Monday, 8 October 2012

My Basil..


Planted on 6/10/12, tiga pokok pada tempat berlainan. Tak tahulah samada betul2 penghalau nyamuk atau serangga kerana baunya yang kuat. Dulu pernah ada kat halaman depan MIL planted, tapi tak ambik tahu the real kegunaan masa itu, tengok pokok boleh menjadi rendang dan besar (kalau banyak-banyak boleh jadi buruk pulak pemandangan), dah tuh pulak senang membiak melalui biji. Namun bila melihat dikebanyakkan gardening blog rakan-rakan mereka ada menanam basil dirumah untuk ulam, halau serangga dsbnya, rasanya eloklah tanam jugak kat my backyard. Moga-moga aphids atau bena atau ulat atau serangga yang lainnya lari lintang pungkang bila tercium baunya..... 

8 comments:

  1. basil saya ada ulat yg datang makan... hihihi... bukan lari tau... tapi bagus juga... ulat tu makan basil... dia tak makan sayur... ;p

    ReplyDelete
  2. oooo....tuh la saya konpius sket..takpalah at least ade jugak saya mencuba kan..utk tanam basil nie..heeh

    ReplyDelete
  3. ni yang jenis daun selaseh kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya lah kot..main tanam jer hhehe

      Delete
  4. kite tgk berhasil ke tak experiment nnt. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yut..nie bukan experimen laa..nie serious...hehehe

      Delete
  5. Ummuaidan,

    betul selasih/basil ni boleh halau serangga perosak....

    dulu 1st batch saya tanam di tanah, subur amat....pastu sekali selepas berbunga, tumbuh penuh tanah dengan anak-anak basil...tak sangka senang membiak pokok basil ni...sampaikan saya kena buat 'spring cleaning' ...hehhe...lebih lah 10 kali kena 'cleaning' tu...minggu ni cabut , minggu depan dah tumbuh anak yg lain...huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh dini.anak senang membiak kan...mcm pokok2 liar...tapi effectiveness nya tak tahu kann..dulu ada kat depan umah ..nyamuk byk jgk..hehe

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads