Sunday, 30 September 2012

Kerana Rooster Menjadi KFC

Pada malam dua hari yang lepas, ayahnya terkeluar mulut sebab pasal rooster, konon nak beli rooster yang siap dimasak dari restaurant. So mulalah expecting dan membayangkan yang dia akan bawa balik roasted rooster esoknya bila balik from town, namun tak kelihatan jugak. dan Aidan setelah mendengar perbualan kami, tiap kali Abu balik akan tanya Abu 'where's rooster Abu, walaupun tak tahu apa itu rooster. Bila Abu nak keluar pula mula menjerit "Abu bring rooster", berulang-ulang..

Semalamnyer baru dia bawa balik rooster, bukan rooster yg dah masak tapi ketul-ketulan ayam yg dah siap dipotong dari brand Rooster, yang halallah. Nak buat roasted rooster tak tahu, namun dengan potongan ayam begitu memang sesuai benar untuk buat KFC...dulu pernah meng'googled' recipe KFC, memang ada kat internet so pagi ni check balik dan memulakan operasi. Tidaklah sesempurna KFC namun memang berpuashati dengan hasilnya, alhamdulillah bos pun menjilat jari, hehehe.

Ayam goreng ala KFC daripada the real KFC recipe. 

Yang berbeza, KFC menggunakan vegetable shortening untuk menggoreng dan digoreng dalam pressure cooker. Shortening dah hampir abih stock, tak cukup nak guna menggoreng. Nak guna pressure cooker menggoreng, takut accident or terbakar ker nanti padah dan dalam manual pun kata tak boleh guna untuk menggoreng. Rasanya alhamdulillah 80% close to KFC terutama bahagian dalam. Yang membuatkan kita rasa ketagih KFC adalah kerana MSG yang digunakan agak banyak (iaitu 1sudu kecil), lain spices taklah pelik atau 'secret' sangat seperti yang diwar-warkan. Yang digunakan adalah tepung serbaguna, fresh milk, egg, serbuk pepper, paprika, salt dan MSG. Resepi original disini.  

Di lengkapi dengan kentang goreng ala Mc Donalds yg memang rangup dan lebih sedap kali ini 
(walaupun dah sejuk). Buat fries nie dah agak2 expert dah nie, heheh (kononlah)

Mashed Potatoes ala KFC (guna resepi KFC juga), not bad jugak the taste.

Coleslaw? tak buat sebab takder stock mayonnaise, nak buat coleslaw senang tapi nak buat mayo sendiri memang memerlukan kesabaran yang tinggi, blend minyak setitik demi setitik, haahh..tak larat... 

Dan yang menandakan kepuasan adalah seperti ketika makan KFC direstaurantnya, dimana setelah menghabiskan 2 ketul dengan side dishes and soft drinks..tak larat kekenyangan, alhamdulillah...

23 comments:

  1. sedap ni..dapat cium wangi aroma ayam goreng rangup dari dapur ummuaidan..dah lama tak rata kfc.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu pergilah ajak kakanda bersama2 menikmati kfc direstaurant dihari minggu begini..pastinya nyaman..heheh

      Delete
  2. Tak ada KFC outlet di Fiji? Bolehkah dapat tepung KFC dan mayo apa-apa di sana? Akan tetapi, yang KFC DIY ni nampak 'finger licking good'juga lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belle, we have here but not halal.tepung KFC maybe there but to make it from normal flour also not that difficult, why nt give a try kan...mayo pun ade but not sure whether halal or not kan, just precautions...

      Delete
  3. wah!!! hebat la u ummuaidan! tak payah rindu kat kfc di msia. sendiri dah boleh buat! happy+puas hatinya u cos bos pun menjilat jari! hehe. u new blog design look very nice!

    ReplyDelete
    Replies
    1. olive, sure rindu woh..since can't find the halal one i have to make..beingg a housewife sometimes we have to impress our hubby with our variety of cooking heheh wlpun tak sedap...
      thank u for noticing about it...

      Delete
  4. waa, thanks untuk buku resipi kolonel sanders tu. i loike! hehe. betul la ummuaidan, kita ni kalau jadi surirumah kadang-kadang nak impress suami buat macam-macam kan? takde la orang tanya, "ko kat rumah buat apa??" hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. *tetiba teringat seluar pak bujal tak jahit lagi, nak pakai lusa. keh keh keh

      Delete
    2. wani..cuba pikirkan kalau nak beli kat kedai memanglah blh beli kan makanan yg sedap2 terutama kat mesia, tp bila kita buat sendiri yg sedap kat umah makin rasa best kan bila family menikmati & puas hati..mcm jg kita suka kalau husband kita blh buat semua kerja repair2 kat umah sendiri drp umah orng, mcm tu lah jgk dia suka bila kita msk sendir..wpun dia tak ckp direct namun dia sure bangga..

      seluar tuh cepat2 jahit kan ada yg pakai sluar koyak gi kerja hehehe..

      Delete
    3. pembetulan -ayat 'repair2 kat umah sendiri drp umah orng,' bukan umah orang tp upah orang..

      Delete
  5. menikmati tu senang je ummi, masalahnya..saiz baju semakin bertambah.Tambah senang hati..tambah subur saiz ni..hehehe..ada petua utk.slim, selain puasa2 sunat, dan pil,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala cikgu, saiz baju bertambah takper boleh tambah saiz kain jugak kan..bertambahnya saiz tanda bertambahnya kegembiraan kan..

      Delete
  6. HS mesti suka ni..kalau jln di Jln TAR akak buat tak reti jek..kadang2 ayam tu masin..sekali sekala tak pe la..byk hikmah jadi fulltime hwife..serlah bakat terpendam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la kak,kalo anak saya.........tak tau la. kecik2 dah jd peminat no.1 ayam kentaki,lagi2 part peha ayam tu. pengaruh upin ipin kut agaknye.

      Nampak sedap la ayam goreng kentaki yang awak buat ummu.....mmm..sedap2.

      Delete
    2. heheh..shiro pun kena try tuh ..amek resepinyer yer..

      Delete
    3. Kak Mar, nanti dtg umah bw HS yer makan homemade KFC..hehehmemang masin sikit & byak msg...itulah kak bila jd fulltime hsewife, jd makin kreatif pulak..tp kengkadang malas jgk sbb asyik kena buat sendiri kan..hehe

      Delete
    4. Tq for the invitation he he..memang betul tu..bila vitamin m melanda..nak rebus maggi pun berkira he he

      Delete
  7. sedap yerrr..bru tgk ni..tetibe trasa nak makan ayam...adehhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari nie akak buat lagi sbb ada adunan & minyak menggoreng yg lebih, mcm lepas gian pulak 4 ketul makan sorang2 hehehe..

      Delete
  8. Err..ummuaidan,,vegetable shortening tu apa ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. vege shortening tuh lemak sayuran dalam tin besar macam butter atau marjerin..biasanya kat mesia byk rasa...

      Delete
    2. Oo.nanti nk p cari kt tesco.he.smlm duk tgk ayam goreng ummuaidan,,sedap sgt nmpknya...nak buat sndiri badan tgh letih..jd trus pegi kfc.haha..trus ngap :)

      Delete
    3. try lah, senang jer cara dia - actually ngan sukatan mxiture yg dia bagi blh buat sampai 10 ketul, lg jimat.....yg saya buat tuh tak guna shortening tp sedap jgk..hari nie pun rs teringin lagi..hehe

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads