Friday, 21 September 2012

Ulam-Ulaman Diperantauan

Assalamualaikum,

Hidup diperantauan tetapi selera-tetap selera Melayu. Apatah kalau asalnya dari Pantai Timur yang cukup sebati dengan ulam-ulaman, budu dan sambal belacan.  Salah satu sebab berkebun atau  bertanam sendiri adalah untuk merasa ulam-ulaman yang segar dari kebun yang boleh dipetik bila-bila masa jika teringin. 

Buat masa sekarang, sayur-sayuran inilah yang ada dikebun untuk menjadi ulam-ulaman,

Timun batang - bagaikan ulam pelengkap yang dalam kebanyakkan masakan 
mahupun nasi atau mee.

Terung - enak jika direbus atau dimakan mentah dan dicicah bersama sambal belacan atau budu

Petola - rebus dibuat ulam bersama budu yang diletakkan limau nipis dan cili padi

Kacang Panjang - rebus atau ulam mentah 

  Kobis bulat - ulam mentah dicicah budu

Selain itu sayuran lain yang boleh dibuat ulaman juga adalah seperti pucuk ubi kayu, kacang bendi, jantung pisang - semuanya direbus dan dibuat ulam. Antara ulaman yang biasa dimakan ditanahair yang menjadi kegemaran adalah ulam raja dan kacang botor. Ulam raja mungkin tak dapat merasalah, manakala kacang botor, alhamdulillah dari benih kiriman kakak dalam Ramadhan yang lepas kini semakin membesar,

Harapannya dapatlah merasa kacang botor buat ulam dengan budu. Kecur liur rasanya bila membayangkan...

16 comments:

  1. sedapnye....dah terbayangkan sayur2 tu menjadi ulaman-ulaman dan di makan bersama nasi panas dan lauk simple2 ....emmm...sedap2

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun suka simple..nasi, budu atau sambal belacan, ulam & lauk goreng, kuah sikit..sedap..

      Delete
  2. Eh? Di sana jual juga yea belacan? Mmm. Mesti sedap. Lihat gambar-gambar tanaman puan pun sudah membuatkan saya bersemangat nak makan ulam tengah hari ini. Nyum~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wong, sambal belacan takde, yg 'import' dr tanahair jer lah.selamat menjamu selera dgn ulaman..

      Delete
  3. teringin pula nak cica budu ngan tempoyak manis, hiris perahan limau kasturi, cili hijau dan ulamnya timun segar atau kubis bulat.
    Ikan masin tebal isi..aduh bestnya.Malangnya tempat kita tempoyak dan budu cap ketereh tak ada dijual.sekali sekala je dapat makan benda ni bila balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. budu kita pun takder..tunggu musim ikan bilis nak buat budu homemade..tiap2 minggu tanya abuiadan, 'ikan kecil dah ada dijual?'heheh

      Delete
  4. yeah! timun ummuaidan dah menjadi! best cicah budu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. olive, at least budu ngan ulam ..klakar u makan budu dgn western food, apa nama tu, spagetthi or lasgana..lupa lak..heheh.gurau jerr

      Delete
  5. As salam ummu,
    Timun btg tu sayuran jenis buah yg evergreen.. Jadi pilihan sejak dari dulu lagi. Nk mkn mentah sbg ulam pn blh, buh dlm masakan jenis kari, buat kerabu, acar, buat jus pn sedap.

    Terung juga blh dibakar/panggang utk dimkn sbg ulam. Sedap..

    Petola segi tu org Kelantan panggil buoh tenne..hehe..

    Kacang pjg dh btk varieti skg ni. Ummu pernah lihat kacang pjg ungu? Mak saya ada tnm, blh lihat dlm blog saya. Buat carian google, kacang panjang ungu.

    Kobis kalau yg dibeli mmg cukup merisaukan sbb penggunaan racun serangga yg byk dn tersimpan dlm lapisan daunnya. Nk mkn kena basuh sebersih-bersihnya.

    Kacang botor buat kerabu mmg sedap selain mkn segar sbg ulam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam En. Adry,
      Tmun tuh mmg versatile..apa jer sesuai.. nanti sy cari kat blog en adry psl kcg pjng ungu tuh, mesti sedap kan.. yg dibeli tuh sebenarnya kita tak tahu pun betulke dioarng petik lepas seminggu diracun, kdg nak cepat, 3,4 hari dah tuai & jual...

      Delete
  6. lame tak mkn timun sbb tkut angin...ulam raja sedapppp..suka mkn gan sambal blacan..budu ayut tak reti mkn -_-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. budu mmg best ngan ulam..nanti dtg umah akak ..akak ajar makan budu..heheh

      Delete
  7. yeay......terliur lah pulok ummuaidan sebut budu....dinner ni make budu lah...nga ule, nasi panah-panah.....yum yum yum....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oghre pung lamo doh tok make budu..sedap weh..hehehe

      Delete
  8. Terfikir saya, Ummu Aidan dah boleh tanam sendiri bermacam jenis sayuran dan ulaman dari tanahair, apa kata try buat budu dan belacan sendiri? Ni kira adventure habislah. Sure menjadi rebutan di kalangan penduduk Malaysia di sana. Hehehe. Lagipun ikan bilis dan udang gragau ni diberitakan, kandungan Omega-3 nya boleh kalah ikan salmon. Saya rasa, bila difermentasi nanti sura lagi banyak khasiatnya. Ye, saya percaya bahawa budu dan cencalok adalah suplemen kesihatan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tergelak besar baca komen mama nie..hehehe..rebutan dikalangan penduduk malaysia kat sini? hehehe..rebutan berapa kerat orng lah tu...budu tuh saya buatlah bila musim ikan...belacan? yg kakak saya hantar 2 thn yg lepas pun masih lg belum habis, pasth dia anta lg baru2 nie..bila kastam buka bungkusan,baunya semerbak..cepat2 dia bg lepas brg2 saya..heheh

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads