Wednesday, 26 September 2012

Cerita Aku dan Berkebun....

Yang hobinya memotong rumput dengan penyapu
Inilah cerita bagaimana bermulanya berkebun bagi orang yang asalnya tak suka berkebun. Bila diingat2 balik masa kat tanahair bukannya ada tanah pun untuk berkebun sebab dok apartment. Dah tu pulak macam malas nak pegang cangkul, berpanasan dan mengotorkan tangan dengan berkebun. Namun sampai satu waktu bila melihat mak dikampung yang tekun menanam bunga dengan jaya dan suburnya dihalaman, kakak2 yang rajin menanam bunga dihalaman rumah mereka, terdetik perasan nak bertanam bunga jugaklah.

So bila nak tinggal diaparment yang ada balcony depan belakang, mulalah 'mendatangkan' hobi berkebun bunga. Boleh dikatakan jika balik awal dari kerja, otw balik mesti singgah nurseri dekat rumah tengok pokok bunga, beli pokok, beli pasu, tanah baja dan sebagainya. Maka semakin penuhlah balcony dengan pasu-pasu bunga pelbagai jenisnya - dibawah dan tergantung diatas. Dah tu pulak mulalah berkawan dengan jiran2 yang minat 'berbunga'. Kemudian angin bertanam bunga menjadi turun naik, turun naik bila time rajin hari2 belek pokok bunga, bila time angin menurun, tengok pokok bunga pun sebelah mata tak sempat beri 'salam'. Worse situation, bila mak datang bermalam dirumah beberapa hari, bila dia terpandang pokok2 bungaan yang kekeringan tak macam cukup makan tu, maka kenalah beberapa das yang best "nak tanam pokok bunga, tapi malas nak jaga, akhirnya menyiksa pokok2 bunga, baik tak payah tanam"...

kebun kecil dahulunya
Kemudian bila tinggal dirantau asing, lain pulak ceritanya. Si suami yang pada ketika itu amat gemar berkebun. Turun kekebun setiap petang dan hari minggu, bertanam sayur-sayuran menjadi minatnya. Malah turut menggalakkan studentnya berkebun. Awalnya bila dia berkebun, hanyalah duduk  ditepi atas bata atau kayu tengok dia buat kerja. Bila dia minta tolong yang kecil2, layan jerlah. Kemudian masa preganat tak lama pulak tu, dia tak kasi ikut ke kebun bila waktu sarat takut jiran mengata dia mendera isterinya yang pregnant berkebun. So tak berkebun lagi buat sementara waktu.

Kemudian bila anak dah besar sedikit, boleh duduk diam bermain sendiri dalam stroller, kami pun turun berkebun lagi dipetang2. Buat kerja-kerja minor jer sebagai pembantu masa tuh sebab sisuami tak harap, katanya tak pandai, salah cara. So senang cerita, tak payah buat susah-susah buat kerja kotor tangan (mujur jugak).hehe... 

So bila dah selalu menghabiskan masa berpetang2 ikutnya berkebun, tolong sikit2, belajar sikit2 maka tahulah sikit2 pasal berkebun. Tapi hanya berkebun bila dia ada bersama jer, kalau dia takder tak turunlah kekebun, tak best sorang-sorang & malas. Kemudian kami rancang untuk extend kan lagi kebun slowly, kemudian save some money buat greenhouse sendiri with the lowest budget. Lepas greenhouse siap, kemudian katanya dah invest buat greenhouse ini, mestilah take gardening seriously, kalau tak membazir & tak balik modal yang telah dihabiskan
kebun yang lebih permanent
Kemudian si suami menyerahkan segala urusan dan keputusan berkaitan dengan kebun dalam  greehouse tu, Katanya "now you are the boss, the manager and the kuli".. Kerja-kerja berat seperti membuat batas pada awalnya kami lakukan bersama-sama, memang seronok walapun berpeluh dan penat namun penatnya tak terasa sangat bila bersama, malah more fun. 

Daripada tak tahu apa2 pasal berkebun, kemudiannya setelah diperturunkan ilmu sedikit demi sedikit akhirnya bolehlah buat berdikari tambahan pula dia semakin sibuk dengan kerja-kerja untuk volunteer untuk society. Alhamdulillah berkebun telah menjadi sebahagian daripada hidup tanpa memikirkan lagi samada suka atau tidak namun disitulah menemui kedamaian serta kepuasan yang sukar nak digambarkan.  Kegembiraan bila lihat tanaman  tumbuh bercambah dan berbuah, kerisauan bila tanaman tak tumbuh,  diserang penyakit atau mati. Tempat untuk keep busy dan menghayati serta berfikir akan kebesaran Yang Maha Esa menumbuh dan mematikan.

14 comments:

  1. As salam ummu,
    Cerita berkebun dh mcm cerpen..hehe.. Hobi berkebun ni byk kelebihan dan kebaikan buat kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salm en. adry,
      masa tulis entry tak terasa seronok idea dtg tak tersedar panjang rupanya..hehe..moga2 cite tak boring..betul tuh berkebun byk manfaatnya dari pelbagai segi..

      Delete
  2. salam dik,
    seronok baca catatan ni.aktiviti berkebun utk.kesihatan dan mendatangkan hasil..bayangkan hasil titik peluh kita di sedekahkan pd.keluarga dan jiran2..siang malam kita jaga tanaman tu dgn penuh perhatian, dapat hasil bukan kita seorang makan, kita kongsi dgn org lain..bestkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kak, betul tuh hasil kita dpt, tak pyh mmebeli kat luar, lebihan boleh sedekah, bertanamlah byk2..

      Delete
  3. best kan buat kerja berkebun... badan berpeluh sihat... dpt makan hasil yg organik + bonus fresh lagi baru petik... jimat duit belanja pasar...
    tak tahu kenapa ada sebahagian orang (yg baya mcm saya la) kata berkebun tu hobi org tua... hmmm... dangkalnya fikiran...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eja, orang yg cakap camtuh tu rasa yg dia tuh modern sangat, bandar sangat.. tengok kat overseas, diorang mostly suka berkebun malah bangga lagi bila ade kebun..orng yg sempit fikiran tak boleh nampak benda yg baik..apapun tahnia eja kan 'berkebun cara orang kota' hehehe..sy bangga...

      Delete
    2. hehehe... malu (bila org sebut pasal artikel tu)... :)

      Delete
  4. Minat datang sambil mencuba. Like what the gardeners of US always said "Learn as you grow".

    Saya juga suka bertanam. Entah kenapa diberikan jalan oleh Allah untuk mengambil jurusan yang betul-betul kena dengan minat saya. Tapi entah kenapa kalau menulis tak da idea berkenaan hortikultur di blog. Heh.

    Teruskan usaha puan.

    Learn as you grow.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wong, kata2 itu betul, learning proses bukan dtg sekelip mata, juga tidak sama dengan teori. ramai orng ada degree and lulusan agriculture, tetapi adakah semuanya ada pengalaman bertanam? kadang2 saya rasa pekebun lebih memahami tentant tanaman daripada orang yg belajar secara teori,(sorry tidak sama sekali pointed to you)..

      Bila nak menulis tak semestinya dalam bidang yg kita belajar, tulislah apa yg kita tahu, barulah byk idea dan more relistik. saya tak belajar agriculture dulu, but now slowly i learn...

      Delete
  5. dah blh anta karangan BM niummuaidan..tajuk Hobi saya.hihihi..minat tu dtg bile kita involved kan kak.pastu pengaruh..ada yg membawa..tak minat pon leh jd minat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau hantar & mark boleh dpt braper agak2? heheh..jgn bg F sudah..betul yut samada involve secara direct atau tidak...esok2 dah kawen rajinlah2 berkebun nga farizal, seronok bersama-sama dikebun, boleh baling2 tanahkah..hehehe..

      Delete
  6. Salam ummuaidan,

    saya dulu pun bercita-cita nak jadi petani moden konon-kononnya, tapi tahu jerlah harga tanah sekarang bukannya murah....aisshhh....maka berpuas hatilah dengan 'petani moden' di mini kebun ajer....hjehehhehe

    Apapun, memang saya respek dengan ummuaidan, mampu uruskan kebu sebesar itu seorang diri.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mula-mula memang mini... lama-lama nanti jadi la maxi...
      hepi gardening... :)

      Delete
    2. dinie, saya yg sekarang nie pulak ade cita2 nak jadi petani moden, tak pun bila balik mesia nanti bukak nurseri ker..heheh angan2 jerr..kebun tuh yg part berat2 bos dah tlg setel, kerja yg handle sorang2 nie bukannya berpeluh pun..hehe

      betul kata eja tu, suatu hari nanti pasti akan mempunyai kebun yang besar jugak..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads