Friday, 4 January 2013

Homemade Roti Naan

Makan diluar sudah menjadi lifestyle bagi kebanyakkan Malaysian namun tidak bagi masyarakat disini. Kebanyakkan mereka lebih suka makan dirumah yang homemade. Restauran atau gerai2 makanan pun tidaklah banyak seperti kat Malaysia, kalau ada pun belum tentu halal dan bersih.

Oleh kerana sudah terbiasa dengan makanan dari pelbagai citarasa seperti Melayu, Western, Indian, Chinese dan sebagainya kadangkala keinginan untuk menikmati makanan lain dari yang routine terbit jua bila hiduo dirantau orang nie....namun tiadalah choice melainkan kena buat sendiri..huhu... 

Salah satu makanan feveret masa kat Malaysia adalah roti naan yang dimakan bersama Tandoori Chicken...namun pagi ni takderlah buat tandoori sebab tak ready kan..cuma buat roti naan yang dimakan bersama fish curry sahaja...

Lazat dan cukup mengenyangkan

6 biji roti naan dibuat menggunakan 2 cawan tepung gandum. Chef habis 2 keping, big boss 3 keping dan small boss 1 keping..alhamdulillah memang menyelerekan..

Resepi roti naan yang terbaik (setelah dicuba dai pelbagai resepi)

Bahan2
- 2 cawan gandum
- 2 sb plain yogurt
- 1 sk garam
- 1 1/2 sk gula\
- 1/4 cwn susu segar
- 1sb yeast (sepeket kecil pun boleh)
- 1sb minyak masak
- sedikit air suam

Method
- Panaskan susu (suam2 kuku) dan campurkan gula didalamnya, masukkan yeast kedalam susu suam, biarkan sehingga yeast berbuih.
- Gaulkan rata tepung gandum, minyak, yogurt serta garam
- Masukkan susu suam yang mengandungi yeast tadi..digaul dan uli rata
- Kalau campuran kering tambahkan sedikit air suam sehingga boleh membentuk doh yang bulat dan tidak melekat ditangan..

 Biarkan doh sehingga sejam atau naik 2 kali ganda

 Setelah kembang, buang angin, bahagikan kepada beberapa bahagian dan jadikan bulat2 kecil

 Leperkan bulat kecil dan balik-balikkan didalam tepung untuk tidak melekat pada papan gelek

 Gelekkan dengan roller sehingga menjadi nipis, 1cm pun cukup

Setelah kuali leper yang tebal cukup panas, masakkan diatasnya tanpa minyak dengan api kecil dibalik-balikkan dua kali hingga kembang.

Angkat dan sapukan dengan butter atau margarine pada kedua2 permukaan. Siap untuk dihidangkan dengan sebarang kari kegemaran. Makan begitu sahaja pun sedap.


Rasanya tetap sama dengan yang kita beli dari kedai walaupun tidak dibakar didalam tempayan besar seperti dikedai mamak. Gunakan kuali tebal bakar tanpa minyak..jika takde gula tebal boleh cuba guna non stick frying pan. Tertunailah hasrat nak makan roti naan... :)


58 comments:

  1. Assalam Ummu...sedap nya makan roti naan pagi2 cecah kari...nyum2!.. pandai Ummu buat...bos kecik makan 1 je ye?? klu Pa'e bawa gi kedai mamak mau 2keping roti canai 0 tu dia perabih...hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..feveret nie makan nan kari ..hehe.. roti nie actually besar dan tebal atie..makan satu pun dah kenyang..tuh kira byk dah tu aidan makan..:)

      Delete
  2. salam kak..

    sedapnye klu dapat mkn roti ni buat sarapan..rajin kak buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..
      heheh..dah terpaksa kan...tak blh beli..

      Delete
  3. salam ummu..sggh k'imi kagum betul ngan nor ni...rajinnya...terasa nk serap sikit kerajinan nor ni,negeehehe!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak imi...bukan rajin kak dan mmg kena buat kalau teringin sbbb takder nak carik...alaa akak pun ghajin jgk tu

      Delete
  4. assalamualaikum ummu...sedapnya roti nan tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaliakumsalam mama..
      alhamdulillah sedap..:)

      Delete
  5. Pandailah Ummu. Kakak tak pernah buat tau. Jujur nie selalu kakak beli aje. Tak sangka mudah juga. Kalau rajin kakak nak ikutlah cara yg ummu dah tunjuk nie sebab kakak pun suka roti naan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa jer kak...alaa akak kan senang jer nak dpt kat sana..takyah susah2 boleh beli jerr...:).. cubalah kak cara nie mudah n sedap...

      Delete
  6. salam... best best nanti boleh rujuk sini bila ada mood masak nanti.. tak payah pakai tempayan untuk masak.. kuali leper pun ok ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak mar...boleh masak kuali leper yg tebal kak..rs tetap sama..selamat mencuba

      Delete
  7. Saya kurang gemar mencuba resipi di Internet. Sebab pilihan terlalu banyak. Ramai tukang masak bercerita tentang resipi namun bagi saya, asas kenapa guna bahan tersebut menjadi persoalan di benak minda ini. Lihat cara puan bercerita dengan gambarnya sekali buat saya terpikat untuk mencuba resipi ini.

    Mungkin puan boleh kongsi resipi kuahnya pula. Tak lengkap makan roti naan tanpa cicah kuah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks wong... kalau kuahnya pula taklah spesifik kuah apa sebab janji ade karinya sahaja cukuplah..kari ayam atau daging atau ikan...saya gunakan pn kari lefover smalam tuh..hehe...
      tp kalau nak resepi jgk inform balik ya...

      Delete
    2. Nanti kalau puan ada resipi rahsia untuk roti naan ini setelah puan buat beberapa eksperimen, jangan lupa kongsi bersama. Teringin juga nak mencuba. Saya tak lalu nak bereksperimen. Orang bujang memang nak cepat. =)

      Delete
    3. Wong..dah takder rahsia dah...ini yg terbaik y pernah sy cuba..mmg suka tastenya..kalau kari tuh masak kari ikan cam biasa tumis serbuk kari, bawang putih, bwg merah, halia..daun kari sampai naik minya..pastuh tambah air..masak seketika...letak ikan...kemudian santa..masak sehingga naik minya..jgn lupa letak garam, asam. tomato..nak letak perasa pun blh jgk//

      Delete
  8. tq share resepi . mmg sedap ni

    ReplyDelete
  9. As salam ummu,
    Nak roti nan dua ketoi.. kuah bagi lebih ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam che adry...
      2 ketoi roti nan siap..! kuah apa che? heheh

      Delete
  10. salam ummu. perg rajinnya...cicah kari daging sedap ni...slurppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa...tak ghajin sbnrnya...cuma nak beli tak dapek...

      Delete
  11. Assalam ummuai
    Aduh seleranya Cecah roti Nan Dengan curry ikan

    ReplyDelete
  12. skrg slalu bli yg kat giant jer..hihihi :) org mlas la katakan..adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ready made kat giant pun ade jgk ya...

      Delete
  13. ummu,
    tak pernah lagi buat sendiri naan..macam boleh buat je..ala..tetiba terasa nak makan naan juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang jer tuh bhn2 n cara nak buat yg penting kene rajin jer..:)

      Delete
  14. salam ummu,
    wah makan naan arini...gebu molek naik doh roti tu..sy pun lamo doh tak main roti..terliur plak..
    aritu penoh wt tandoori guna paste segera..menyesal..baik wat sdiri paste nyer..hok instant tak sedap..tawa heber

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam nadia..

      lama daa tak makan..actually roti ni kalau tak naik pun ms masak tetap sedap rsnya...

      kalau tandoori tuh sbnrnya paste buat sendiri lagi best..ade resepi yg terbaik..

      Delete
    2. nanti share kan resipi tandoori...ke dh ada kt blog ni?

      Delete
  15. wah sedapnya....time kasih tuk resepi...cam nak cuba la..heheheh

    ReplyDelete
  16. wah sedapnyaaa...feberet ni tapi skrg xleh buat nanti hubby nk mkn..dia tgh diet karbohidrat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh feberet ya...bila line clear nanti blhlah cuba yer...:)

      Delete
  17. la... senang rupanya nak buat roti naan... nanti nak try la.. nampak sedap betul tu... thanks share... ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang dibuat dan sedap dimakan...selamat mncuba..

      Delete
  18. wah, nampak sangat sedap... kari ikan tu pun menggoda juga :)
    Ada masa nak cuba buat juga, tq for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kari tuh simpla jer tau..style kelantan..heheh...
      nanti cubalah nur..

      Delete
  19. Salam Ummuaidan,

    Wah sedap nampak naan ngan kari ikan. Mak yong makan sampai dua ya! Mak Aji pun kalau berbadan dua roti canai makan dua gak. Kalau big boss makan sampai 3, itu tandanya lain kali kena buat lagi sebab dia suka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam makji...
      satu pun dah tebal n besar dari roti canai..kalau 2 tu kira bunccit laaa...dlu dah buat..bos mmg suka naan nie..hehe...yogart ade lagi tu..blh buat sekali lagi..:)

      Delete
  20. salam dik,
    terimakasih kongsikan resepi ni.kita dan copy dah, tapi entah bila nak cuba ni.Hari tu gi kl, akak makan roti naan, best.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak..
      nanti cubalah..alaa sekali sekala masak special kat umah..yogurt tuh plain yogurt tau

      Delete
  21. roti nan cicah kari kan? kari ayam je org blh makan. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...buatlah ngan kari ayam yer aim..:)

      Delete
  22. i think i have the kuali leper yg tak pernah i guna. Can try la. very interesting! i nak put in cheese, garlic & onion!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah..that's good ..come on u shd try..garlic naan also good...u tumbuk garlic halus then tekan pada roti yg belum di masak atas kuali..walla sedap..

      Delete
  23. feberet makan roti nan,sedap sangat. Kongsi la resepi kari ikan style fiji awak. Mesti lagi kaw punya. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. feveret awak jgk yer...nanti ade ms sy kongsikan resepi ikan bodo2 nie..hehe

      Delete
  24. Maaflah, baru terjumpa blog ni. Saya nak bertanya sedikit. Bagaimana cara untuk makan roti naan dan ayam tandori? Di kawasan Hulu Langat, tempat saya tinggal, restoran mamak tumbuh bercambah seperti cendawan selepas hujan. Saya terliur dan pernah beberapa kali memesan Roti Naan (kadangkala roti Naan garlic) bersama ayam tandori. Yang sampai biasanya kuah dal, kuah hijau (berbau seperti sayur) dan beberapa sayur kobis. Saya tidak tahu nak makan bagaimana. Cara biasa saya buat ialah masuk sahaja dalam mulut satu-satu

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya orang makan roti naan cicah ngan kari..ayam tandoori tuh blh makan gitu jer..cicah kari pun ok..sedap tuh

      Delete
  25. Ummuaidan, terima kasih atas perkongsian ini... Semoga Allah merahmati anda sekeluarga...

    Saya nak tanyer camner 'buang angin' untuk doh yg dah kembang tu... maaf , saya baru nak belajar..

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk buang angin tuh tepuk2lah atau tekan doh tuh...tp angin akan keluar jgk ms kita leperkan doh kecik2 tuh

      Delete
  26. pengen nyoba resepnya...lama tak makan roti nie,

    salam kenal

    ReplyDelete
  27. bookmark this :) nak buat tandoori la to go with it.... eiii gedik tak habis hihi. harap ada yogurt dalam peti kang terbantut hasrat.

    ReplyDelete
  28. sllu dok pekena roti nan kat reatoren zefee ja.. dah ada resepi disini copy naaa

    ReplyDelete
  29. Kat dapur ade gulai kambing....terus cari resepi roti naan..skrg sy tgh buat..harap2 jadikk lerrrr...:D

    ReplyDelete
  30. Kat dapur ade gulai kambing...terus cari resepi roti naan..skrg tgh buat nie...harap2 jadi la..huhu :D

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads