Friday, 22 March 2013

Suva,The Capital of Fiji Islands - Part1

Suva merupakan Ibu negara Fiji Islands yang juga sebuah pelabuhan dengan keluasan 2,048km persegi dengan populasi sebanyak 78,000 (lebih kurang)

Kota metropolitan ini jika dibandingkan dengan Kuala Lumpur adalah kecil mungkin sebesar area Jalan Raja Laut dan Jalan Tunku Abdul Rahman. Dari segi fasiliti, lebih membangun berbanding dengan bandar2 lain di Fiji, namun begitu kerana sebahagian besar mereka ini adalah beragama Kristian, jadi hari Sabtu kedai2 serta pusat2 membelibelah dibuka separuh hari, manakala hari Ahad ditutup kecuali supermarket2 yang besar sahaja mungkin dibuka.

Hari Sabtu yang lepas, sedikit aktiviti membeli belah ditemani oleh 'the biggest brother' memandangkan big boss berada di kem. Mencari sedikit barangan2 baby serta abangnya dan juga barangan yang tidak terdapat di bandar yang kami tinggal..limited time untuk shopping ditambah pula ketidaklaratan untuk bergerak turun naik bukit menjajak kedai...:)

Layan sahajalah gambar2 untuk melihat keadaan bandar Suva nie yer...:)

 Aidan and his bodyguard.. actually this boy baru umur 18..badan besar ..kuat makan..(sedap mengata)

 Bangunan2 kedai yang lebih besar...menuruni bukit

 Gerai yang menjual indian sweets di kaki lima.

 Semakin kedepan semakin meriah...

 Kesibukan mula terasa menjelang tengahari..



 Tempat mengambil teksi

Ada pameran kereta rupanya...

Seperti di KL adanya sungai klang ditengah bandar...inipun adalah juga sungai yang agak kotor...


 Salah sebuah kedai pakaian yang cantik bangunannya..

Shopping complex diantara yang terbesar...

Ini baru sebahagian daripada pemandangan2 bandar nie..inshaallah akan dimuatkan lagi dalam the next part..stay tune yer..:)

p/s : esok Abuaidan ajak ke Suva lagi sebab dia ade meeting ngan kena handle interview...tak mengapalah, penat yg minggu lepas pun baru nak lega, nie nak kena buat trip lagi..mmg tak larat..so awal2 pagi esok nampaknya dia kena drive sorang2 kesana..huhuhu

53 comments:

  1. salam ummu..bestnya dapat menikmati keindahan bumi ciptaaan Allah buat hambanya...satu yang pasti akak siti nampak nyata dalam gambar ini ialah kebersihan yang bagitu ketara sekali...Alangkah indahnya jika masyarakat kita di malaysia dapat macam ni...kdg2 terbit rasa kesal di hati...kebersihan amat tidak dititik beratkan sama sekali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..agak bersihlah jgk bandar nie sbb majlis bandaran betul2 menjaga..org2 kita kdg2 main belasah jer ikut suka buang sampah tanpa tanggungjawab..

      Delete
  2. as salam berjalan dengan "bodyguard" rasa selamat ....lengang jer bandar Suva

    ReplyDelete
    Replies
    1. waktu kami sampai nie awal lg sebab tuh nampak lengang..:)

      Delete
  3. seronok baca... terasa dah sampai ke suva dah ni... terus rasa teringin nak kesana padahal bandartu biasajerkan... sebab tak sangka ada orang melayu di sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ker ..heheh..ade lah bbrp kerat orng melayu kat sini..:)

      Delete
  4. Hi Nor,

    Tgk bandar Suva, ingat ko Jln TAR.....lebih kurang dehhh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dini...
      kalu area tpt beli belah nie meme napok lebih kughre jah..:)

      Delete
  5. Assalam Ummu..
    Nampak meriah juga Bandar Suva ni..cume kecil sikit kot..hehe..OK lah kan dapt jga shopping.. Ha'ah lah.. bandar nampak bersih sgt..
    Tak ikut travel lg?...take care! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkumsalam atie..
      oklah utk shopping..tapi ade yg tak kena ngan taste kita brg2 dier..
      tak larat nak travel lagi..hohoho

      Delete
  6. Bersemangat aidan jalan dengan bodyguardnya tu......hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak nak pegang tangan mummy tuh..nak bodyguard jer..:)

      Delete
  7. Not bad jugak tempat diakan UA...emmm puaslah jugak kalau nak bershopping heehe... mahal ke murah barang2 dia UA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak puas sebenarnya nak shopping okje..sbb byk yg tak kena ngan taste kiter..hohoho..yg kat kedai2 luar tuh agaklah murah jgk..tp kualiti kurenggg...

      Delete
  8. besar juga bandar suva nie ye.....cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. KL jauh lagi best n besar yan...:)

      Delete
  9. salam ummuaidan.
    kecik je rupanya Suva ni. tq sharing the info. pasni sambung citer ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ros..
      sebab nie kan pulau jer kan besarnya..at least ade jgklah kota metro mrk nie..hehehe

      Delete
  10. bila baca yr N3 about Fiji ni akak rasa macam nak travel ke sana je..best ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiji nie ade byk islands kak..yg small islands yg mmg tourism nyer mmg bestlah tp mahal..yg kami tinggal nie kira pulau yg terbesar..taklah tercantik..:)

      Delete
  11. tak jauh beza pun kan cam di Malaysia.. dari segi cuacanya pun nampak cam sama.. tapi panas ke tak kat sana Ummu?.. seronoknya dapat kenal tempat orang. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini ade musim panas yg amatlah humid dan jugak yg musim sejuk sket cam kat cameron..bolehlah...:)

      Delete
  12. bangunannya cantik..persekitarannya jugak bersih

    ReplyDelete
    Replies
    1. majlis perbandaran mmg jaga betul2 bandar nie...:)

      Delete
  13. assalamualaikum kakyong.. dah makan? of coz dah makan kan... terima kasih mendoakan safiyya.. mudah2an safiyya tak perlu tambah darah... insyaALLAH..
    >> tak ikut? so kena tinggal lah kali ni ye... ape pun skrg ni makyong kena rehat cukup ye... dah bape bulan ek? hmmm sure tak lama lagi kan... seronoknye.. :)
    bandar suva tu.. best nampak shopping complex? mesti beli baju baby kan.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam maknani..baru lps dinner ngan roti nan homemade tadi..heheh..semoga baik2 shj yer fiyya tuh..
      dah masuk 7 bulan dah nie..tuh makin tak larat tuh..hehehe...beli9 baju baby tp tastenya kurenglah kat sini...:)

      Delete
  14. tgk gambar ni pun rase macam dah ade kat suva...hihi...baru je berangan nak pg Fiji haru tu...tup2 kuar dah gmba kat n3 ummu ni;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..manalah tau angan2 tuh boleh jd nyata kan nanti...:)

      Delete
  15. salam UA, nmpk tene jah bandar suva ni...mcm selamat je, apa lg dgn ada bodyguard pulak tuh...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa pagi2 gitu mmg tak bz lagi..cuba kalo tengahari mmg sesak jgk jawabnya...:)

      Delete
  16. tgk blog akak kat top komentar ilang sudah ayut...hihihi.nmpk sgt dh jrg ke sini..huhuhu.sabar jela. :) takpe..yg pasti kak nor adlh kwn2x blogger terawal bile aktif berblog. :) berjalan sna sini time pregnant mmg cpt pnat kan.. :) akak g ni nek taxi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingatkan ayut dah lupa kat akak..huhuhuh..mmg kalau nak shopping naik bukit turun bkt ms peknen nih mmg penat dan tak laratlah jwbnya..:)

      Delete
  17. aikk.. tengok balik komen mak nani tu.. ape pasal panggil makyong KAKYONG? hahaha.. sori..typing error.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. takper terasa kakak ckit hehehe...

      Delete
  18. tak lah busy sangat bandar ni ye, tapi nampak menarik !

    ReplyDelete
    Replies
    1. masih belum tengahari tuh sbb tuh tak berapa bz kelihatan..:)

      Delete
  19. pic yg.ke5 tu, suasananya macam di kk, ada gadis pakai macam tu, sambil cakap jerit2 dalam bahasa yg saya tak faham, biasanya puak filipino dari berbagai suku yg dah mengaku jadi rakyat tempatan sabah..kadang dgn t shirt hitam duduk ramai2, dgn subang telinga besar dan rambut merah..rasanya Fiji lebih original.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg pompuan tuh muslim tuh rsnya sbb pakai tudung...puak filipino pun bermaharajalela kan kat bmi sabah tuh..fiji nak kata original pun tak sure sbb bukan ketat pun undang2 mrk nie..:)

      Delete
  20. Bandar dia nampak biasa mcm bandar biasa tak sibuk mana.

    Ramai tak pelancong di sana? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasanya pelancong banyak duduk area tpt peranginan mahupun kawasan pantai..sbb shopping kat sini brgnya kurang mutu..huhuhu

      Delete
  21. assalamualaikum ummu first time tgok bndr suva..cantik..

    p/s tq atas komen tadi..suruh adibah baca..terus dia mnenangis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam kak...tumpang sedih ngan adibah sebenarnya..:)

      Delete
  22. Bestnya tengok masih senang nak cari parking dan tak sibuk sangat dengan kenderaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh masih awal..kalau tgh hari sikit mmg susah jgk nak cari parking tuh..dahlah berbukit2..

      Delete
  23. suka tgk tempatnya tak terlampau sibuk...kadang shopping mall yang sedang2 lagi best dr yg besar2...kalau kt KL tu tak pernah abis tawaf shopping mall nye..tak larat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya kalau nak shopping kat sini actually tak byk choice..bykkan brg tak kena ngan taste kita..kualiti tuh kurang..yg elok mahal lak tuh..

      Delete
  24. hrrmmmm..trafficnya tak congested kan?suka2 :) a'ah..tang sungai tu sama..mcm dkt central market gitu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. trafficnya tuh boleh tahanlah kak imi taklah sesak cam KL..

      Delete
  25. So kat Fiji mmg ramai Indians la yer, kedai2 pun banyak nama2 Indians, mmg macam KL la. Nampak macam area Masjed Jamek :D:D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betultu ramai indian wpun bukan majoriti..kalau bisnes indianlah yg dominasi sbb fijian tak reti...

      Delete
  26. nampak macam bandar kecil jer... best nyer dah mula shopping baju baby... bila la saya nak dapat peluang tu lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heeheh..dah boleh dah tuh..danish pun dah besar..:)

      Delete
  27. Wah meriah juga yer bandar suva.. Xdpt nak jejak pun, dpt tgk mcm nie, rasa la mcm p suva.. hehehe (^_^) ader tak kereta buatan malaysia di sana..??

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads