Friday, 28 September 2012

Update on Small Flower Patch

Catatan dibuat sebagai rujukan peribadi, suatu hari nanti dapat dilihat kembali bagaimana pokok-pokok ini membesar, inshaallah.

Daripada 4 jenis benih yang disemai pada 5/9/12 secara bercampur-campur. Kini setelah hampir 4 minggu berlalu,
  Sunflowers (Mexican & Yellow Empress)

 Dahlia

Rainbow Mixture 

Ahli yang baru disemai semalam

Pemandangan sebahagian daripada Small Flower Patch

Lambat lagi ke nak berbunga nie......

10 comments:

  1. Pasti apabila berbunga, sang lebah akan mewarnai kebun puan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah..tu yg best tuh..kalau takder bunga tak dpt tengok lebah sgt kan...

      Delete
  2. salam dik,
    lambat lagi nak berbunga tu.
    Tinggal sikit ruang utk benih bunga2 yg bakal tiba, khusus dari halaman dalam lingkaran ini.Sabar k.Tak terlalu istemewa, tapi cukup utk sebuah kenangan..bahawa kita pernah bersahabat..hehehe ayat jiwang selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..ruang ada sikit lagi..nanti nak buka patch baru pulak kalau ada benih...nak cari benih rose & lavender nie...tapi takder..aaggrgghhh....tension bila dah berangan...

      Delete
  3. Bunga matahari tu dah blh pindah ke tempat baru(pasu atau terus ke tanah). Banyak2 mcm tu, nanti tumbesaran pokok sedikit terganggu..bunganya pun tak sebesar spt yg di harapkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tuh an. adry tapi rasanya biarlah kecik pun sikit sbb susah musim sekarang nie..tanam & jaga penat2 bila hujan & hurricane dtg ker..habis diterbangkan gitu jer..kan putih mata pulak....dulu ada tanam betul2, pokok & bunga pun besar jgk..tp takleh makan bijinyer...

      Delete
  4. 4 weeks cepat juga tumbuh tu. As Adry kata untuk bunga besar sunflower needs a lot of spacing between each other.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I dulu tanam pada raised garden bed dulu, besar & bunga pun besar, tp thought that this time nak tanam simple2 sbb last time my sunflower didn't produce any seeds, some more towards end of the year..bila cyclone or hurricane dtg..kalau pokok besar2 selamatlah dibawa angin..kalau kecik2 taklah risau sgt...

      Delete
  5. niceee. semaian bunga saya banyak tak naik lah, kalau ada pun setiap jenis tu ada lah 1-3 pokok je. kebarangkalian hidup macam tipis pulak tu. huhuh. harap-harap huricane/hujan lebat tak beri kesan yang teruk pada kebun ummuaidan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo...mungkin benih lama kot yg sy tanam cepat jer tumbuh... semai byk ckit..nak cari ros pulak nie..hurricane blom dtg lg, jgnlah..hujan pun alhamdulullah dah reda..

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads