Sunday, 23 September 2012

Macros in the Rain

Hujan renyai dari awal pagi, matahari tidak seperti akan keluar. Tak dapat turun berkebun namun tidak bermakna tidak dapat mencuba2 mengambil gambar dikala hujan. Tiada DSLR, memaksa SONY CYBERSHOT buat kerja berat sikit. Dengan F stop yang terkecil adalah 3.2, gambar mikro tidaklah akan se 'sharp' mana, terpaksa menggabungkan kelebihan megapixel 14.1 untuk menguji kemampuan camera. Objek2 yang diambil memanglah kecil dari sekecil-kecil bunga lalang, tambahan dihari mendung. Tengok-tengokkan hasilnya yang tak seberapa.










Kalaulah ada DSLR mungkin boleh improve lagi kan...hmmmm..kalaulah...

14 comments:

  1. Replies
    1. semoga hujan sampai pulak tpt awak, inshaallah..

      Delete
  2. salam dik,

    hemm nampaknya suasana hujan membuatkan diri kita ada masa menghayati persekitaran, titisan hujan di hujung dedaun itu,cantik sekali.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kak..sbb tak blh kluar kemana2 hujan kan..kena tgk2 sekitar jer lah, yer tak..

      Delete
  3. Tak mengapa puan. Gambar-gambar ini pun sudah kelihatan cantik dan molek terutama gambar bunga bertitiskan air.

    Jadi, puan perlu berazam membeli DSLR. Saya pun teringin, cuma bukan buat masa sekarang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks wong, tengah berazam & dreaming, tak tahulah bila blh dpt..

      Delete
  4. As-salam.
    Semuanya anggun. Nilainya, bukan pada rupa sahaja, tetapi juga "moments", yang walaupun mungkin datang lagi pada musim berikut, lazimnya tak akan serupa segala-galanya dengan apa yang telah diabadikan kini. Insya-Allah akan berdslr dalam masa terdekat, dengan paparan pelbagai gambar yang tentunya lebih hebat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wkumslam pak temuk, terima kasih krn singgah.. betul kata pak temuk..dr saat itu hujan dah brenti..tak dpt lg momen tu... doakan cepat2 dpt dslr & tahu guna jgk yer..heheh

      Delete
  5. tiada DSLR bukan halangan utk tgkp gambar cantik kan....lawa je saya tgk. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. stakat tuh jer kemampuan camera ni wak, blh tangkap tp tak begitu sharp kalau kecik sgt..ckup la buat penghibur hati kan..

      Delete
  6. Cantik ! Esp yang titisan air.. Dah mcm kualiti dslr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Nur, jrasanya jauh lagi kot.dslr lagi lah sharpnyer..

      Delete
  7. Assalamualaikum Ummuaidan, what a blessing and all praise to Allah for taking me to your beautiful site. Immediately I want to know your story. Thank you for leaving me your graceful comment and yes I would like to have the soft copy of the book if you could email it to me. I would be grateful.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam kak aishah..thanks 4 visiting, i'm glad that you replied..it's more comfortable to tell more by email, if you don't mind just email salaam to me at oursimplegarden@gmail.com.
      waiting for your reply..i'll surely email the copy to you.

      Delete

Harap maaf sekiranya jejak anda tidak mendapat kunjungan balik yea,..mana2 komen yang berbentuk pertanyaan inshaallah akan cuba dijawab sebaiknya..kalau tak sempat tuh mintak maaf banyak2lah yer..:)

Nuffnang Ads