Friday, 5 October 2012

Preserving Seeds - Long Bean

It's always better to preserve on our own rather than buying from outside, save money, fresher & very easy to do.

 21/9/12 - young long beans

 5/10/12 - two weeks later, dried out

Long beans seeds -  ready for planting 

Just leave any of them on the tree until  dried out.

10 comments:

  1. blh dh tanam lg pasni :) sronok ye mcmni kan kak..continously menanam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tanam daa...tuhla boleh kurangkan bos bising asyik kena beli benih bila blh preserve sendiri kan...

      Delete
  2. This usually happens to me when I travel or forget to harvest the beans on time. Do you notice that the plant 'merajuk' for a while after we leave the beans to grow old on the plant? Takes a bit of time for it to start flowering again in my case.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama, yg i realised if the beans grow old, the flower also makin sikit..kacang become shorter, slowly slowly pokok mengering. somehow i realised yg kacang nie blh produce cuma dlm tempoh sebulan lebih sikit jer..tak tahu pulak variety lain kan..

      Delete
    2. haha. same happen to cucumber. If there are 2 cucumbers growing on the plant, u have to harvest yg 1st one tu. If not u will see the size of 2nd cucumber kecil ja tak mao membesar. One u harvest the 1st one, cepat dia membesar.

      Ummuaidan, i tak preserve seed. sebab tak cukup makan :P tell u a secret, i got those long bean seeds from supermarket. i purposely pick the fresh long bean yg lebih tua (tu yg mengembang & colornya kurang hijau) then i take the seeds...kadang kadang germinate, kadang -kadang tak...jahat kan i. tu la pasal i only hav one long bean plant ^m^

      Delete
    3. OOO..yg harvest the first one tu yang tak peka sangat..mungkin main harvest jer once ready...

      Olive...i must tabik you..very good in producing hybrid plants...heheh...at least u shd buy some seeds for planting..ayyyooo..kacang yg tak kering susah mo germinate mooiii...

      Delete
    4. ya. u r right. susah mao germinate. tat's y only one yg survive. dah beli dah seeds tu..now dunno wer to plant pulak..pengsan!

      Delete
    5. hmmmm..olive...olive..funny gal..:)

      Delete
  3. eh, macam ada yg dah bercambah benih tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum lagi tuh..cuma nampak mcm jer..hehe

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads