Tuesday, 23 October 2012

Semuanya Bunga Jantan...

Pokok labu dah galak membesar dan berbunga, dah lama dah rasanya dari awal bulan 10. Namun setakat ini hanya 2 bunga betina yang keluar, yang lainnya semua bunga jantan... banyak pulak tu.

Hairan sungguh kenapa bunga betina tak keluar, padahal ada 3 pokok yang ditanam bersama-sama. Hanya sebiji buah sahaja yang terhasil setakat ini,

Bunga betina kedua yang keluar tidak sempat didebungakan. Layu dan kering begitu sahaja.

Sama jugak nasibnya dengan pokok2 timun batang yang kelihatan segar bugar dan mula berbunga. Banyak sangat bunganya, namun yang sedihnya tiada satu pun bunga betina...macam mana nak merasa buah timun kalau macam nie yer..


Bunga jantan berbeza dengan bunga betina dimana bunga betina kelihatan seperti buah yang kecil.

Macam mana nak buat yer?  By nature macam nie atau ada jalan supaya banyak bunga betina terhasil... atau kena buang bunga2 jantan dari tangkainya?.. pening gak bila berpikir2 tentang solution nya... 

27 comments:

  1. assalamualaikum.. mak buyong yg blom boyot.. :P hehehehe.. sama ler kita.. sejak2 baru berkawan ni.. nak je jenguk sini.. tambah2 org fiji tu suke mengapdet story kan.. :) lagi suka kita jengah.. :)
    oooo bunga jantan kucup ek.. bunga betina mekar ek.. camtu rupanya.. ingatkan sbb layu bunga tu.. sbb tu tak buka.. hehehehe.. ;)
    >>> sama ler dulu masa awal2 mengandung, saya suka makan mangga, tapi yg masak sajo.. yg muda2 tak suke.. sbb masam.. semua buah2 manis je saya makan ngandung kali ni.. termasuk rambutan, nangka, durian, cempedak, apple paling banyak.. sbb apple tak de musim.. hehehehe.. :) buah2 lain ikut musim kan.. haaaaaa.. lagi satu suka pisang.. sbb manis.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam mak boyot..
      bunga jantan tuh ade yg kembang...namn tah naper terambik gambar kncup lak...

      pisang tak suka..nak muntah...wekkkk

      Delete
  2. Cntik ja buah labu tu ummuaidan..rasa nk mencuba tanam labu pulak ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cbalah hitomi...inshaallah jadikla tu..

      Delete
    2. He.ya akan dicuba..ummuaidan,camna nk letak link blog ummuaidan kt blog saya ek?

      Delete
    3. nak letak link add jer lah blog address..boleh ker?

      Delete
  3. mcm pokok timun saya,banyak sangat2 bunga jantan....lama kelamaan jadi makin sikit dan bunga betina pulak yang keluar banyak setiap celah daun bunga betina keluar...saya terpaksa buang sesetengah tu sbb ada yang tak sempat nk membesar dah kuning. Macam berebut nutrien je. saya buang banyak buah betina dan fokus pada mana2 yang nk membesar tu.

    Kalau labu saya tak sure pula mcam mana,kene tanya otai2 kita la jawabnye. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooohh...mcm tuh yer...dulu tak gini...agak balance...nanti tgk bbrp hari lagi...

      yg labu tuh mmg sy pelik benar....dahla amek space byk...!!

      Delete
  4. suka pulak ngan labu ni..sebab last wikend ada masak lemak kuning labu..sedap! tapi nak tanam tu kawasan tak ada...erm nak follow entry ni kut ada solution..next time ada rezeki boleh tanam labu..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan masak lemak kuning lab... entah sapala nak tolong jwbkan...yer nadia...

      Delete
    2. hahahah sy tengah menjalankan aktiviti google..tapi tak jumpa lg..:D

      Delete
    3. jumper nanti bagitau yer..hehe tks..

      Delete
  5. saya pun teringin nak tanam pokok labu ni, biji benih dah ada, tapi bkn utk mkn buahnya tp hanya utk daunnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa..suka benor dia mkn ulam2 nie...hehe

      Delete
  6. As salam ummu,
    Benih labu dan timun tu yang dibeli atau ummu ambik drp buah? Timun tu kena kena sabar sikit lagi kot. InsyaAllah lps ni keluar la bunga betina tu. Labu jenis apa yang ummu tanam? Nmpk elok je buahnya. Ummu penah tgk tak labu katak?

    Pucuk labu dan kacang pjg dah ada tu. Gabung kedua2 utk dimasak lemak putih. Buh pulak lada hijau besar.. Nyam..nyam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam en. adry,

      Benih tuh ame drp buah tu..labu jenis kuning lah ..nama varieti tak tau..labu katak camaner rupernyer?

      hmmm...idea tuh bagus tapi ..belum pernah cba lagi nie...nanti ade ms leh try gak kan...

      Delete
    2. Benih yg diambil drp buah mungkin ambil masa yg lbh lama utk hasilkan buah krn mungkin ianya baka hibrid. Labu katak tu yg kulit menggerutu dan bersaiz besar. 4kg ke atas. Kat Kelantan byk org jual labu katak utk dibuat sira masa kenduri.

      Ummu kena cuba sbb ia mmg sedap. Saya dh biasa mkn.

      Delete
    3. oh yer ker..mungkin ade tul gak kan... nanti kalo sy balik kelantan cari labu katak..kat sini tak sure yg yg sama ker tak...

      Delete
  7. Maksudnya bunga jantan tu biasanya yang kembang dan cantik la ye? Susah jugak nak jawab cemana nak kuarkan bunga jantan atau betina ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa..lebih kurang laa..yg ada rupa cam buah tuh betina...
      mungkin ikut nature lah kot yer lyd..jd sendiri .:)

      Delete
  8. besarnyer labu uumuaidan.....lepah ni wat siro labu...sedak tuh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. napok besa tuh wok..tp tok cukup besa lagi...siro sedap gok...

      Delete
  9. Salam. suburnya labu! Mak Aji tidaklah tahu sangat, tak boleh den nak nolong pasal bunga jantan yg banyak tu. Pun nunggu otai tolong jawab, nak tumpang tahu sekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. labu mmg dah menjalar habis kehulu hilir dah makji..cuma berbuah sgt kurang...otai otai tuh sapa..hee.. yg paling bijak selalu dtg kat sini pun mr.adry@daun jer...hehe

      Delete
  10. oo baru tau ada bunga jantan dan bunga betina..sblm ni xpenh tau

    ReplyDelete
  11. meriah sungguh saiz labu tu...

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads