Sunday, 7 October 2012

Sunday Morning - From Garden to Kitchen

Honestly, no much activity during weekend, we normally don't go for outing every weekend unless ada keperluan. Since Abuaidan  Abuaidan spent his saturday for student extra class  yesterday, so today he's spending more time  in the garden. Nampaknya dia tengah sibuk cutting the hedges, tidying up the garden with Aidan accompanying him around. And today he added more holes for 'hawaiaan pawpaw', btw the hawaiaan pawpaw that he bought from market and we had in the morning was very good..that's why we have to have it in our garden...

More big plants planted

My part of garden works finished quite early today, no need for watering sebab sehari dua hujan - tanah still wet, can't do weeding also and most of the planting done yesterday masa hujan renyai-renyai, senang tumbuh sikit. So this morning, some vegetables dah ready untuk harvest. If keep for some more time mungkin terlebih matang dan jadi keras pulak. Better harvest and keep properly in the fridge. 


Kacang merah (Bora), bendi, cili merah, cili hijau besar, kacang panjang dan jagung muda  

Hari ini also feel like making some dalca, dah lama tak buat. Since we have enough veges for that, why not use them to make some chicken curry mix with vegetables and kacang dhal, yang kita panggil dalca. 


 Terung, long beans, tomato, potato, carrots.. what else missing? tak boleh recall...

Mudah jer nak membuatnya dengan bahan2 yang dah disiapkan sambil menulis entry sambil masak, yg lama nak masak dhal & ayam jer, yang sayur campak2 jer..kejap tu masaklah. Nasi beriyani jer tak buat...


Dah siap dah dalca saya, tuan puan jemput makan for lunch...

Juga paginya telah membuat sedikit indian style cekodok, they call it bhajia ataupun dipanggil juga Pagoda balls, for our morning tea.  Ini diantara indian kuih muih yang agak sedap dimakan,

Bhajia/ Pagoda balls ready 


Resepi Bhajiya/ Pagoda Balls
Bahan2 :
- 1 cwn tepung dhal (chickpeas)
- sedikit daun ketumbar/ daun sup + daun kari (potong halus)
- 1/2 labu bawang besar potong melintang (panjang2)
- 1 sk soda bikarbonat
- garam secukup rasa
- sedikit perasa (kalau nak masukkan)
- boleh masukkan carrot yg diparut kecil2 kalau nak
- air secukupnya
Cara2 :
- Gaulkan rata semua bahan2, kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan sepekat buat cekodok biasa.
- Rehatkan adunan selama sejam.
- Keluarkan, guna sudu ceduk kecil2 dan goreng dengan api sederhana.
(kalau real indian diorang akan letak jintan putih, tapi tekak melayu nie tak suka berempah sangat)

Sedap dicicah dengan sos cili atau tomato.

P/S: Bhijaya version Ummuaidan nie pernah juga dipuji oleh indians sendiri katanya sedap.(perasan sikitlah sebab malay boleh cook indian food like them, hehehe) 

>>> Have a nice weekend 

15 comments:

  1. Wah..pandai buat pagoda..sharela resepi..favourite En Din ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ker..dah share daa..lps nie mesti terus buat

      Delete
    2. sebelum ni memang tak de resepikan? ke akak yang dah kelabu mata tak perasan memang dah resepi pagoda tu?

      Delete
    3. actually lps akak comment tu saya letakkan terus..tp reply komen lg sbb dh update resepi..hehe

      Delete
  2. As-salam
    Your dalca looks really lovely, certainly cun! I will give it a special name: dalcun!

    Subhanallah, gambar-gambar segala macam tanaman ummuaidan (termasuk dalam entries lepas) sangat mengetuk hati saya untuk mengunjungi Fiji satu hari nanti. Nampak seronoknya bertanam-tanaman di situ!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam Pak Temuk..

      Thanks a lot..pak temuk mungkin lagi pndai kot buat yer dalca nie..
      bertanam tuh ada kalai seronok ada kala tidak..tengoklah hujung2 tahun mmg susah nak bertanam nanti dgn cyclone ny , hurricanenye...mintak2 jauhkan tahun nie..ameen

      Delete
  3. Air liur meleleh. Mesti sodap bahan dari garden sendiri...saya tak pandai masak masakan India walaupun nenek sebelah ayah punya atuk asal India.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jika fresh..kalau sayur dah kecut lembik mmg tak sedap nak masak...bukan semua masakan indian sedap kan...yg sedap tuh jer kena buat

      Delete
  4. Pandai bercucuk tanah dan pandai memasak pula!

    ReplyDelete
    Replies
    1. autum belle pulak pandai menanam & meniaga tanaman..heheh

      Delete
  5. Rasa lapar pulak melihat entri makanan sedap ni. Saya memang peminat Indian cuisine, kawan-kawan rapat pun ramai yang keturunan etnik Indian subcontinent. Mak saya dulu ingat saya akan kahwin dengan orang India sebab minat sangat dengan foodnya. Tapi kahwin orang keturunan bumi Kenyalang lah pulak :-)

    ReplyDelete
  6. (nasib baik Papa Pongkey pun minat makanan camtu jugak)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke...saya pula tak suka makanan indian nie...bila dah berjodoh ngan north indian pula kena lah belajar masakan mereka.. kalau ada pilihan nak makan saya lebih suka makan pure melayu jer..ulam, budu, ikan singgang..sayur air..hehe yg takdr masala...

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads