Sunday, 9 September 2012

Backup Your Blog

Assalamualaikum,

Baca tak Utusan Malaysia Online 8/9/12 BLOG JURUGAMBAR TERKENAL DIGODAM ? Menakutkan bagi seorang blogger kan tambah2 yang dah lama berblogging dan banyak post yang bermutu.
Begitu juga blog salah seorang rakan blogger saya AYUT. Kita doakan semoga Ayut dapat mencari penyelesaian kepada masalah itu dan kembali berblog inshaallah.

Anyway, yang dah ditakdirkan berlaku pasti berlaku. Walaubagaimana sebelum berlakunya yang tak diingini ambil langkah berjaga2 supaya tak menyesal kemudian hari.

Disini saya ingin kongsikan macammana kita boleh backup blog dan restore balik blog kita. Settingnya adalah ;

How to back up our blog
From lists of options :
SETTINGS--- > OTHER--- > BLOG TOOL
- From BLOG TOOL choose  EXPORT BLOG 
- When a window open choose DOWNLOAD BLOG 
- An .xml file will be downloaded. Rename (if you have to), and keep it safely.

How to restore blog
From lists of options :
SETTINGS--- > OTHER--- > BLOG TOOL
- From BLOG TOOL choose  IMPORT BLOG When a window open click on IMPORT BLOG - Republish all the blog posts automatically.


Selamat mengambil langkah berjaga2.

4 comments:

  1. wah...TQ ummuaidan! very useful!

    ReplyDelete
  2. tvm ummuaidan..insyaallah akan diusahakan ASAP..

    ReplyDelete
  3. :) alhamdulillah..dipulangkan.btul2..back up jgn tak back up ye semua...adehhh.password pon jg la ea :) tukar2 slalu pon ok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ayut dah kembali..ingat tak dpt bersama dah...ingat lg ayut kat akak wpun dah agak lama menghilang..heheh...akak pun terkejut blog ayut kena hacked, asyik terpikir camaner yer ayut ...

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads