Thursday, 25 October 2012

Cambahan Baru dan Angan2 Tentangnya

Di musim panas ini nampaknya kekurangan sayuran hijau untuk dijadikan sayur. Sawi mahupun pakchoy nampaknya tidak begitu subur diwaktu ini, banyak sangat serangaan bugs. Bila terasa hendak memakan sayur hijau susah pulak nak dapat, walaupun sedikit untuk diletakkan dalam maggie. 

Nasib baiklah ada benih sayuran hijau tropika yang dihantar oleh Olive baru-baru ini. Benih yang ditabur pada sabtu lepas telah pun bercambah, alhamdulillah. Sedang menunggu sayur-sayuran ini membesar. Sejak tinggal disini hampir 4 tahun, sejak itulah tidak merasa sayuran2 ini. Namun kesedapannya tidak pernah dilupakan. Malah sedang berangan-angan apa yang nak dibuat dengan sayur-sayur ini nanti.

Kailan - Kailan ikan masin atau nasi  goreng kailan pun sedap jugak

 Bayam -benih yang ditabur begitu rapat nampaknya, mungkin kena jarangkan lagi. Sayur putih bayam pun sedap, goreng pun boleh tahan jugak. Rasa-rasanya hendak memperkenalkan sayur bayam ini kepada kawan2 serta jiran disini, selama ini mereka tahu tahu makan bayam pasir sahaja, ini bayam sebenar sudah datang.

Kangkung - yang biasa ditanam dari batang (dari kangkung yang dibeli dipasar), namun ini pertama kali menanam dari benih. Rasanya kangkung dari benih daunnya tidak selebar kangkung air dan batang yang lebih kecil. Namun lebih senang barangkali dengan hanya menabur benih dah tumbuh dah mereka ini, lagipun kangkung yang subur tak byk dijual dipasar bat masa ini. Teringin nak makan kangkung belacan rasanya ataupun nasi goreng kangkung. 


Kita doakan sayur-sayuran ini cepat membesar dan cepat plak boleh dituai, inshaallah.

19 comments:

  1. sunguh rajin mak yg jauh dimato tuuu..

    ReplyDelete
  2. tak lama lagi boleh la merasa sayur2 ni.....rasa nya tak lama mana permbesaran dia. terutama kangkung kalo time hujan cepat je cambah nye kan. Bayam masak rebus air dengan ikan bilis sedapnye......mmm :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer kot...ikut dlm peket tertulis dalam 30-40 hari..hmm dptlah merasa kan...sedap jgk tu sayur air ngan ikan bilis..

      Delete
    2. setuju..bayam masak rebus air ngan bilis..tumbuk2 lada putih & lada hitam skit...campak2..mmg suka sangat ratah pun abis seperiuk!
      lagi pun bagus utk maintain HB time2 pregnant ni...sy tahun lps preggy..everytime nak kne wat check perut..sehari sebelum makan bayam..sure nurse senyum tgk HB result...12 keatas..selamat!!

      Delete
    3. wah ..betul ker gitu nadia..baru tau rupanya..thanks for the info..nanti bym sy ready..sy rebus bym tiap2 hari..yeaayyy :)

      Delete
    4. bayam contain zat besi yg tinggi...sama gak ngan ikan bilis..mungkin bergabung dua tu jd ultraman la badan kita hehehhe

      Delete
    5. heheh...jadi ultraman taro.

      saya pun macam nadia jugak,kalo masak rebus hiris bawang besar sikit dengan bawang putih dan cili merah sikit lepas tu tambah ikan bilis....seperiuk pun saya boleh habis kan.Ratah gitu je...memang sedap dan sihat.

      Bagus untuk awak ummu,time preggy2 ni. :)

      Delete
    6. aahh..bwk tul promonya ttg bayam nie...ccepat2 lah bayam jd besau...:)

      Delete
  3. ummuaidan..kangkung tu mula2 je halus bila dah dapat banyak air..siapla dia akan merebak dan daun jadi lebar..good luck dgn tanaman baru..selamat berhari raya di perantauan..jgn selalu makan maggi ya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. setujuk!!...jangan selalu makan megi. xbaik untuk kesihatan. :)

      Delete
    2. yer ker kak..sebab tgk kat peket daunnya kecil jer..takperlah nanti tunggu nengok...

      alaa bukan selalu mkn megi..tika mls jer..mungkin 2 minggu skali kot...heheh

      selamat hari raya kawan2..

      Delete
  4. Assalamualaikum ummu..
    alhamdullillah.. nani sihat.. ummu sihat? macam mana persiapan raya esok? ada buat baju baru? kasut baru? tudung baru? masakan baru? nani simple.. sambutan w/o balik kg.. 1st time raya kat KL.. tapi schedule mcm biasa.. gi solat raya, tengok ibadah qurban.. dan jalan umah pak/mak sedara... tu je ler kot.. hihihih.. :)
    SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA untuk ummu dan keluarga di sana.. :)

    >>> pssttt.. best nampak cambahan anak benih dah berdaun tu ye.. siap plan nk masak apa dah.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumslam nani...

      Semua sehat.. lusa kami beraya.heheh...takder persiapan yg baru2 bahkan sama cam hari biasa jer... mungkin tunggu daging korban kot..leh buat sup tulang..heheh

      SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA utk nani sekeluarga gak...

      Delete
  5. As salam ummu,
    Baru kelmarin saya pindahkan anak kailan dan sawi ke batas. Sebenarnya saya kurang gemar tanam sayuran jenis berdaun sbb ia agak cerewet dan perlukan penjagaan yg lebih. Saya pula bukan selalu blh jenguk kebun kecil utk siraman dan pembajaan. Tanam juga sbb nak merasa sayur bebas racun.

    Selamat menyambut hari raya aidiladha buat ummu sekeluarga. Cik abe ummu org mana? Kelate jugok ko?

    Ada org buat ibadah korban tak kat sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam en.adry,

      memang menanam sayuran hijau melecehkan tambah musim panas..kdg buruk sgt kena makan dengan serangga, berlubang-lubang.. tp tak best jgk kalau takder sayur hijau sbb tuhla cuba tanam jgk sikit2..

      Selamat Hari Raya utk en.adry sekeluarga jgk.. jauh2 nie mcm mana nak balik? inshaallah tahun2 kehadapan...

      Kat sini lagi senang dpt lembu utk korban..mmg biasa orng buat tiap2 tahun..lgpun lembu lebih murah jgk

      Delete
  6. Sis, so happy for u. All bernih can germinate. Berbaloi beli & sent to u. Really hope that u can get the harvest at the end. kesian la sis didn try the green vege for 4 yrs ad!! u so rajin!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah nasib baik ada olive..kalau tak tak merasa 1 nak makan sayur2 tuh..cuma tgk gambar kat blog u jer lah...mesti rajin maa...kalau malas mcm mana mao makan?

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads