Sunday, 14 October 2012

Our Sunday Morning with KFC like Potato Wedges

Assalamualaikum & peace be upon you,

Hari Ahad biasalah, berehat-rehat dan bersantai dirumah. Bila big boss ada dirumah memang wajib kena ada tea time, bila berdua jer dengan small boss beres, breakfast & lunch jer enough, no need for tea time.

Hmm..tau..tau korang seronok dapat menikmati KFC bila-bila masa jer yang teringin, tah payah bersusah-susah nak masak atau buat makanan ala-ala KFC like recipes seperti orng2 yang tinggal dinegara yang kebanyakkan makanannya tidak di'certified' halal. 

No big deal, since KFC recipes pun bukan lagi secret recipes, google jer kat internet sure boleh dapat yang original punya. Juga tak susah untuk dibuat, janji mesti ada keinginan dan minat untuk mencuba, homemade lebih bermakna kan dengan tangan 2 kerat kita membuat yang special untuk ahli keluarga. Enough membebel, jom tengok KFC like potato wedges yang dah habis dinikmati oleh ayah, mak dan anak sekejap tadi,

 Simpe jer resepinya, yang always digunakan - telur, susu, tepung gandum, MSG, pepper dan salt.

 Siap digoreng, bolehlah walaupun yang KFC lebih sedap (actually dah hampir lupa
 rasa yg original from KFC)

Siap hidangan untuk big boss, apa-apa pun mesti dengan white tea nya dan sos untuk 
orang yang tak tahan pedas - tomato sauce.

Dekat luar sana, daripada rumah kami pun boleh dengar bunyi sorakan dan kebisingan penonton2 yang menonton soccer matches (yang national) untuk round-round yang almost final. Sedang leka minum tea sorakkan gamat dari stadium, Ba City (division yang kami tinggal) telah pun berjaya mara keperingkat half final.... apa-apapun i don't really care much about their games... bukan seperti tanahair sendiri kan....

Have a nice weekend ya...

8 comments:

  1. Salam uumaidan,

    eee mcm berjanji jer kita ya, saya pon buat wedges utk breakfast harini.....tp sebab malas sikit so masuk dlm oven jer...kikihkihkih.

    White tea tu macam mana ek? kalau white coffea tu benda biasa kt Malaysia kan....white tea x pasti pula....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dini..yeke... next time kita buat same item, pada hari sama & sama2 letak dlm blog nak..hehe..merepek kan..

      White tea tuh teh susu..tp diorng guna susu tepung..kalau tak biasa ngan susu tepung susah sikitlah nak suka..

      Delete
  2. Salam. x der KFC kat sana takpe, dah ada versi KFC home-made, lagi best, air tangan Ummu sendiri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam mak aji.... mmg susah nak merasa kfc kat sini..seme kena buat sendirii

      Delete
    2. saya pun setuju...sendiri punya lagi bersih,halal dan terjamin ke-enakkannya....hehe...minum pulak dengan air teh. sedapnye....mmm.

      Delete
    3. hmmm..betul-betull.....actually minum ngan air coke lagi best..mcm real cam kfc..hehehe

      Delete
  3. meh kak nnt kat msia kite mengimbau knangan rasa kfc..hihihi ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads