Monday, 10 September 2012

Sentimental Value



Sawi ini adalah sentimental value to me. Pertamanya benih daripada yang di'preserve' sendiri, terasa begitu lama menunggu daripada pokok berbunga, berbuah dan kering menjadi benih yang berguna, hampir nak cabut pokok ingat takkan menjadi benih. Alhamdulillah bila benih kering, dan ditabur pada 3/8/12 kini telah berusia 6 minggu, rasanya telah sedia untuk harvest bila2 masa sahaja.

Penyejuk Mata
Kalau dibeli dekat market agak-agak berapa nilai keseluruhan? Itulah yang baiknya bila kita tanam sendiri, tidak payah mengeluarkan duit untuk membeli, boleh tuai bila2 sahaja mengikut keperluan, malah boleh dikongsikan lagi dengan jiran2 dan kawan2.  

Mungkin kena pikirkan untuk menanam sawi secara komersial kat sini dimana masih belum begitu popular.hmmm..  

Klik  untuk  menanam sawi dirumah 

6 comments:

  1. sawi benih sendiri ni akak punya dan berbunga..tak habis makan.cara akak kalau nak buat sayur ambik daunnya, jangan cabut atau potong tu pokok, lama2 keluar bunga dan bijih benih pun terhasil.

    ReplyDelete
  2. betul betul, i pun buat begitu kepada hampir semua sayur yg i tanam....pokok sayur tu tahan lebih lama... Very good idea, can sell!

    ReplyDelete
  3. i pun ada terbaca psl tuh, tp Abu Aidan said, kalau kita tak remove the plant, mmg daun tumbuh balik, tp taste of the vege after that tak sesedap yg asal, mcm pahit sikit, so i pun tak buatlah..tak sure btul ker tidak..

    ReplyDelete
  4. Komen Kak Mar yg terkeluar sbb entri awalnya dibuat blk 'mashaallah..suburnya...banyaknya...breathtaking!! cuba cari info nak preserve sayur dalam blog diana...tak ingat Kebun Bahagia atau Kebun Malay Kadazan Girl'.. on Sentimental Value

    ....suka suka

    - nanti sy tengok mcm mana nak preserve..tp yg fresh lg best kan kak..

    ReplyDelete
  5. bestnya bila dapat semai pokok hasil dari benih sendiri yg di kumpul. sentimental value dia lebih lg. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh shiro..pertamanya susah nak dpt kat sini satu, yg keduanya tunggu lama nak jd benih (mcm berpantang tak dpt makan, hehehe)..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads