Friday, 28 September 2012

Bracing for more heavy rain....

Assalamualaikum,

Early in the morning around 6 o'clock we received a call from SIL. Katanya menurut weather foreacast from radio, hujan lebat akan turun lagi hari ini. We don't listen to radio that much so that tahu apa-apalah, nasib baiklah she informed. Tengok keadaan kat luar pun mendung, walaupun belum hujan lagi, mungkin ada betulnya sebab diorang forecast pun beradasarkan satellite  pictures from internet, nampaklah awan2 berat dan keputihan menyelubungi kepulauan ini dan sekitarnya. Dekat meteorological website pun adalah warning untuk heavy rain yang dikeluarkan.  Biasanya penduduk kat sini conscious about weather kerana bencana alam seperti cyclone, hurricane dan tropical depression biasa berlaku pada pada penghujung dan awal tahun.

So don't want to take the warning for granted, manalah kalau betul2 terjadi kan susah pulak - macam hari tu. Bila ada masa untuk membuat persediaan, bersedialah. Yang selebihnya tu serahkanlah kepada The Al Mighty. Agak kepenatan juga mengangkat bata-bata dan zinc untuk dijadikan teduhan. Apapun alhamdulillah dah setelkan yang mana patut.

 Pokok bendi dan jagung diletakkan dan diikatkan pancang-pancang kayu sebagai sokongan.

Timun batang yang telah diteduhkan dengan zinc 

Kacang panjang - tali diikat disekelilingnya untuk mengelakkan terjatuh dan melerat 
atas tanah. 

Kacang tanah yang benihnya sudah bercambah didalam tanah (belum keluar kepermukaan tanah lagi)ditutup dengan plastik hitam, takut lapisan tanah diatasnya dihakis hujan lagi.

Sawi yang sederhana besar juga diteduhkan dengan zink.

 Pokok tomato, capsicum, kacang botor dan anak2 semaian diletakkan didalam garage. 


 Anak-anak pokok bunga (sunflower, dahlia, daisy & rainbow mix) yang paling
 disayangi juga diteduhkan. 

Sesetengahnya terpaksa dibiarkan begitu sahaja seperti kekacang dan petola kerana tanaman telah besar dan matang. Lagipun susah nak cover.
  
Kobis bulat juga dibiarkan begitu sahaja kerana telah besar sedikit dan 
susah nak tutup semuanya, tawakkal jer lah.

Anak2 sawi juga dibiarkan kerana dah kena hujan hari tu nampak macam tak sehat 
lagipun kalau rosak tak mengapalah nanti semai yang barulah pulak.


Juga sedikit tuaian sebelum datangnya hujan,

Agak banyak -tak sure nak buat apa, mungkin bagi kawan lah kot sebahagiannya, inshaallah.

Bila dah buat kepenatan membuat kerja-kerja persediaan hujan tu, kemudian terpikir 'aku nie mengharapkan hujan pulak ker nie dah penat2 nie, nanti tak berbaloi pulak berpenatan kalau tak hujan"...heheheh..

14 comments:

  1. emm... tutup dgn zink cara begitu... nanti kalau ditolak angin kencang tak jatuh ke?... risau kalau zink tu hempap pokok yg diteduhkan... tak pun angin betul-betul kuat boleh terbangkan zink tu kan?... nanti kena pokok lain lagi... :(

    * puas hati tengok hasil banyak macam tu... kita tak tanam banyak - sekadar makan sendiri je... :)

    ReplyDelete
  2. thanks eja...tgk kepada keadaan mcm tak berangin..tp tak tahulah, tp kalau bernagin nanti letaklah apa2 kat atasnya...
    tanam seronok..nak menghabis makan yg susahnya..:)

    ReplyDelete
  3. Anak2 sawi tu macam dah tak boleh nak selamat je kalau kene hujan lagi sekali. Sian mereka. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak mcm dah lemah dah anak sawi tuh..kalau selamat bertuah jgk kan..hehe

      Delete
  4. seronok tgk hasil tuaian.....syok kan makan yg fresh and organic gituuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeaa...syok n juger tak abis nok make, wok..

      Delete
  5. Kalau hujan lebat turun selalu, puan mesti memerlukan perlindungan yang lebih efektif. Kalau habis tumbang semua tanaman puan itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedang berfikir jg mcm mana perlindungan yg terbaik..atau berhenti sahaja menanam musim hujan ... tgk nasib jgklah..

      Delete
  6. a lot of works ummuaidan! u must b tired kan. wah, banyaknya harvest! send to me pls

    ReplyDelete
    Replies
    1. true olive..somehow not yet raining until now..:(, i'll send some to you the sawi, ok..

      Delete
  7. banyaknya tuaian ummuaidan. bila teringat tadi saya lunch dengan ulam kacang panjang seurat je. keh keh keh. buah kacang panjang silver white sulung XD
    banyak buat persiapan ni. nampaknya fiji berdepan pelbagai risiko fenomena alam ye. take care ummuaidan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oklah la tu ulam walau seurat.. fiji terletak dilautan sebab tuh bencana yag berkaitan dengan 'angin' byk berlaku. biasanya diujung & awal tahu kenalah byk berjaga-jaga.. thanks wani

      Delete
  8. wow, sekali jalan..byknya harvest! lynn kat sini tanam sikit2..tu lah, bila kemarau susah.. hujan lebat pun susah. Tapi yg pasti air hujan ni lain, rumput rampai pun cepat naik bila hujan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kacang tuh tanam byk tu lynn sbb tuh byk dpt..terung pulak kalau hujan byklah berbunga & berbuahnya...rumput & rumpat elok lynn kalau musim lembap, blh elak hakisan air hujan kalau2 terjadi hujan lebat kerr..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads