Wednesday, 31 October 2012

Harvest 4 Capsicums

Selepas masaknya yang pertama dahulu, buah-buah yang lain juga masak dengan cepat hingga tukang kebun tidak memberi perhatian kepada mereka-mereka ini hinggalah Abuaidan berkata "why don't you harvest the capsicums, if u leave for too long the skin will be spoiled". Sebenarnya tak harvest lagi sebab belum ada idea nak buat apa dengan capsicum nie. Dah bos cakap camtuh, kena taatlahkan, so pagi nie harvest lah yang mana-mana ready. Masih ada lagi beberapa biji yang sedang masak..namun tunggulah.




Bila dah jadi banyak macam nie macam tak tau nak buat apa pulak. Agaknya nanti kena buat ChopSuey ataupun sayur goreng campur ataupun buat pizza ker. Kalau makan sebagai salad macam tuh jer pun sedap cuma letak sikit salad dressing jer lah. Thousand islands pun sedap...

24 comments:

  1. hari tu... kat blog En.Iskandar dia buat 'capsicum sumbat'... isi dengan daging cincang... top dia letak tomato slice... lepas tu dia panggang... nampak sedap sangat... bole try kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for the info..nanti nak gie check blog dia camanaer dia buat tuh..che inskander mmg taww byk resepi tuhh.

      Delete
  2. salam.. ye la ummuaidan buatla capsicum sumbat mcam ejaMaria sebutkan..akak baru semai benih

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah kak mar,dah start menyemai benih camsicum ya kak. hujung minggu ni baru saya start menyemai capsicum. akk dulu dari saya....keke :)

      Dalam blog en.is aritu ada buat capsicum sumbat tu. nak sedap lagi tabur grated cheese dan panggang....confirm licin kut. heeee.... :)

      Delete
    2. heheh..yer ker...tapi...sy ader mslh baru plak...makan daging jd loya nak muntah laakk...alamaknyer berketullah daging dlm fridge..dahler haritu ade blogger bgtau preg takleh makan capsicum..hangin..hmmmm

      Delete
  3. kalaulah dekat...sudah muka ini tidak malu untuk meminta capsicum ituuuuu.....kuikuikuikui

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah...kalu duk dekat mmg wat muka tak malu dah...:D
      sehat merah menyala..color tu lawa...
      erm..dgg ada lg kan..capsicum ada..boleh la try resipi en is tu...pokok capsicum sy br 2-3 inci kut...mudah mudahan membesar mcm ni...semangat!

      Delete
    2. kalau dok dekat mmg korang jd tong sampah kamilah..heheeh..tanam bersemangat makan yg kurang bersemangat..jiran sebelah umah hindu, selalu bg makanan nak expired kat kitorang nak tukaq ngan sayuq..heheh

      amek ms jugak nie nak jd besaq camni..tp kalau tak dok tgh panas sgt takler kering buahnyerr..

      Delete
    3. uik ada plak strategy gitu hahahha...ishk ishk..
      orite thanks for the tips...kalau mcm ni tanam dalam pasu kan..senang nak alih area panas tak panas...

      Delete
  4. Assalamualaikum mak buyong.. sihat?
    nani baru balik dari klinik.. check up hari ni... alhamdullillah... semua ok.. tadi kena injection ATT terus.. sbb dah nak masuk 7 bulan kan.. so anything can happened.. hopefully semua ok nanti.. :) :P >>takot gak dah dekat2 ni<<
    >>> capsicum mmg sedap wat sayor campur.. berseri2 je nampak.. tapi letak atas pizza pun best.. :) kalau nani buat pizza mmg nani suka letak capsicum.. :) nyummyyyy!!!!
    dah lunch ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mak yong..orng sini sehat jer..
      alhamdulillah semua selamat kan..takperlah ade 3bulan lagi..kena sbr2..heheheh..berdebar2 masuk 3rdterm ya..

      biasa selalu gina wat pizza selain taruk dlm sayur..namun blom ada piza cheese la plak ..kena tunggu lagi..

      Delete
  5. Comeynya capsikum ummuaidan.hehe..kunyah buat ulam pin best ni. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. comel kan..hehehe..ulam takper sebab tak pedas hehe..meh sy bagi hitomi byk2 dr kebun nie...

      Delete
  6. aduhai dapat kat KA ni dah lama disalad, disup or ditomyamkan hehehe

    ReplyDelete
  7. Oh syoknya ada fresh capsicum. sini baru masuk spring kenalah menunggu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yer ker ingat korang kat sana blh tanam sepanjang masa except winter ...hhe

      Delete
  8. Sumbat tu sedap. Saya suka ratah je dalam salad. Dressing olive oil + lemon juice + salt + pepper. Atau buat roast chicken, kasi char sikit capsicum, red onion dan potato. Adusss sedapnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya yg dah lama tunggu capsicum nie tiba2 mcm kurang berminat plak..heheh..ratah dlm salad mcm kat pizza hut sedap kan...dgn dressing nya.. nantilah bila angin rajin dtg blh cuba cara mama..thanks

      Delete
  9. assalamualaikum ummu...seronoknya tengok capsicum ni cantik jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mama...memang tgk dari jauh dah nampak merahnyer..menarik gitu kan..:)

      Delete
  10. arh............cantiknya!!! teach me how!

    ReplyDelete
  11. kak nor bt pizza la...hihihi..cantik je jd yer...alhamdulillah :))

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads