Tuesday, 25 September 2012

Surprise!! Kentang Dah Tumbuh....

Rasanya dah lama percubaan menanam kentang ini dilakukan, pada 7/9/12 dah nak masuk 3 minggu patutlah rasa lama. Ingatkan dah tak tumbuh dah sebab lama sangat, tapi alhamdulillah,

Yang terkecil tumbuh - daripada semaian melalui tunas 
(cuma 1 sahaja tumbuh daripada 11 keping tunas, yang lain mungkin mereput atau menjadi buruk)

Yang kedua terkecil - walaupun kelihatan bentuk daun yang tidak jelas, namun anak kentang
 ini lebih besar daripada gambar yang pertama (ini daripada biji kentang yang ditanam)

Yang terbesar (daripada 4 biji ketang ditanam, baru 2 biji sahaja bercambah)

Oleh kerana excited sangat percubaan menanam kentang yang pertama ini menunjukkan perkembangan positif, 3 biji lagi kentang ditanam,

Bismillahitawakkal alallah-moga tumbuh cepat2


P/S : Olive, you must try again after this, ok? 

15 comments:

  1. wah...kentang pon ada ke kak..btul2 menarik dh ni.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kentang tu baru kali pertama tanam..cuba2 sbb ade space kan..

      Delete
  2. so happy for ummuaidan! lepas ni boleh la i try lagi. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks olive..jgn lupa update blog yer..long time we didn't hear yr story..

      Delete
    2. hahahhaa...that's call lazy! kekeke. okay sis! tq for ur dorongan! hey sis, i am serious nak send u kailan seed ni & other seeds ( i don mind). send me email

      Delete
    3. ok olive if u serious to send and i don't want to make you upset, and i don't have yr email, you can send me your email address to my email oursimplegarden@blogspot.com, we can xchange, ok?

      Delete
  3. wow bestnye...jeles2....berjaya juga bertunas kentang2 ni. Baru je ingat nk tanya perkembangan kentang2 yang awak tanam. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh..baru first step kan..blom tahu lagi hidupnya camaner..hehe saya pun ingat kwn2 nie ingat tak psl kentang nie..heheh

      Delete
  4. saya cuba juga tapi laman belakang menerima cahaya matahari sangat sedikit. paling lama direct sunlight pun 5jam je sehari. tapi sekarang masih nak cuba lagi. tengah tunggu sebiji kentang keluar mata tunas kat dapur. chaiyok!
    p/s: sentiasa tinggal pucuk beberapa kena sunlight setiap kali earthing, kalau tak dia akan reput

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru first time cuba nie, tak cukup ilmu lagi psl kentang nie..yg reput tu kentang yg dlm tanah yer? kiranya yg wani tanam dah sempat besar lah ya..

      Delete
  5. hehehe... rajinnya tanam kentang... kita malas... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. eja, baru jer mencuba2 ..sbb ada space..kalo tak malas jgk kan..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads