapa tau sedapnya ekor lembu tu.. nani pun blom tengok lagi bungkusan daging2 yg mak nani kirimkan smlm.. sbb pak saudara nani sampai KL kul 2.30 pagi.. lama kan.. sbb jalan jem teruk.. bertolak dari kg kul 5pm.. kul 2.30am baru sampai KL.. mmg giler2 jem smlm.. ada yang sampai 15 jam dan ada gak 17 jam tau.. nauzubillah.. nani tak daya nak berposah2 dlm jem dlm keadaan boyot skrg ni.. lagi2 kita boyot ni suka benor nak terkucil.. nanti kejap2 nak singgah R&R buang air.. jenuh beratur la.. syukur alhamdullillah.. mak/abah sangat2 memahami walaupun nani tak dapat balik kg raya.. dan pak/mak saudara kat sini pun datang rumah memeriahkan raya kali ni.. sbb memasing tak balik kg.. :) sonok gak.. :)
    >>> sedap sup tu.. nani suka tengok sup kalau ada kentang.. perghhhh.. menjilat jari u.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nani..memang abuaidan tuh bersemangat kalau suruh buat mende2 camtuh..pagi2 blom mkn lagi dia peridup api..

      mesti kalau travel long distance tgh sarat2 tu mmg susah kan..dpt bygkan dgn sakit pinggang nak terkucil mcm2..heheh
      takperlah beraya sekadar mampu kan...

      sup tuh alhamduillha sedap tp kerana terlebih makan takleh tgk dah...dah terasa mual..aidan ngan ayah dia yg habeskan..hehe

      Delete
  2. sedapppp...tq for sharing gambo tungku bata tu..HS pun suka sup ni + kentang..carrot + celery tak suka..mak la yg makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tungku bata tuh temporary + simple jer kak..tp senang nak handle... HS pun tak suka sayuq jugak yer..mcm aidan lah..semua dia nak buang..huhu

      Delete
  3. sup ekor....wahhh.kat umah ayut tu pon byk.bagi2x kan je gan adik beradik bwak blik.mmg byk2 sgt pon jd muak jugak.takpe pelan2x..dr membazir lg xelok sb dging korban kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti byk korban kan dpt byk ekor2 lembu..hehe... tul yut sebab berlemak sgt takleh makan banyak2.. tuhla dok tersimpan dulu dlm peti ais...makan cikit2 lama2 habeh la tuu

      Delete
  4. wahh gini gaya ummu..kalah kami kat terengganu...cara gini br lg rasa raya kan...:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalah yer..sori lah yer..hehehe...oklah kalau takder buat camni rs mcm tak berayer lak..tak special lak daging2 tuh kan..:)

      Delete
  5. Ummu,mintak skit sup tu.nmpak sngguh sdap.hehe..ni sup ekor kegemaran ni.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jer hitomi ..meh sini akak masak lagi extra utk hitomi..samerlah kita..ingat kalau makan hidang kat restauran mesti nak order sup ekor...

      Delete
  6. assalamualaikum ummu...sedapnya masakan tu ...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mama..alhamdlillah sedap..:)

      Delete
  7. sedapnyer... KA pown buat sup satu periuk besar dan boleh panaskan berhari2 untuk makan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap sup tulang kan KA .kalau sentiasa panaskan akan lagi empuk daging nyer..

      Delete
  8. salam. sedapnya sup, apalagi bila dimasak dengan kayu api, ada bau asap! kalau masak air dgn kayu api baunya memang luar biasa sedap! Mak Aji pernah masak sup tulang, bila nak gi solat raya terlupa nak matikan api, bila blk rumah satu rumah penuh asap, nasib baik tak hangus rumah, rumah sewa pulak tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..klakar cerita mak aji nie..nasib baik tak jai apa2 ...kalo tak...
      sy tak suka air msk ngan kayu api ..ba asap api..sup bolehlah jgk tak bau sgt..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads