Wednesday, 5 September 2012

Membuat Teh Cara Shortcut

Biasa buat tea guna uncang atau serbuk teh?

Satu tips dikongsikan bagi mereka yang suka menggunakan serbuk teh untuk membuat air teh dengan merendamkan tea didalam air seketika kemudian menapis, inilah shortcutnya...

Letak beberapa sudu teh serbuk teh dalam penapis, kemudian tuang sedikit air panas kedllmnya untuk 5 saat (biar serbuk teh kembang kejap), kemudian tuang air secukupnya. Perhatikan warna air yang terhasil, jika sudah pekat, alihkan penapis cuma tambahkan air panas lagi untuk mendapatkan warna yang diingini. Jika warna kurang, tambah lebih sedikit serbuk teh. Kemudian masukkan gula mengikut rasa. Sesuai dan mudah untuk disediakan samada untuk segelas atau seteko. Jimat masa lebih efisien. Juga menjimatkan belanja dapur kerana serbuk teh lebih murah dari teh uncang.

7 comments:

  1. yang jimat tu betul..sbb klu pkai uncang rugi la..lg2 klu jenis yg xsuke teh pekat2..huhu..ayut kdg2 beli uncang bkak uncang tu msuk dlm bekas :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. lps nie ayut kena guna cara cam nie..beli serbuk jer..ok, jgn lupa update akak berjaya tak..hehe

      Delete
  2. teh panas sedap.emak mertua buat teh teknik yg ummuaidan kongsikan ni..jimat katanya..

    ReplyDelete
  3. Nanti akak post cara akak buat teh pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Otw balik ofis..sempat la tengok entry ni...driver ni bawa kete adoi ai macam nak kluar teh yg minum kt meeting tadi..

      Delete
    2. yee...dtg jgk akak akhirnya kan...kan akak penyokong ummaidan dr jauh..heheh..ok.jgn lupa tunjuk mcm mana akak buat tea yerr..mesti canggih gilos..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads