Thursday, 11 October 2012

Fiji Day, Blackout dan.....

Assalamualaikum & Peace be upon you..

Semalam adalah public holiday atau Fiji Day (Hari kemerdekaan Fiji), namum yang lecehnya daripada pukul 1pm sampailah 8.45am pagi ini baru ada eletrik. Sebab itulah tak dapat nak reply comments, nak update blog dan melawat blog kawan2...sory yer lah...apa-apapun alhamdulillah power dah ada balik...nanti siap entry gie melawat korang, inshaallah....

Independence Day dancers.
So smalam salah satu activitinya tolong Abuaidan buat stamping bus tickets untuk students, kat sini 80% student mendapat tanggunggan tiket bas untuk kesekolah. namun bas yang mereka gunakan adalah bas biasa (public transport), bukannya bas sekolah yang khusus - tak ada!. Bayangkan anak2 yang berumur 6 tahun naik bas awam sendiri-sendiri untuk kesekolah.....

Pengagihan tiket diperkenalkan since last year, jadi mereka belum efisien dalam menyediakan monthly pass yang lebih memudahkan guru yang incharge mahupun students, mahupun bus operator. Additional work loads untuk teacher kan...yg lain2 pun banyak lepas tangan..

Juga setiap tahun on Fiji Day ada soccer matches peringkat national, still going on untill sunday - diadakan dekat stadium berhampiran rumah kami, a bit crowded sikitlah kalau nak keluar.

Dan pagi, seperti biasa aktiviti berkebun namun kerana matahati naik awal tak dapat berlamaan dikebun, pukul 8am, dah sangat panas..kurang dari sejam boleh dihabiskan dikebun lately kerana seawal boleh keluar pun kul 7am selepas breakfast dan Mr Boss ready untuk berlepas.

Sedikit hasil tuaian di pagi ini,

Kacang merah lagi, kacanga panjang semakin sedikit, capsicum, kacang bendi dan sedikit cili burung, alhamudlillah.


6 comments:

  1. wow... gambar 1st tu penuh bunga dan warna... mesti meriah kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa...depa nie mmg biasa pakai2 bunga nie...selit celah rambut lg biasa...

      Delete
  2. Assalamualaikum..akak dah agak dah something wrong happened..selalunya Ummuaidan ni rajin online... and again maghrib semalam di KL hujan ribut mengingatkan akak tentang awak ...janganlah di Fiji ribut juga....
    since dah kat FIJI so happy FIJI Day..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam..tuhla kak ...bosan gak takleh online niee...thanks akak for concern... fiji day dlm blackout mcm mana nak hepi yerr..panasssss...hehehe

      Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. comment ayut yg terdelete, sorry yer :nape panggil cili burung kak?mmg ke?hihihi... Happy National day utk Fiji..dh yg ke berapa tu kak? Malaysia dah 55 tahun... on Fiji Day, Blackout dan.....

      jawapan akak - bukan orng panggil cili burung atau lada burung ker?heheh..yg kemerdekaan keberapa akak tak sure lah yut...akak dok sini bukan amek taauuu

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads