Monday, 24 September 2012

Clean Up Campaign

Kempen clean-up compound yang diadakan dalam  2 atau 3 kali dalam setahun oleh town council disini. Memandangkan kami tinggal di kawasan perbandaran jadi pembakaran secara terbuka adalah tidak dibenarkan (tapi selalu jugak curi2 bakar sampah sekali sekali..heheh). Biasanya penduduk suka menanam pokok2 samada besar atau kecik dihalaman mereka, kadang-kadang boleh jadi menyemak bila pokok semakin berkembang besar. Jadi time inilah untuk trimming pokok, tebang segala dahan2 & pokok2 yang tidak dikehendaki dan longgokkan depan rumah dan collection adalah percuma.   

 notis jadual pengutipan mengikut kawasan

 longgokan diluar rumah (termasuk longgokkan dari jiran2 juga)

inilah yang selalu di'trim' pada waktu campaign (dah menjadi teranglah pulak, jiran pun boleh nampak)

Ada jugak jiran2 yang melonggokkan item2 yang tidak tidak dibenarkan. Abu Aidan dah mula merungut sebab kalau town council tak pungut item2 tu takkan nak duduk berlonggok kat depan tu jadi hiasan rumah kami pulak. Nak hantar balik kat umah orng yang longgok brg2 tak patut tu, tak tahu pulak siapa yang bertanggungjawab...hmm moga2 orang town council borong semualah..


>>> hari melawat kebun Ayut :

Jom kita pergi tengok kebunnya yang comel, kat kebun dia juga ade tanam sesuatu yang 'luar biasa', nak tahu silalah berkunjung kekebun Ayut, kebun kecil & secomel pemiliknya..heheh.. 

-Kita beri sokongan kepada mereka2 yang baru berjinak2 dengan kebun, agar mereka lebih bersemangat..

6 comments:

  1. kat Petaling Jaya ni pon same je kak..bandar yg mmg dh takde kg ye dah.semua kena masuk plastic bag.tak leh bakar tp ad je yg bakar yer...hihihi.sekali membuang bertimbun jd ye tu... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kena jaga bandar takut kotor & buruk kan..ayut dok PJ tuh area mana? dok umah teres ker blh menanam lak tuh...aku dl pernah gak dok area pj

      Delete
  2. pemandangan persekitaran sangat menenangkan, bersih dan ceria. yang nampak jelas tu, kediaman ummi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak yg tu kediaman jiran..sbb dah trim pokok2 tuh nampaklah umah mereka dgn jelas..hehe

      Delete
  3. damai je nampak view depan rumah. bagus juga program macam ni. timbulkan kesedaran untuk sentiasa bersihkan persekitaran rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Damai dengan pemandangan ladang ubi kayu yang dtanam oleh orng2 darp pusat pemulihan penjara..hehehe.. kalau tak buat camtuh susah gak nak buang dahan2 kayu yg besau kan..bila nak uodate blog lg nie..? heheh

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads