Tuesday, 30 October 2012

Kobis Yang Di Musim Panas

Mari kita cerita lagi pasal kobis yang korang geram-geramkan nie. Yang sebenarnya berbelah bagi nak tanam kobis nie sebab dahlah musim panas, kemudian ujung tahun musim hujan pulak. Nak cukup 4 bulan tah boleh sampai ker tak.hmmm. Sebenarnya surprised jugak bila tengok kobis2 nie lately...:)

Inilah batch kobis yang ditanam setelah berakhirnya musim yang lebih sejuk. Yang dari varieti Eureka dan KK Cross, ditanam pada 4/8/12 sekarang hampir 3 bulan usia. Eureka's banyak yang mati kerana tidak tahan dengan cuaca panas.  Yang ditanam 3 minggu kemudian daripadanya juga telah berusia lebih 2 bulan.

Batches yang awal dan kemudian lebih kurang pembesarannya

Batch yang kemudian sekali ditanam

 Hujan yang kerap dalam minggu lepas menggalakkan pembesaran mereka 


Diantara yang terbentuk dengan elok

 Yang diserang penyakit - fungus atau afid, atau bena tidak pasti

 Diserang ulat pada awal berpucuk - lambat discovered

Yang diserang ulat terlambat diselamatkan kerana masa hujan setiap hari cepat meneutralkn racun

Yang terjadi 'bakul sampah'..(tah sapa yang buang sampah padanya)

Nak kata subur rasanya taklah sesubur sewaktu musim lebih sejuk, namun lebih baik daripada batch yang terdahulu yang mana kobis terbentuk dimusim panas. Hujan yang banyak membantu pembesaran mereka ini. Baja cuma sekali diletakkan namun kelihatan agak panas bagi daun, banyak daun yang macam 'terbakar', rosak dan kuning setelah diletakkan baja. At the end decided tak perlu letak baja, biarlah natural dengan sumber asli yang ada pada tanah sahaja. Untuk mengelakkan kekeringan pula diletakkan rumput2 kering sebagai sungkupan. Watering tetap dibuat sekurang-kurangnya sekali sehari dimusim panas ini.

17 comments:

  1. assalamualaikum...
    mmg geram sangat ngan kubis2 sekalian tu... ooo ada penyakit gak setengahnya ek.. bukan semua tanaman yg menjadi.. tapi tak per la.. yg jadi tu pun tak abis nak makan kan.. :) ehehehe.. :P kalau kat sini Cameron Highland lah tempat yg sesuai tanam kobis.. kot2 teringin nak tanam.. leh la tanam dlm bilik air ye dak? hmm sbb bilik air a bit sejuk dari kawasan kat luar ni.. kan.. oh ya.. 1 lubang benih kubis.. bape biji tabur benihnya ek? 1 lubang 1 biji ke? or 1 lubang 2 - 3 biji benih? ceeewahh.. nak tau je..

    ReplyDelete
  2. Hehe.ummuaidan post kobis sebijik..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila sampay kat hitomi semuanya buruk & berair..hehe

      Delete
  3. wkumsalam..
    penyakit bila tak dijaga dgn baik mak yong.. sini kalau musim sejuk sikit mcm cameron bln 6 blhlah tanam yg sejuk2.. bilik air takleh la mak yong sbb tak cukup matahari..kena tpt luas siki baru bagu..benih kena tabur dlm bekas dulu..bila besar & kuat barulah alih ke tempat yg tetap...heheh

    ReplyDelete
  4. ummu sy dah mula tolong berangan...kalaulah semua tu menjadi...boleh jual!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nadia ..yg sy tanam mmg tak pernah dibuat jual...wpun tak habeh semuanya utk makan & share ngan kwn2 hehehe..jual pun braper lah bulih dpt..

      Delete
  5. Banyak-banyak tu utk jual atau sedekah nie? Kakak rasa satu pokok nak buat sayur 2-3 kali baru habis kan..

    Seronok tengok kalau ada tanah luas macam nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk mkn keluarga kak..kebetulan menjadi sama besar ..tp ms harvest tak semstinya sama..jd bolehlah guna utk bbrp tempoh..kalau kecik 2 kali gunalah...biasanya yg kecik dlm 700gm...

      tanah luas tp tak larat nak urus...:)

      Delete
  6. kobis ni cantik kan..kalau tanam sebagai ornamental plant pun buleh jugak ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ornamental plant ker? besar-besar jgak pokoknya mau mengambil byk space..

      Delete
  7. gemok la kak..mmg nmpk besar gitu..mne tak geram ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. setengah gemuk..ada gak yg kurus..ini kira tanam luar musim kan..

      Delete
  8. Replies
    1. sebab nak makan takleh buat hiasan..:)

      Delete
  9. sis, look quite subur. benci bena 0r alfid tu kan. i tak pernah lagi tanam kobis. Belum lagi terpengaruh....wakakakaka ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. i think so olive.. maybe next time u must try and create record tanam kobis ..hehehe

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads