Wednesday, 3 October 2012

Yang Dilanda Kepenatan, Yang Dilanda Kerajinan

Assalamualaikum & Peace be Upon You.
Pengunjung blogku yang budiman...

Hujan beberapa hari yang lepas banyak kebaikannya, dari menyuburkan tanaman hinggalah menyuburkan rumput rumput dihalaman juga. Semasa musim hujan elok rumput-rumput dibiarkan tumbuh daripada dicabut buang kerana rumput2 boleh membantu mengurangkan hakisan tanah pada batas & tanaman semasa hujan lebat atau dinaiki air. Kalau sewaktu halaman dinaiki air dan batas2 pada waktu itu sangat bersih dari rumput rumpai, jawabnya senanglah tanah2 itu wash away oleh air hujan...

Bila hujan telah berlalu, hari-hari bertukar menjadi panas, rumput-rumpai boleh memberikan pemandangan yang buruk pulak pada sekitar halaman,




Mahu tak mahu terpaksa juga angkat cangkul buat sikit kerja-kerja merumput. Aaahhh terlalu banyak, tak tahu mana nak mula. buat sikit kat sini kemudian bergerak kat tempat lain pulak..tak boleh nak consentrate satu persatu.. sebab kalau dibiarkan untuk setel part by part jawabnya berharilah..by the time part yang last tu finish, part yg mula2 siap pulak ditumbuhi rumput balik. 
Dalam setengah jam merumput dihulu hilir terasa penatnya walapun tak berpeluh. Cepat penat, kalau biasa boleh jer buat kerja  berat walaupun sejam dua. Ini rasa macam tak cukup oksigen pulak. Tak larat nak meruskan lebih lagi. Malah untuk menyidai kain pun terpaksa dibuat perlahan-lahan mengambil masa., apatah lagi kalau nak menghabisan 1 page Quran termengah-mengah macam tak cukup oksigen rasanya.
Takkan anemia lagi kot....

Ini jer bahagian yang telah di'terang'kan agak sempurna walaupun tak 100% free from weeds

Lain pulak dengan Abu Aidan, lately tengok dia balik awal jugak from school and ada masa untuk dikebun petang-petang walaupun setengah jam, ini petanda yang baik. Malah dia punya 'department' pun kelihatan beres,
Dan department dia yang satu lagi kat frontyard pun nampaknya dia dah usahakan untuk menanam sedikit pokok buah-buahan, ini sudah bagus.
Frontyard -kawasan untuk tanaman pokok2 besar

Dan yang sentiasa dilanda kerajinan adalah budak kecik ini,

Sudah menunjukkan kepandaian menyapu walaupun tidak diajar atau disuruh. Menggunakan penyapu disapunya semua daun2 kering dan dilonggokkan dengan penyapu pada satu tempat. Wah, surprised jugak. Malah bila penyapu tercabut dari handle pandai pulak dia menyambung balik/ membaiki penyapu itu, menjadi seelok-eloknya. Biasalah mak akan tetap kagum dengan kebolehan anak kecil mempelajari sesuatu kan, walaupun itu adalah normal bagi setiap kanak2 (proses pembelajaran).  Alasan yang selalu diberi untuk keluar bermain dihalaman adalah "mummy Aidan want to go outside, Aidan want to sweep the house"..

Yang dilanda cepat letih nie nampaknya nak kena pergi buat air milo untuk tambah tenaga...hmmm

21 comments:

  1. normal la org perempuan... saya pun macam tu kadangkala... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm..tuhla...dlm bbrp ketika tu tiba2 rasa kepenatan yg kecepatan sangat...

      Delete
  2. kalau nk hilang kan weeds tu sampai sudah nak habiskannye sbb byk kan?......buat slow2,please take care yourself k. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks a lot shiro, tp sy nie jenis tak suka tengok bersemak samun, nak cuba cepat2 clearkannya...

      Delete
  3. akak ada anemia ke?xlarat bt pelan2 yer :) nnt aidan blh tolong pulak.hihihi :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu ade jgk sikit2, yg cepat letih & mcm tak cukup oxigen nie..kurang iron kot...aidan dah boleh tlg bak cabut2 pokok nie tp kena keep telling him don't remove mummy's plants..hehe

      Delete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Mungkin pregnant ....wakaka :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olivee...!!! i didn't know u dah ada baby, mcm experience jer..u dah tukar tukar jd doc now errr...ok, kalau pregnant nanti i nak deliver ngan u, ok..? hehe

      Delete
    2. hahhaa...no lah! i tak pernah!!! hehehe...sis, dah sent out the seeds semlm...will reach in 2 weeks time...lama kan

      Delete
    3. i know olive, just kidding with u..thanks a lot for the seeds.. can't wait for it..how nice when cyber fren comes in real life kan..anyway when free, i'll email you..ini internet pun on&off..take care..

      Delete
  6. salam ummuaidan,

    saya pun sama, malas betul time nak cabut rumput yg buat semak pandangan, tp tulh kena buat jgk.....

    ummuidan anemic kot ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dini, tak seronokkan tgk kebun bersemak samun penuh rumput...

      Dulu ada jgk anemic masa pregnant & masa slspnya..fatigue & tak cukup nafas, kata doctor kurang iron, this time tak tahulah..mungkin tak cukup tidur ngan rest kot sbb mlm lebih pendek, 4.30pg dah subuh..

      Delete
  7. Assalammualaikum dik,
    buah buahan apa yg nak ditanam?..benih jambu batu dan rambutan, tak sempat nak selitkan dalam bungkusan, baca email ummi, pos dah jalan.pos pd.2 oktober.pagi.Ingat nak selitkan juga keratan batang pokok2 ros dan lavender, tapi takut pula menjadi penyebab bungkusan kena tahan.Apa pun selamat dalam penantian hehehe,doalah agar semuanya selamat diterima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam kak, cadang abunya nak tanam pokok betik ngan pisang dulu tuh, tgklah...takper lah kak mungkin susah jgk nak dptkan benih tu kan...yg batang2 kalau selit mmg masuk tong sampah kastam...thanks a lot kak atas ingatan & kemurahan hatiku it, tak terbalas...

      Delete
  8. As salam tuan kebun...., (nama kat profil dh ubah, tak tau nk panggil apa..hehe..)

    Kebun yg luas mcm ni sememangnya memerlukan kederat tulang empat kerat yg bukan sedikit. Hanya semangat dan keazaman saja yg mampu memberi kekuatan utk teruskannya.

    Laman rumah yg luas tu blh la nk tnm pokok buahan yg dirasakan sesuai dgn cuaca kat sana.

    Cangkul tu org Fiji panggil apa ye? Ore Kelate sebut, cok cakul..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'kumsalam,
      dah tukar nama balik, kesian en. adry susah nak panggil nama..hehe...

      Bila musim panas rasanya byk sangat ruang utk menanam, tp bila musim sejuk sikit rsanya tak cukup tanah..buat sikit2 lama lah tulang 4 kerat dptlah juga mengusahakannya, inshaallah.

      Lama yg luas separuh buat anak main, separuh dah tanam pokok besar..buah-buahan tak variety sgt kat sini - durian tak sesuai, rambutan, duku langsat pun tak..buahan yg biasa spt limau mandarin, salifa, mangga jer yg bermusim yg trdpt..

      cok cakul tuh tak tahu lak apa diorng panggil cuma biasa dlm englishnya jer lah biasa 'hoe'.

      Delete
  9. Best laman yang luas ni, boleh tanam macam-macam. Si gardener kecik pun nampak gaya tak lama lagi bol;eh disuruh mencangkul pulak.. hehehe. Macam ada tanam jagung jugak ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kat mesia seronoklah luas mcm nie byk jenis blh tanam, tp kat sini pokok buah2 terhad yg blh dtanam, tambah pulak yg ayahnya buat guidelines tak leh tanam pokok besar kat tgh2..yg kecik tuh cabut rumput pun dah pas dah... yer..yg kelihatan tu jagung..

      Delete
  10. Rehatla kalau letih sambung semula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm..thanks..nanti sambung esok lak yer..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads