Wednesday, 19 September 2012

Semaian September, Tuaian?

Beberapa tanaman yang telah disemai pada bulan September (daripada awal bulan hingga setakat ini).

Jenis semaian - tempoh kematangan - jangkaan masa menuai hasil 

                                            Ketumbar - Sebulan - penghujung October?

Sawi -  sebulan hingga sebulan setengah - pertengahan October?

 Timun batang (variety 'Supermarket') -sebulan setengah - November?

 Kacang panjang - dua bulan- awal bulan November?

 Jagung Manis - tiga bulan - penghujung December? 

Tomato (variety 'Roma) - tiga bulan - dipenghujung December?

Cili Merah Besar -tiga bulan - penghujung December?

Jangakaan dibuat berdasarkan pengalaman yang lepas namun faktor cuaca dan variety tanaman juga memainkan peranan.  Tidak mengambik kira kematian atau kemusnahan pokok dalam tempoh mencapai kematangan. Masa yang tepat tidaklah dapat dipastikan lagi sehinggalah saatnya tiba. Cuma sebagai catatan agar mendapat sedikit gambaran dan perancangan penanaman secara berterusan, inshaallah. Agar bekalan dari 'kitchen garden' juga tidak terputus.

8 comments:

  1. kiranya cili,tomato dan jagung manis lambat matang la pokok dia,paling kurang kene tunggu 3 bulan baru dapat hasil. Tapi macam sawi dan lain2 dalam sebulan setengah dan kacang panjang dalam dua bulan. Terima kasih untuk info. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a..agak2 lah tuh berdasarkan yg lepas2 ...

      Delete
  2. Bestnya dapat makan sawi yang ditanam sendiri..x sabar tnggu benih sya yg sya semai juga ni..

    ReplyDelete
  3. kecukupan info dan keluasan memudahkan perancangan dan pelaksanaan penanaman...I support you!!! dapat semangat Vemma la pulak he he..

    ReplyDelete
  4. Thanks kat....sapa pulak si Vemma tuh.? maap la ya agak ketinggalan

    ReplyDelete
  5. Lada cili ayut tanam tu ntah bile ntah nak membesar..ari2 tgk dh jd ye..lmbt plak membesar..hihihi.tak msuk2 kn gambar. *puk pipi sndirik cikit* -_-"

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn tenung hari2...nanti susah nak perasan..tgk sekali skala jer..tgk2 dah besar pjg rupernyer cili aku nie..hehe

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads