Tuesday, 26 March 2013

Suva, The Capital of Fiji Islands - Part 2

Sambungan dari entri lepas tentang bandar Suva nie...

Suva adalah sebuah bandar pelabuhan yang terletak dipersisiran pantai..dan juga pelabuhan dapat dilihat dengan jelas...

Kelihatan sebuah kapal yang begitu hampir dengan bandar..

Juga terdapat taman rakyat dipinggir laut

Pengangkutan utama adalah bas dan teksi...namun penduduk kota lebih memilih bas kerana lebih murah berbanding taxi..tiada komuter mahupun LRT..

Bas terbuka yang begitu popular..tiada cermin tingkap..jika hujan labuhkan sahaja tirainya..praktikal untuk negara yang panas...

Manakala coffee shops dan tempat makan yang biasa kita lihat ditanahair juga terdapat disini..Starbucks, Gloria Jeans, Nandos, Pizza Hut dan sebagainya semuanya ade..hanyalah tinggal persoalan halal atau tidaknya sahaja...

Restauran McD yang terbesar..Fiji Muslim League certified McD nie halal, namun tidak bagi KFC mahupun Pizza Hut..

Aktviti shopping kilat bersama big boss pada pagi Isninnya yang unfortunately hujan... namun diredah jugak untuk mencari apa yang patut...

This time Aidan with his permanent bodyguard..berpayung, berkopiah..

MHCC salah satunya shopping kompleks yang paling popular, namun dianggap high standard dan mahal oleh penduduk tempatan.. Kalau kita oklah ..taraf Sogo atau Jaya Jusco..byk departmental store jugak..

 Pemandangan didalam kompleks..ramai jugak pengunjung..

 Bahagian yang dikunjungi adalah bahagian pakaian kanak2..big boss kebahagian pakaian lelakilah..Pakaian untuk baby kat sini adalah lebih berkualiti dari yang diluar, walaupun kedai diluar jauh lebih murah..namun tidak kena dengan selera kita..orang kelantan cakap pakaian tuh nampak 'darat' sikit..huhuhu, bg diorang itulah yang disukai..apapun ikutlah selera & kemampuan masing2...

Pemandangan2 bandar yang berhujan... lebih kurang 2 jam jugaklah sebelum reda...nasib baik tak lebat sangat...


 Big screen pun ade jugak..)

Sebuah kedai pakaian..

Overall untuk shopping, Suva nie bukanlah good place pun jugak..tapi better than other town..Shopping complex yang berkualiti very limited..kalau nak yang bagus2 dan berkualiti eloklah bawa stock siap2 dari tanahair..barulah kena dgn taste kita... Apapun hidup yang sementara ini..tak perlulah berlebih2 kan..cukup ngan apa yang ade..then bersyukurlah..:)

Somehow untuk pengetahuan semua, pulau yang kami tinggal nie tidaklah sehebat pulau2 kecil Fiji yang lain yang lebih terkenal sebagai destinasi perlancongan..namun pulau2 itu adalah tersangatlah tinggi kosnya untuk dijejaki..bagi yg betul2 berada bolehlah..:)

Ade sikit lagi cerita pasal around bandar Suva nie..tp bukan psl tpt shopping lah...in the next entry yer..:)

51 comments:

  1. salam dik,
    terimakasih kongsikan gambar dan maklumatnya..sekejap je dapat melancung ke fiji..hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..
      Hehehe...melancong melalui gambar yer...senang kan...:)

      Delete
  2. mcm tak rasa bacanye...kejap je habis. hehe....next entry pulak.

    kene buat rombongan cik kiah melawat fiji ni...,....hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat2lah setup rombongan che kiah tuh...tak sabar nunggu nie...:)

      Delete
  3. As salam
    tak dapat gi tgk pic pun jadilah....

    ReplyDelete
  4. akak dok perati fesyen yg depa pakai..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade yg tradisional ade yg modern gak tuh..

      Delete
  5. bas open mcm ni mesti tak berbau hapak kan? rasa nak ke sana berjalan-jalan..:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha nadia, jom kumpul duit gi lawat nor .....heheheheh.....

      Delete
    2. tp kalau bas brenti ade gak kot bau2 econ semulajadi yg tak diingini...
      mehlah semua dtg berjln2 ..round island deh...

      Delete
    3. nak ikut gak kalau lawat makyong nor ni.. jangan tinggal daku ye.. dini and nadia..

      Delete
    4. wah bestnya ramai nak ikut..bwk budu byk2 yer...hihihi

      Delete
    5. bawak budu cap ketereh....sedapnye. :)

      Delete
  6. Penah dengar nama jer, ooo..mcm ni keaadaan tempat nya. tq share!

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least pernah dengar nama jgk kan..heheh

      Delete
  7. apapun bandar ni nampak menarik juga... bas tu cam best aje ! hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. natural air kan bas tuh..kalau laju oklah..berangin2...:)

      Delete
  8. tu la kan..kalau nak yang ikut taste kita, bawa la dari tanahair..tapi ok la tu ada juga tempat untuk shopping barang keperluan

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tempat orang tak sama ngan tempat kita kan..yg kita dah biasa daah

      Delete
  9. Suka la bas dier.. (^_^) tentu berangin jea biler naik bus..

    Besar nyer kapal tue.. Ala2 stars cruise ker..?

    Besar juga bandar dier..Tenang dan aman jea kan.. Mcm kat tempat kiter jea.. (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade pelbagai jenis kapal tuh yg berlabuh..cruise pun mungkin ade...

      Delete
  10. dimana bumi di pijak disitulah langit di junjung...kepelbagaian pengalaman yang di rasai membuat kan kita terfikir akan kelebihan dan kekurangan dalam diri....sesungguhnya kelebihan yang di miliki olih seseorang merupakan nikmat Allah yang tak terkira nilainya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh kak..sentiasa kita kena bersykur ngan kelebihan yg Allah berikan pd kita..tak semua org dptnya kan...

      Delete
  11. assalamualaikum... makyong sihat? dah makan? lunch lauk apa tadi?
    owhh.. macam ni tempat tu ye... skrg nampak keadaan nya lebih terperinci,, thanks for the info juga.. :)
    pakaian tu banyak pink.. i looiikeee u...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam..alhadulillah sehat..ni nak makan dinner lak nie..lauk kari ikan ngan bendi..sedap...pakaian tuh sebenarnya yg baby gal cantik2 gak..tp tak tahu baby apa so taklah beli lg..huhuh

      Delete
  12. tak dpt pg tgok pun jadilah..

    manalah tahu esok2 sesat kesana..ai sabor ajelah..malaysia pun tak habis jln lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kalo sesat nak jgn lupa pegi m'sia embassy yer ..cari alamat ummu..:)

      Delete
  13. hehe..."darat" lama dah x dgr tu...kalau pakaian tu, lebih suka beli kt M'sia byk pilihan dan murah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh ..selera mrk tak sama ngan kita..baik jer beli dr tmtp kita sendiri..:)

      Delete
  14. Jauh berjalan luas pengalaman....seronok dapat tengok negara orang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dpt jgk tambah pengalaman...

      Delete
  15. salam UA, kalu lagu tu buleh simpan duit dok kat suva ni...tak byk tarikan nak beli belah kan...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah org orng embassy kata..dok sini leh sipan duit sebab tak teroedaya utk shoppping...hhehe

      Delete
  16. nak tengok foto2 lagi..
    nak tengok kehidupan di sana...

    ReplyDelete
  17. selain suva ada town lain ke kak nor?ke ni je town yer?tp ok gak la tu..siap ada skrin besar..hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Byk lg town lain yg akak dah citer kat entri lepas yut..nanti lps nie akak buat coverage lagi..:)

      Delete
  18. ha ah, shopping complex tu nampak macam sogo.. betul tu ummuaidan, saya pun selalu beli baju used jer utk anak-anak... dapat byk dengan harga yg murah dan berkualiti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg used pun takper janji berkualiti, masih elok dan sesuai kan nur...:)

      Delete
  19. kapal tu macam dah parking atas darat jer gayanya dekat sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat ujung tuh jer parkingnya..heheh

      Delete
  20. best betul foto akak...rase sejuk jer foto selepas hujan tu.nampak lebih banyak pembangunan kat Suva nie...bab tempat riadah ade tak kak...kut aktiviti mancing atau pasar tani macam style bulan pasar ramadhan ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tpt riadah ade jgk tuh..tp kat area lain..akak tak sempat nak amek gambar tuh...pasar malam mmg takder..pasar biasa pun ttp awal..heheh...yg mancing tuh akak rs mmg akak kat tepi2 pantai tuh..

      Delete
  21. Baju kat shopping complex tu nampak mewah juga Ummu..
    tapi bas itu yg menggamit hati..hehe..tingkap pun terbuka kan? nampak masih klasik....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg baju2 kat situ kan atie..adelah mcm kat tmpt kita..tp mahallah bg depa kan...
      tingkap terbuka ..senang masuk angin...:)

      Delete
  22. tp lawa jgk bandar suva ni kak.

    ReplyDelete
  23. UA...kalau dah ada MC D halal dah ok banget tu bagi OKje hehe...
    shopping complex pun ok tu macam kat KL dah tu...

    ReplyDelete
  24. orang2 fiji suka pakai blouse dengan skirt ye...semua orang dlm gambar tu mcm lebih kurang same je fesyen pakaian diorang kan...

    ReplyDelete
  25. Salam Ummuaidan,

    lama x dengar 'darat', he he!!

    ReplyDelete
  26. Oklah Ummu duk kar area segini, tak lah bzy sangat kan. Tak lah berserabut sangat dengan jem ke apa ke.. Bas tu ada mirip2 kat area tempat kiteorang tinggal dedulu.. hehe.. ada tingkap tapi semua rosak..

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads