Thursday, 20 September 2012

Tuaian Pertama Petola Ayut

Petola Ayut yang ditanam pada 29/7/12, kini alhamdulillah telah memberikan hasil seteleh berusia 6 minggu. Cepat dirasakan petola ini berbuah, belum pun memenuhi trellis. Harvest petola juga sebagai tanda gembira dengan kembalinya Ayut ke'blogging world' setelah hampir 2 minggu tidak dapat bersama kerana kerja 'budak-budak nakal' terhadap blognya. Jangan putus semangat yer Yut. 


Agak panjang petola ini, dari hujung jari hujung jari sehingga kesiku. Juga dirasakan agak mencabar untuk menentukan 'the right time' untuk harvest petola. Bila? Saya tidak mempunyai sebarang petua, tetapi hanya dengan agakkan sahaja untuk membiarkan berapa lama/ besar buah petola boleh membesar. Setiap hari bila buah kelihatan besar, tekan buah untuk rasa samada masih lembut atau sedikit keras. Jika dirasakan besarnya sudah cukup dan buah masih lembut, petiklah kerana jika dibiarkan mungkin terlepas the right time buah dah jadi lebih matang dan keras, tak sedap pula untuk dimakan.    

15 comments:

  1. Sihatnya petola ni..he..biji benih petola yang saya beli dari pasaraya tak bercambah lg.kenapalah agaknya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg pasaraya yang dipek? yg dipek tuh kdg2 takleh percaya sngat sbb tak fresh..kdg2 benih lama..maybe intai2 blog tanam sendiri..beli cikit? ok..heheh

      Delete
  2. alhamdulillah..resepi apa hari ni?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masak air petola ngan lada hitam atau masak lemak putih? tgh pikir2..

      Delete
  3. saya suka sayur petola, masak lemak putih letak suun

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy sedap masak putih buh udang kering..

      Delete
  4. sedapnye petola masak air letak lada hitam......mmmm. sedap2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap ..makan ngan ikan goreng kunyit..

      Delete
  5. alhamdulillah..yeay!!tepuk2 tangan sambil tersenyum riang ayut kat sini...hihihi..dh harvest leh masak dh...best yerrrrr!!kan best dpt mkn jgk gan akak kat Fiji :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...nanti akak masak & poskan kat ayut..heheh

      Delete
    2. hahaha..sampai ke sini petola je tinggal..kuah semua abis XD ayut try add FB tapi tak jumpe la kak..cane yer..cer try carik Ayut.Hidayah

      Delete
    3. akak dah add ayut dah tuh...

      Delete
    4. dah approve...! :) Tapi FB pon aktif ye boleh dikira jgk kot..hihihi...

      Delete
  6. Kalau biar jadi benih, agak2 ada berap butir benih didalam ni ye Ummi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. benih mungkin dlm 10 biji gitu ker kot ..err?

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads