Friday, 14 September 2012

Tuaian Dipagi Jumaat

 400g gram kacang buncis. Rasanya tak habis nak makan berdua ni tambahan pula masih banyak lagi kacang dipokok akan  ready untuk harvest dalam sehari dua lagi. Mungkin give away bersama vege yang lainlah kot.

3.3 kg Cassava  jenis isi putih. Harvest sebab semalam hujan, senang nak cabut tambahan pula nak clear site yg dekat trellis tu. Mungkin it's time to try to make TAPAI UBI KAYU dan kemudiannya tapai goreng. Dan kalau berjaya mungkin boleh introduce kat orng2 sini (yg tak tahu pasal tapai)


>
>
>
Oh ya kawan-kawan, hari ini hari terakhir untuk TEKA CARROT atau nak buat tekaan yang kedua atau yg final. esok dah tutup. Manalah tau kalau betul tekaan, dapat jugak benih2 yg memang susah nak didapati ditanahair inshaallah.  Mungkin benih2 segar timun batang yang paling sedap rasanya dan panjang2 buahnya atau benih mexican sunflower atau benih watermelon atau kobis bulat?

9 comments:

  1. assalamualaikum...akak baru kluar rumah pergi kerja..pukul 6:39 pagi sekarang...Fiji kul berapa sekarang ni..dah menuai tanaman..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalakimusalam...awalnya akak pi kerja..jauh & takut jam errh? beza 4 jam kita kak, so nak kul 11 lah nie..kul 7 lebih menuai lah..

      Delete
  2. wow banyak tu,nikmatnya menuai hasil tanaman sendiri. Tak habis makan di buatnya kan. Perkenalkan lah tapai ke orang fiji ummu,mana tau ada yang terminat karang. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shiro,nak buat tapai tuh pulak mcm belum bersemangat lagi..hehehe

      Delete
  3. Salam perkenalan juga yea. Teruskan menanam, learn as you grow. =)

    ReplyDelete
  4. assalammualaikum dik,
    kalau buat tapai ubi kayu, ragi dapat dari mana, ada stok dari malaysia ke?
    Orang Fiji makan ubi ni, mereka parut ke?maaf banyak tanya hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ragi dah ade kak..orng sini makan ubi rebus jer..mcm kita makan nasi..ubi rebus dengan lauk pauk..heeee

      Delete
  5. 2 bulan lepas kali pertama saya makan tapai goreng.. sedap jugak rasanya.. ;)

    ReplyDelete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads