Saturday, 27 October 2012

Hari Raya Aku dan Pisang

Assalamualaikum dan Selamat Hari Raya Semua...

Seperti kebiasaan disini you can hardly boleh dengar takbir raya samada malam raya atau pagi subuh. So bangun bangun solat subuh seperti biasa.. tiba2 terdengar seperti bacaan berlagu...dengar betul2, rupa-rupanya en. abuaidan sedang bertakbir raya dalam study room perlahan-lahan. 

Bread & breakfast in the morning seperti biasa sambil pasang takbir raya kat henpon (mp3lah th..kurang-kurang dapat mendengar takbir juga dan aidan sangat suka dengan takbir raya). Nak dengar online mungkin payah kot sebab different timing.

Dah pagi.. en. abuaidan keluar pergi semayang raya kat masjid sambil otw balik singgah market beli keperluan... orang pompuan kat sini takder chance nak dengar kutbah raya..jauhlah sekali nak pie semayang raya..semayang kat umahlah kalo rajin...

So seperti hari2 yang biasa, the small boy dengan kerja menangkap kucing kat laman, tangkap kucing terlepas, menangis..tangkap lagi.. mak dia plak masih dalam mood 'fatigue' so banyaknyer dok bangun tido, bangn tido sampai naik bosan.. macam orang tak berdaya pulak..tapi bila berdiri buat kerja sikit kan mulalah sakit pinggul dan kepenatan...so hidup seadanya lah...

Tahun nie kami tak buat korban, kalau tahun dulu2 ada jgak beberapa bahagian sampai daging korban berlambak2 dalam deep freezer walaupun setelah dibahagi, sampai dekat 3 bulan nak memperabihnya...Namun sampai saat nie takder lagi distribution daging korban, malam nanti tak tahulah.. Meskipun ada tersemat rasa sedih nak merasa daging korban yang fresh namun apakan daya kan..sabar itu the best medicine...belum ada rezki ..kalau ada ..adalah..kalau takder pun alhamdulillah.

Lunch pun takder yang special sebab hajat belum tercapai..makan nasi biasa jerlah. lepas lunch tertido sebab penat dan mengantuk..masa tidur tiba2 aidan datang nak berbaring sebelah, nak tidur jgk konon-kononnyer..tiba2 abunya datang dengan cepatnyer amek aidan..sebenarnya dia takut budak kecik tuh bertindak 'ganas' dengan tiba2 kaki boleh sampai kat perut ker atau memanjat ker....mana kita tahu kan...prevention is better. 

Dah selamat berehat 2 jam..bangun dan teringat nak buat kek untuk anakanda (dah suruh abu beli pisang kat pasar)..dah lama dia tak makan kek..kek faveret dia kek pisang atau kek coklat...alhamdulillah dapatlah menyiapkan kek untuknya ..

Baru kuar oven nie.. nipis jer sebab tin tuh besauu...

Kek pisang memang senang nak buatnyer..bahan2 boleh campak ikut kesukaan - biasa guna selain pisang sikit susu, koko, kismis, coklat chips dan cinnamon powder.

Sedang menikmati kek disamping melihat program kegemarannya kat komputer..orang lain belum habis sepotong pun dia dah 4 potong jalan.

Apapun kesedihan tuh bukanlah sesuatu yg kekal, kegembiraan pun begitu jugak.. redha dengan apa yang ada dan bersyukur kerana apapun life is better still dengan adanyer mereka disisi kita.

Selamat hari raya aidil adha semua..

>>> update 1/2 hr later...

Tengah mencuci pinggan mangkuk yang kotor tiba2 bunyi hon keta kat luar pagar, abuaidan kuar tengok..jap  dia masuk balik "ya..this is your meat from mrs. azizun khan"...dengan seplastik daging ditangannya..alhamdulillah sampai juga rezeki yang ditetapkan untuk kami..mrs azizun cikgu yang baru bersara dari sekolah abuaidan..ingat jugak mrk kat kami...

Alhamdulillah dapat jugak merasa daging korban yang lengkap dengan daging, tulang serta paru didalamnya. Bila Allah hendak memberi kita rezki tiada yg dapat menghalangnya, bila dia menyekat sesuatu rezki, tiada sesiapa yang dapat memberikannya kpd kita"..bersyukur dan bersabarlah seadanya...

19 comments:

  1. Selamat Hari Raya ummuaidan... kesedihan dan kegembiraan Yang Maha Esa lebih mengetahui.. well sabar adalah the best medicine... akan disemat didalam hati selamanya..enjoy your cake...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak..betul tuh sedih & gembira hanyalah emosi yang mengiringi kita sepanjang hayat, jika tersalah mengimbanginya..musnahlah..enjoy cak & daging korban berkat kesabaran..:)

      Delete
    2. sedap daging tu..apa lagi gulai dgn cili api, serai santan..

      Delete
  2. selamat hari raya ummi.
    Alhamdulillah dapatlah rasa daging korban.Nak masa apa daging tu?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya kak..
      banyak rancangan dgn daging kurban tuh..heheh..apapun alhamdulillah

      Delete
  3. assalamualaikum ummuaidan....selamat hari raya aidil adha..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mama, selamat hari raya untuk mama sekeluarga jugak..

      Delete
  4. Selamat hari raya Aidil Adha puan. Tertanya pula saya populasi muslim di Fiji. Raya di perantauan bagaimana puan? Ada kanak-kanak datang ziarah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Wong...populasi muslim minority wong..sangat kecil tp alhamdulillah ada muslim league yg menguruskan hal ehwal muslim disini serta masjid juga tak berkurangan..cuma jemaah jer yan berkurangan. ..budaya kanak2 menzziarah tu adlh tidak diwujud wong..semua kanak2 bergerak dgn ibubapa mereka shj..:)

      Delete
  5. salam aidiladha. gebu elok keknya, ni kena minta resepi, dgn cinnamon dan segala bagai, looks yummy! alhamdulillah rezeki x ke mana, dapatlah juga daging korban. masak panggang tawar cicah kicap (boh bawang, cili d gula sikit) dan makan dgn nasi panas pasti sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam raya mak aji, hmm resepi blh ajer..hehehe nanti ada ms blh share... masak panggang blom pernah cuba, nanti leh cuba tu..cuma dah lepas gian makan daging gorengg kunyit..hmmm sedap...

      Delete
  6. Assalamualaikum...
    Apa khabar..? hari ni lambat melawat sini.. sbb pepagi dah sibok kenduri kat dewan apartment.. saja la gi tunjuk2 muka walaupun tak banyak mak yong leh wat keje... kan.. :)
    Balik tadi dah dekat kul 6pm.. rehat2.. mandi and makan.. baru ada masa apdet blog sendiri... :)
    >> betul kan? skrg ni ummu mmg rasa mengantuk je kan.. time ni ummu mmg kena banyak berehat.. smntra nak kuat.. lepas ni ummu akan jadi macam saya plak.. susah nak tido.. bila dah masuk 3rd trimister.. take care ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam nani,

      Kesian mak yong penat yer..takperlah esok berehat2 yer..isnini dh kena kerja blk..

      -mmg mcm tuh nani dulu pun..makin menjadi pulak kepetanannya..yg time takleh tido tuh tensionnyer..skrg nie tido lak cepat rs panas..hmmm

      Delete
  7. Selamat Hari Raya Eidul Adha...., selalu kami balik kampung, kali ni anak-anak pulak mari Johor berkampung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat Hari Raya Bangchik...
      wah seronok jgk dpt berkumpul ngan anak2 kat umha sendiri yer..takyah susah2 nak balik kg..

      Delete
  8. salam kenal..

    cam ne ek tinggal di Fiji tu..must be seronok kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal azian...

      tinggal kat sini releks jer..tak byk hectic cam kat mesia..cuma makan jer tak best sgt...huh

      Delete
  9. Takbir kat negara orang tak semerdu takbir di negara sendiri kan.
    My hubby rindu anak-anak lakinya sebab tak dapat bawa sembahyang bersama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu diana..mesti kita dh biasa dibesarkan dengan takbir berlagu yang merdu...ooohhh feel sorry for him, mungkin rayyan & ilhan ikut datuknya this time kan...

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads