Thursday, 20 September 2012

Tembikai 'Have to Have' But I Can't Have

That's the ending of the watermelon 'have to have'.. memang tidak dapatlah merasa tembikai dari kebun sendiri. Pokok tembikai telah mengering dan hampir mati, tak dapat dipastikan puncanya..


Satu buah sahaja yang terhasil itupun hanya membesar setakat bola tenis,

Walaupun ada pokok baru yang ditanam kemudiannya (the back ups) mula membesar, namun excitement untuk menanam tembikai telah hilang. Mungkin give up sebab payah nak menjadi, betul jugak kata orang yang telah melaluinya. Pun rasa malas nak memikirkan apa penyebabnya yang tidak berjaya. Kiranya percubaan menanam tembikai ini adalah suatu kegagalan... 
salah satu lagi pokok yang masih tinggal 
Lupakan pasal watermelon nie buat sementara waktu. Namun begitu tak tahulah pulak datang angin untuk mencubanya lagi dimasa depan.....

11 comments:

  1. As salam ummu,
    Tembikai memerlukan tanah yg sesuai utk hidup subur dan berbuah dgn baik. Tanah yg plg baik adalah tnh peroi iaitu tanah berpasir. Ia juga perlukan siraman dan pembajaan berjadual.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumsalam En. Adry..thanks for the info.. you r right, bukan senang nak tanam tembikai kan jika tidak take it seriously...

      Delete
    2. Saya setuju. Saya juga pernah tanam tembikai. Susah nak hidup. Tempat berpasir dan kaya dengan bahan organik mungkin kawasan sesuai untuk tanam tembikai.

      Puan guna biji benih dari mana? Beli dari kedai atau ambil dari buah yang dibeli dari supermarket?

      Kalau benih hybrid, mungkin boleh tahan penyakit sebab tembikai senang kena penyakit.

      Delete
    3. wong, tembikai yg sy baca tak blh tanam drp biji yg kita beli kat supermarket tuh..nanti jd hybrid, lg susah..kalau hidup, tak serupa dgn yg benih betul..

      Delete
  2. Melon saya juga menunjukkan masalah. Aduhai....

    ReplyDelete
  3. ala sekali tanam tak menjadi, cuba sekali lagi..jangalah hampa ya ummi.

    ReplyDelete
  4. Btul tu puteri purnama..ummi cuba tanam lagi tau..nanti saya pun nak cuba la tanam tembikai.he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Purnama, hiitomi thanks..dlm frust2 ngan tembikai tu..ada gak semai benih lg tuh...heheh..nak habiskan benih..tp tidak mengharap lah..

      Delete
  5. tak pernah lagi tanam pokok merayap macam tembikai atau labu... risau nanti en.suami tak perasan... dia mesin je semua sbb ingat rumput semak... :( ... kangkung pun dia dah tebas... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tuh sbb naper laki kita tak bg tanam tumbuhan merayap..susah nak mesin rumput..bg solution dia..buat area khas - ttp/ pgrkan spy yg merayap tak dpt keluar...tuh yg sy buat, last2 big boss approved...hehe

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads