Tuesday, 9 October 2012

Yang Bersarang Rendah - Baby Birds (Day 3)




'Allah, Dialah yang menciptakan kamu dari keadaan lemah, kemudian Dia menjadikan (kamu) sesudah keadaan lemah itu menjadi kuat, kemudian Dia menjadikan (kamu) sesudah kuat itu lemah (kembali) dan beruban. Dia menciptakan apa yang dikehendaki-Nya dan Dialah Yang Maha Mengetahui lagi Maha Kuasa' - (30-54)




11 comments:

  1. best nye dapat tengok anak bird....
    bird apa ni? hari tu saya ada terjumpa sarang bird jatuh.. nasib baik tak TERlanggar.. sbb dah atas jalan, ingatkan kosong.. berhenti kan kete, gi cek tengok2 ada 3 anak bird kecil2 je.. tapi asben tak bagi amik.. sbb katanya entah2 anak bird gagak.. hehehehe.. so simpan atas pokok balik... biar mak dia jaga dia..

    ReplyDelete
  2. Jass, ini burung bulbul atau merbah kata kat mesia, sarang tuh dkt pokok tepi pagar rumah kami..baru menetas hari ahad br2 nie... wah nasb baik tak langgar yea... tp susah jgk kalo kita nak jg..parents duorng jg lg sempurna...

    ReplyDelete
  3. kat rumah saya pun ada burung buat sarang.....tp pokok tinggi. X leh nak mengintai ....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmmm..kena panjat pokok ibuqis kalau nak tgk..hehe

      Delete
  4. erk.. KA geli geleman sikit takut yg kecik2 mcm ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. geli tuh geli jgk..tp teringin nak tgk jgk mcmmana pun..hehe

      Delete
  5. As salam ummu,
    Dlm tmph 7 hari anak burung red-vented bulbul ni akan tmubuh bulu pahat dan masuk minggu kedua, bulu2nya akan kembang. Minggu ketiga, diorg dh blh terbang. Dlm tempoh dua minggu ni ibubapa mereka bersilih ganti menyuap makanan kpd anak2. Serangga kecil, buahan jadi diet mereka. Anak2 burung akan dijaga sehingga mereka mampu berdikari iaitu mencari makanan sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam en. adry, nampaknya cepat sgt tumbuh bulu pahat nie..badan semakin hitam wpun pg aatu mesti dah nampak berbeza.. rs menarik nak tgk mata keluar, menjadi bulu dsbnya..sbbtuhla update hari2..hehe ..mmg makbapak dia tgk sering keluar masuk sarang, dtg dkt sarang jer mula bising wpun dok jauh..

      Delete
  6. Dia yg menghidupkan dan Dia juga yang mematikan....mcmne la agk ye bulu burung tu tumbuh ek...?curious la...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tuh kena follow kesah baby birds nie..sikit hari lagi makin cutelah..nie jer mcm roasted birds..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads