Wednesday, 6 March 2013

Al Kisah Petai Versi Pasifik

Seperti biasa sisuami menjalankan tugas untuk kepasar pada hari Sabtu..si siisteri buat list jer untuk apa2 sayur-sayuran atau bahan2 yang dia nak, nanti sisuami akan cuba dapatkan semuanya. Sabtu yang lepas, siisteri tidak menyenaraikan sayur apa yang dikehendaki (yg takder kat kebun), terpulang pada budi bicara sisuamilah pikirnya.

Dikala siisteri tengah sibuk membersihkan kebun, sisuami pun pulanglah dari pasar dan meletakkan barang2 yang dibelinya didapur..kemudian keluar untuk suatu urusan kerja..siisteri jadinya tak sempat nak borak lebih2 ngan sisuami sebelum keluar. Setelah kepenatan dikebun, siisteri pun masuklah kedalam rumah melihat brg2 yg di'shopping' oleh sisuami..semuanya mcam biasalah, ikut list dan ade satu jenis sayur yg dibelinya kelihatan pelik, mcm tak pernah dilihat oleh isterinya sebelum nie...


Kacang/ Buah nie takder bau sangat macam petai..isi dalam pun besar 'taik mata jer..'

Oleh kerana sisuami memang sibuk pada hari itu, keesokan harinya barulah siisteri berpeluang menanyakan tentang sayur yang dibeli suaminya tuh..(perbualan yg dialih bahasa)

Isteri ....  "macam mana saya nak masak ade satu sayur/ kacang yang awak buat balik tu"
Suami.... "bukankah itu sayur yang pernah awak makan kat Malaysia tu..."
Isteri .... "tak pernah pun saya nampak sayur tuh kat Malaysia sebelum  nie.."
Suami... "Ohhhh..."

Kemudian siisteri teringat akan sayur2 yang pernah dibelinya dari pasar sewaktu balik ke Malaysia 2 tahun yang lepas... "petai ker? " detik hatinya.. hmmm mungkin dia ingat yang ini mcm petai kot, sebab sisuami pernah cakap kat bumi pasifik nie pun ade jugak masa dia makan petai dulu...hhuhuh..mana perginya biji2 petai didalamnya...^-^

Kemudian kedua-duanya senyap..siisteri taknak mengecilkan hati suaminya yang excited'nya buat balik 'petai' untuknya itu..tak baiklah kan mempersendakan niatnya yang suci tuh untk menggembirakan isterinya dengan petai feveretnya tuh..Jadi 'petai' tu masih tersimpan dlm fridge...sisiteri masih tidak tahu apakah sayur namanya tu dan bagaimanakah hendak memasaknya....hhuhuhu

Ade rakan2 yang tahu nama betul 'petai' tuh..dan bagaimana nak memasaknya...? Nak kata kacang sepat, kulit tebal, leper dan takder kacang didalamnya...ker buah beko? Aduhhh... konpius..konpuis...


60 comments:

  1. Pelik rupanya....cam petai tpi takda biji...cam kacang pea pun ada....klu rebus jak makan dgn belacan agaknya ok ke....

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..petai kan nampak biji terjojol betul tak.ini bukan main kecik lagi bijinya..tak tahulah nak wat apaer...hehe

      Delete
  2. rupenya macam kacang sepat versi besar jr?... tapi kalau kulit tebal boleh cuba rebus bagi lembut kut
    kalau petai ade bau petai tak kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila akak tgk betul2 mmg jah sket ngan kacang sepat..kulitnya nipis kan..takut rsnya nanti pelik lah pulak hazaryi..bau takder...

      Delete
  3. nak kata buah 'beko' ..kecik...

    ReplyDelete
  4. Assalam Ummu..
    alamak! tak dapek den nak nolong..den pun tak tahu nama sayur ni ape..lagi2 nak masak...hehe..
    mmg failed sungguh sy ni...cuba2 google ada tak cara nak masak sayur ni?.. hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      ummu pun dah give up sbb tak tahu nama ssh nak google mll gambar shj kan..jiran fijian pun takder nak tanya atau bg terus sayur nie kat dia...hhuhu

      Delete
  5. macam petai belalang... tapi tak tau la betul ke tak... kalau kat malaysia petai belalang biji-biji petai dia kecil-kecil je... cuba kupas satu... kot mana tahu isi petai dia halus-halus je... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan petai belalang eja..sy pun biasa makan..ni lain sket..kulit tebal wpun lembut..

      Delete
  6. salam ummu..kelakar entry ummu pagi ni sy baca...:p
    erm napok mace beko versi kecik..try kupas lah..pastu tepek la sini..nak tgk jugok gapo ado dlm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia..
      sy letok doh tuh gambar isi dale..kalu buoh beko ado bau dok..nie takdok..

      Delete
  7. hihihihi......aduiii...surprise tidak menjadi laa ni...tapi takpo, bagus niat abuaidan tuh nor....

    cubo lah google native fiji vegetarian, kot2 keluar gambar lagu ni, pahtu mana tahu ado resepi sekali......

    nati kalu doh masok, ghoyak deh sini.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh..sy kalo nok keno try resepi hok baru mace malahlah sket..ingat bulih masok stlye kito..no wie ko jiran pun takdok..huhuh

      Delete
  8. Hehehe, cam cerpen pendek lak penulisan hari ni yek.. Kalau dari luar memang ada rupa petai, tapi kalau tengok isinya tu, emm musykil gak.. hehe,

    ReplyDelete
    Replies
    1. petai kemek...hehehe..mmg sy pun musykil gak nie...:)

      Delete
  9. Kalau petai kakak sangat-sangat tahu ummu sebab kebun bapak kakak berpuluh-puluh pokok ada tapi yg ini kakak tak pernah jumpalah. Nampak gaya kena menggooglelah ummu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie yg malas sket nie kakak nak menggoogle ngan tak tahu nama sayur nie..huhuh

      Delete
  10. uhuhuh!!sory Nor..k'imi mmg xdpt bantu...clueless :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak mengapalah kak..dah nasib buah uh..heheh

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam petai belalang ....tapi petai belalang kulitnya nipis

      Delete
    2. bukan petai belalang nie..sy pernah gak makan petai belalang tuh..:)

      Delete
  12. salam ummu, ganjil pulok petai di fiji ni...hehe apa2 pun ummu goreng sedap kot... o ye ummu hows aidan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam @na..mula2 ingat kacang sepat..nak gorenglah plannya..lps tgk betul2 ngan kulit tebal, isi kecik..hmmm punah harapan..huhuh

      Delete
  13. memula ingatkan petai tapi bila baca entry ni rupanya bukan.. ;)
    cer goreng.. pastu rasa.. nanti share kat kami apa rasanya.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak cam petai..tp komen kat bwh tuh cakap kcg parang rupanya..hehehe..

      Delete
  14. salam ummu....

    kacang tu ummu.....buat goreng sedap....kat malaysia pun ada tapi jarang2 jumpa....yan pernah masak goreng ngan udang sedap.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam yan
      kacang parang yer .bak komen dibwh..tp peknek tak elok mkn kcg nie yan...:)

      Delete
  15. hm..sama mcm kes lynn ... Rizal bwk balik ikan Pari, tp parinya kecik..(katanya pari dukang?) Dahla x reti nak siang.nak masaka? haiyoh!.. akhirnya ia jadi penunggu tetap fridge sampai hari ini, dgn harapan Rizal akan lupa bertanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..susahkan kalau yg pelik2 nie...siap berharap rizal lupa tuh..nie kata mrk kat bwh kacang parang...

      Delete
  16. Hah.. cuba tanya jiran tetangga.. macam mana cara memasaknya.

    Aku syak untuk dicampurkan sekali dalam kuah Dhal atau kari ikan kepala ikan je.... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tau daa..kcg paranglah ikut komen kat bwh..boleh buat kcg yg sedap tu

      Delete
  17. mmg mcm xde isi gini....tp btk mmg dh ala petai gamaknya tu...kena taye yg lbh pakar ni nmpk nya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakar dah jwb dah kat bwh..kcg parang yut..heheh

      Delete
  18. SIs, it look like kacang parang yg i tanam. i tin u jz slice the whole pod & stir fry. because it look young
    http://oliveinthehouse.blogspot.com/search/label/Kacang%20Parang%2FSword%20Bean

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh kacang parang ya olive..never know bf..actually dah google tp not good for preggy woman ..kena avoid lah..

      Delete
  19. As salam ummu,
    Kacang ni hampir sama bentuk dan rupa spt yg saya tanam sblm ni iaitu kacang parang. Buah yg muda spt dlm foto ni dihiris nipis dan digoreng(tumis). Sedap tau... Bila buahnya dah matang, kekacang boleh direbus dan dimakan. Paling best kekacangnya boleh digoreng/panggang. Buh garam halus.

    Selain kacang parang, ada juga spesis kacang yg hmpir sama iaitu kacang golok. Dua2 spesis ini pernah ditanam sblm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry
      betul lah tuh kacang parang..dah google dah..thanks for the info. ya orng buat kcg kcg butir tuh kan..mmg sedap... tp kalau pregnant tak elok makan kcang nie..agak bahaya....

      kcg golok pernah dengar tp tak tau rupa jgk..:)

      Delete
    2. Kacang parang ni bkn kacang butir la ummu tp org Kelate panggil kacang itik. Nama glemernya, broad bean. Tak sesuai dimakan oleh ibu hamil.

      Delete
    3. betullah tuh che adry..kacang itik tuh mmg feberet sy tuh ..sedap..cuma kcg parang yg muda jer tak kenal...:)

      Delete
  20. ooo...kacang parang ke? mmmm

    ReplyDelete
  21. kalu alik kelate, blh kata mcm buah beko (ekk, tapi buah beko warna hitam rasanya)...hehe surrender la, mmg jenis tak tahu sangat sayur-sayur pelik ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..ni kacang parang.bak komen otai diatas..:)

      Delete
  22. Excited juga ingatkan petai spesis Fiji tadi.
    Tak apa, niat murni Abu Aidan itu jugalah yang penting. Ingat juga dia rupa petai tu ye. Dia pernah makan petai semasa di Malaysia?
    Kalau kacang parang ni orang yang ada G6PD tak boleh makan kalau tak silap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.sy pun ingat ade jgk ms dia ckp dulu...rupa2nya...
      bertuahlah kalau dia nak makan..huhuhu
      sy ade baca, kalo peknen pun tak elok jgk..

      Delete
  23. tak tahu nak kate ape... first time tgk 'petai' bentuk macam ni...nama dia kacang petai kot...hihi;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..ade otai komen kat atas kacang parang rupanya nie..

      Delete
  24. Hihihi tulus suci hati sang suami untuk menggembirakan isteri dengan petai faveret. Ini yang orang panggil ptai belalang tu kot. Hohoho saya pun tak pasti la UmmuAidan. however... so sweeeeeeet u both ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ini kacang parang rupanya nas (ade komen kat atas)..peknen tak elok makan nie.blh pecahkan sel darah ikut pembacaan..sy pun excited ingat ade petai jgk kat fiji nie...

      Delete
    2. owh..kacang parang. kalau gitu masak untuk sang suami jer la, punah jer harapan kan dah excited ngan petai.

      Delete
  25. Salam Ummuaidan,

    Kelakar pun ada juga kisah ni! Tak pernah Mak Aji jumpa! Kalau biji sekadar saiz taik mata, apa yg nak disambaltumiskan ek?? Apapun salute kpd abuaidan sbb belikan utk gembirakan isterinya, yg penting tu niatnya (walau x tau nak masak apa??).

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji..
      nie kacang parang..seperti yg disahkan oleh adry@daun ngan olive..actually peknen tak leh makan nie tak elok...

      Delete
  26. huhu....memang pelik walaupun macam sepupu hehe....
    Tanya jiran2 le...kotnya tau mereka kan dah biasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nie kacang parang okje..spt komen2 diatas..nak tanya jiran pun segan jgk..heheh

      Delete
  27. kacang pis versi besar kot. hahaha.

    ReplyDelete
  28. asalmm
    petai padi. hiris nipis nipis buat sambal tumis. elok petai padi banyak khasiat.

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads