Tuesday, 30 October 2012

Bila Kebun Tidak Terurus

Perlukan sesebuah kebun itu free dari rumput rumpai, bersih dan tidak bersemak? Macam mana kalau kebun itu tetap dijalankan aktiviti bercucuk tanam namun ruangnya bersemak dan tidak terjaga? Boleh mengutip hasil namun pemandangan tetap menyakitkan mata...

Inilah yang terjadi pada kebun ini bila tukang kebun tak larat nak menguruskan kebun, hujan pulak tidak menentu menggalakkan pertumbuhan rumput rumpai manakala kerja-kerja pembersihan kebun adalah amat slow...lihatlah semak samun ini..

 Menyakitkan mata memandang

rumput rumpai dimana-mana

Sebelah trellis timun, subur betul rumput..kalau bagi makan lembu pun cukup kenyang 

 Hijau dengan rumput rumpai, bukan dengan sayur-sayuran

 Too much.. bahagian kobis nie terlalu banyak rumpai2 yang tumbuh dan besar-besar pulak..

 Rumput jenis ini yang banyak sekarang, nak cabut bukan senang..kalau tak tercabut semuanya boleh tumbuh balik

Progress untuk membersihkan pulak teramatlah slow. Dengan Abuaidan yang mengambil alih membersihkan kebun pada setelah petang tak sampai sejam masanya (terpaksa mengharapkan dia buat masa nie).. nak buat jugak memang 'la hawlaquwwata illa billah'..hmmm.. kadang pikir kalau boleh upah orang tolong bersihkan elok jugak..namun apa gunanya berkebun kan kalau sampai mengupah orang.... 

Nantilah kita tengok berjaya ker tak Abuaidan yg amek kontrak membersihkan seluruh kebun nie... :)

30 comments:

  1. bela la kambing sekor. kobis tu subur sungguh. i like

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada tahu sapa nak jual kambing tak :)

      Delete
  2. geramnya tengok kobis tu... kat sini tanam kobis tak berapa sesuai... dapat la juga tapi kecik je la... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rsnya elok buat greenhouse tanam..takleh panas sgt kobis nie..sini pun panas tengik lebih dr mesia..

      Delete
    2. tapi puan, rumah hijau di sini lagi panas adalah.

      Delete
    3. yer ker wong...tak tahu pulak..sebenarnya kalau kat sini rumah hijau mmg untuk menghalanglang cahaya matahari dari sampai terus kepasa tanaman..ikut percentage material jugaklah.ramai jgk orng sini guna..yer lah agara dpt menanam sepanjang tahun kan..

      Delete
  3. berdikit-dikit la..duk atas bangku dan gunting dgn gunting dapur..masa hari redup..rumput tu rahmat juga..boleh keringkaan jadi baja

    ReplyDelete
    Replies
    1. lupa..kobis tu tetap menawan hatiku..

      Delete
    2. hehehe..nak duduk cabut rumput tuh pun tak larat kak..sebab bila nak bangun pagi2 masak ..berdiri lagi..by the time nak breakfast dah kepenatan..
      kalau tak sempat kering boleh jadi...?
      menawan hati dari jauh..hehe

      Delete
  4. Samolah sini pong ummuaidan...naik lale doh kebun tu...huhuhu....

    Oghe kg sihat2 jah...tp panah la loni klate....ingat huje....hihijhi..

    Gere weh tgk kobis...subur !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. panah sunggh lo nie..male pung panah..

      subur ko gitu? dok mano ehh...

      Delete
  5. assalamualaikum ummu....seronoknya tengok kebun tu tapi kesian nyer ada rumput yg tak perlu kalau dibersihkn mesti seronokkan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mama...rumput tuhla..kalau malas & sanggup tengok biar jer camtu kan..

      Delete
  6. Banyak jugak rumput tumbuh,tgk pada rumput tu mmg rumput yang cengkam kuat dalam tanah...mau kene cangkul sampai ke akar. Nasib baik abuaidan ada,kalau tak makin bersemak samun di buatnye. Take care,awak tak yah buat kerja berat2 sangat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh btul ibu qis..bukan blh cangkul ringan2.patah gitu dia tumbuh balik..banyak lak tuh...abuaidan sekarang terpaksa merajinkan dirinya petang2 dikebun.. kalau dia buat mmg lagi elok...
      hehehe..saya nie kalau hari ini basuh baju, esok baru b0leh sapu umah..cuma dlm 1 hari blh buat 1 kerja jer..sbb blh buat tp risikonya sakit belakang & penat sesangat...

      Delete
  7. Assalamualaikum.. selamat pagi... ehhh.. fiji dah tengah hari kan.. :) :P kitorang baru kul 9.38am ni.. baru masuk ofis.. baru lepas bekfes... Ummu sihat? mcm mana skrg.. ada mual2 dan muntah2 ke? take care ye.. :) awal2 pegnen mmg camtu kan.. :)
    >>> banyaknye kubis... ni boleh buka gerai kubis depan rumah kalau semua dah besar.. sekilo rm3.. eh.. duit fiji bape ek?
    hmmmm.. have a nice day :) ceria2 selalu ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkmsalam makyong..haa dah lps tengahari nak masuk kul 3..takper lunch nanti makan ikan yg dikirimkan tu yer.. sehat tuh sehat tp mcm rs penat dan nak tdo..pagi2 kena tdo seround..aidan pun ikut tido jgk heheh..muntah mabuk takler..tapi smalam tak kena minum air ovaltine+nescafe+susu muntah jgk..so tak amek daha..
      wah mahal tuh sekilo rm3..kat sini sebiji $2 jer($1=rm1.70)..

      thanks mak yong tak care yer..

      Delete
  8. mmg rumput rumpai sakit kan mata...tapi mata sy terubat tgk kobis awk la ummu..gemok-gemok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betui tu nadia.hebat kobis ummuaidan.sihat2..hehe..ummu skrg kna byk berehat..cbut rumput sikit2 da la..tak pun buat ja mcm nitesky ckp tu.bela kmbing sekor.haha(abes dgn rmput dgn sayuq skli dia hentam.hehe)

      Delete
    2. nadia..jd cadangan awak tgk kobis bila mls nak cabut rumput yer ..hehehe

      hitomi..hitomi hantarla sekor kambing gemuk utk saya, boleh.jgn yg suka makan kobis dah laa..

      Delete
  9. nak kobis 1 kak nor..hihihi.smoga berjaya diucapkan kat abuaidan.akak jd mandor je pasni ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayut akak blh bagi 3 kalu nak..heheh.. abuaidan tgh bersemangat tuh..akak cuma dok atas bangku tepi tpt dia buat kerja, layan dia borak2..cukuplah dia dah hepi..wak teman kan..

      Delete
  10. rasa rasa kambing tu makan apa dulu?.....kobiske atau rumput hi hi hi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kobis lagi sedap dr rumput kan...:)

      Delete
  11. upah aidan la tolong cabut rumput...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia dah takleh harap dah berkebun nie since ade kucing kat kebun..asyik cari kucing jer sampai pijak2 tanaman..heheh

      Delete
  12. nak uruskan mmg penat ler tpi hasilnyer mmg berbaloi2 lah !

    ReplyDelete
  13. Sis, biarlah garden messy sometimes. yg penting jaga mood & kesihatan diri 1st. when u feel good later, sure u will b happy to clear the mess.

    ReplyDelete
    Replies
    1. u r right olive..by the time my condition got better maybe i dah tak jumpa jalan nak masuk kebun..hehehe

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads